Regija
U BIZOVCU OBILJEŽEN DAN JEDINSTVENOG EUROPSKOG BROJA 112 U RH

Centar 112 zaprima 422 poziva dnevno
Objavljeno 11. veljače, 2016.

BIZOVAC – U prostorima Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Osijek, Regionalni centar Bizovac, Državna uprava za zaštitu i spašavanje jučer je obilježila Dan jedinstvenog europskog broja 112 u Republici Hrvatskoj. Na tom skupu promovirane su prednosti i značajke Sustava 112 te istaknuta važnost promicanja suradnje s hitnim službama, jedinicama lokalne i područne samouprave, kao i medijima, ali su i predstavljeni rezultati rada.

Valja podsjetiti da je jedinstveni broj 112 za djelovanje hitnih službi uveden u RH u operativnu funkciju 11. veljače 2005., čime se Hrvatska pridružila jedinstvenom europskom projektu omogućavanja dojavljivanja nesreća i potreba za djelovanjem hitnih službi na jedinstveni broj 112. Tijekom vremena pokazale su se više nego brojne njegove prednosti, poput činjenice da pozivatelj ne treba poznavati druge telefonske brojeve te strukovne i teritorijalne nadležnosti službi u hitnoj situaciji. Tako samo jedan hitni poziv praktički paralelno alarmira nekoliko službi, jer nakon dojave na broj 112, operater alarmira sve hitne službe potrebne u konkretnom slučaju, čime se štedi vrijeme. Hitnim službama olakšan je rad jer operater filtrira zlonamjerne, nenamjenske ili opetovane pozive, kada se jedan slučaj višestruko dojavljuje od različitih očevidaca, što hitnim službama omogućava neometan rad, naglašeno je na prezentaciji rada Službe 112 koju je pripremio voditelj Centra 112 Osijek Zvonko Grgec.

Pročelnik PU ZiS Cvjetko Obradović je uz govornike na skupu, osječko-baranjskog župana, dr.Vladimira Šišljagića, načelnika PU osječko-baranjske Milana Baričevića, zapovjednika JPVP-a Grada Osijeka Borisa Banjana te ravnatelja Crvenog križa Osječko-baranjske županije Marka Đukića konstatirao kako je događaj koji je obilježio proteklu godinu i na našem području migrantska kriza. U teškim okolnostima, sinkroniziranom akcijom svih hitnih službi, posao zbrinjavanja više od 36.000 ljudi koji su prešli hrvatsku granicu odrađen je vrhunski, zbog čega upravo Služba 112 Osječko-baranjske županije zahvaljujući timskom radu nosi titulu najbolje u Hrvatskoj.

Zanimljivo je naglasiti da je Centar 112 u 2015. godini zaprimio 154.065 poziva ili u prosjeku oko 12.000 poziva mjesečno ili 422 poziva dnevno, od čega se najveći broj odnosio na pozive za hitnu medicinsku pomoć. Za razliku od prosjeka EU-a gdje se od ukupnog broja poziva bilježi između 1 i 2 posto zlonamjernih poziva, u osječkom Područnom uredu centra 112 zabilježeno je samo 0,1 posto takvih poziva. Tijekom posljednjih desetak godina, stalnom edukacijom uspjela se postići iznimno visoka razina učinkovitosti i fleksibilnosti, tako da se obraćanjem ovoj službi u roku od samo jedne minute može dobiti sva potrebna pomoć na šest jezika EU-a, što je itekako značajno u vrijeme turističke sezone.L.Aničić

USKORO I HELIDROM

Posljednje dvije godine Regionalni centar Službe 112 smješten je u Bizovcu, gdje se neposredno uz poznato kupalište Bajer koristi prostor s pet objekata. Ovdje se u budućnosti želi i vlasnički preuzeti ta lokacija od 33.850 četvornih metara, na kojoj bi se trebale ustrojiti skladišne zone i osigurati prostor za helidrom te obuku i edukaciju u sustavu zaštite i spašavanja, odnosno prilagoditi objekte s pripadajućim zemljištem veličine cca 1,5 hektara.

Možda ste propustili...

POTPISANO JE 37 UGOVORA

Za braniteljske udruge 32.300 €

U NADBISKUPIJSKOM OBITELJSKOM CENTRU

Otvoren Vrt arkanđela Rafaela

“ANTUN HORVAT” NA NATJECANJU WORLDSKILLS CROATIA 2024.

SSŠ domaćin u disciplini Pekarstvo

Najčitanije iz rubrike