Regija
SKUPŠTINA BARANJSKOG VODOVODA ODLUČILA

Jeftiniji priključci na
vodovod, ali i na kanalizaciju
Objavljeno 13. veljače, 2016.
Cijena priključka na vodovod bez okna umjesto dosadašnjih 4250 kuna bit će 1800 kuna

BELI MANASTIR - Na prijedlog Uprave društva, Skupština Baranjskog vodovoda odlučila je znatno sniziti cijene priključaka na javni vodoopskrbni sustav i javnu odvodnju. Tako će cijena priključka na vodovod bez okna umjesto dosadašnjih 4250 kuna biti 1800 kuna, a cijena priključka na vodovod s oknom bit će 2950 kuna umjesto dosadašnjih 5500 kuna. Tek nešto manje pojeftinjenje predloženo je za priključak na kanalizaciju, pa će nova cijena priključka bez okna biti 1800 kuna (stara cijena bila je 2850 kuna), a za priključak s oknom, po novom, valja izdvojiti 2400 kuna (stara cijena bila je 4250 kuna).

- Promjene smo predložili zbog stimulacije priključaka na sustave javne vodoopskrbe i odvodnje - kaže Mario Kovač, direktor društva, naglašavajući kako je i nadalje moguće obročno plaćanje. Povećanje broja priključaka na javni vodoopskrbni sustav najviše se očekuje na područjima gdje je on izrađen nedavno, poput područja općina Draž i Petlovac, ali i na području općine Čeminac, gdje se velik broj domaćinstava još uvijek koristi vlastitim bunarima. Što se jedinog baranjskog grada tiče, priključenost na gradski vodovod gotovo je stopostotna. No to se ne bi moglo reći za priključenost na kanalizaciju, na koju je spojeno tek nešto više od 50 posto belomanastirskih kućanstava. Za nevjerovati je da priključak nemaju neka kućanstva ispred čijih je kuća kanalizacija izgrađena prije više od 30 godina.

Inače, potpisivanjem primopredajnih dokumenata između predstavnika Baranjskog vodovoda s jedne te predstavnika tvrtki Vodogradnja i Hidrogradnja s druge strane u studenom prošle godine službeno su završeni radovi na izgradnji kanalizacije na lokaciji Brdo - sjever, čime je, zapravo, gotovo cijeli Beli Manastir premrežen sustavom za odvodnju. Ugovor o izradi projektne i natječjane dokumentacije za prvu fazu projekta Baranja, pak, potpisan je početkom listopada, a projekt se odnosi na grad i sva tri prigradska naselja. Njegovom provedbom u gradu će biti potpuno završena izgradnja kanalizacije (preostala su još četiri kilometra), a u prigradskim će naseljima biti izgrađena nova, i to u Branjinu Vrhu 15 kilometara, Šećerani četiri kilometra te u Šumarini osam kilometara. Također, projekt obuhvaća proširenje i rekonstrukciju postojećeg uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Beli Manastir te izgradnju stanice za podizanje tlaka, uz dva kilometra novog cjevovoda. Potpisivanje tog ugovora Kovač je nazvao temeljem za jednu od najvećih investicija u infrastrukturu grada Belog Manastira, čime je učinjen velik korak prema konačnom približavanju standardima EU.

Ivica GETTO
USKORO I PROŠIRENJE VODOSPREMNIKA

Uskoro će biti raspisana javna nabava za proširenje vodospremnika “Beli Manastir”. Procijenjeni troškovi za taj zahvat iznose 2,5 milijuna kuna, od čega će 85 posto biti financirano iz EU fondova. Radovi bi trebali biti gotovi do kraja godine, a proširenjem vodospremnika bit će poboljšana opskrba vodom, posebice zbog kvarova na vodovodnim cijevima. Na Skupštini društva raspravljalo se i o dugovima pravnih osoba, koji su krajem siječnja iznosili približno 630.000 kuna. Kako ističe Kovač, spomenuti dug nije velik, jer je protekle godine Uprava društva učinila sve kako bi naplata od pravnih osoba bila poboljašana, pa ona u ovom trenutku iznosi 99 posto, čime je izuzetno zadovoljan. Neslužbeno saznajemo kako među dužnicima odskače jedna tvrtka, koja na razne načine osporava dugove, a zbog koje će ovih dana biti sazvana nova sjednica Skupštine društva.

Najčitanije iz rubrike