Osijek
VODITELJ CENTRA ZA OBRANU POPLAVA SEKTORA B, KOMENTIRA VODOSTAJ

Ivica Nađ: Drava će za pet dana narasti čak dva metra!
Objavljeno 2. veljače, 2016.

Najkraće rečeno, naglašava Ivica Nađ, voditelj Centra za obranu od poplava Sektora B, koji pokriva cijeli tok Dunava kroz Hrvatsku i tok Drave u Osječko-baranjskoj i Virovitičko-podravskoj županiji, trenutačno nema kiše ni obilnog snijega koji bi topljenjem popunili vodotoke. Ovakav vodostaj Drave pripada u relativno niske vode. Međutim, situacija će se znatno promijeniti i na Dravi i na Dunavu u sljedećih pet dana. Prema prognozama kojima barataju Hrvatske vode, Dunav će, naime, u tom vremenu narasti i do tri metra i premašiti granicu pripremnog stanja, ali bez ikakve ugroze. Procedura je da se obiđu i pregledaju nasipi kako bi se prekontroliralo u kakvom su stanju.

- Drava je izuzetno niska, u Osijeku, no prema stanjima na vodomjerima uzvodno kod Botova, Terezinog Polja, Donjeg Miholjca, Belišća trebala bi nešto porasti. Što se tiče vodostaja Drave u Osijeku, prognoza je da će narasti za dva metra, pa će s minus 119 centimetara, izmjeren 1. veljače, rasti do plus 100 centimetara.

Ta dva metra više vode u Dravi bit će posljedica uspore rijeke zbog povišenja razine Dunava koji će tiskati kod ušća rijeka. No, nema nikakve opasnosti od poplava jer granica za proglašenje pripremnog stanja je na plus 200 centimetara, a redovita mjera obrane od poplava je na razini od plus 350 centimetara. D. Pejić

Možda ste propustili...

DJELATNICI VODOVODA SU NA TERENU

Nastavak ispiranja mreže hidranata

TRGOVINE KOJE RADE 28. TRAVNJA

Gdje kupovati ove nedjelje?

FINALE NATJECANJA METRO JUNIOR TOP CHEF U ROVINJU

Učenik iz Osijeka Filip Viljevac osvojio drugo mjesto