Regija
OPĆINA MARIJANCI ĆE PREMA EU FONDOVIMA NOMINIRATI PROJEKTE VRIJEDNE OKO 15 MILIJUNA KUNA

U Črnkovcima će graditi društveni i vatrogasni dom
Objavljeno 2. veljače, 2016.

MARIJANCI/ČRNKOVCI – Velika očekivanja ove godine od mjera Programa ruralnog razvoja fondova EU ima Općina Marijanci, koja će prema tom programu nominirati nekoliko projekata, ukupne vrijednosti oko 15 milijuna kuna, podijeljeno na dva modela: za Mjeru 7.2. za nerazvrstane ceste te tri projekta za Mjeru 7.4, koji se odnose na novi društveni i vatrogasni dom u Črnkovcima te za prostorno plansku dokumentaciju, potvrdio nam je načelnik Općine Darko Dorkić.

- Pripremili smo projektnu dokumentaciju nerazvrstanih cesta za oko 35 kilometara, a riječ je o poljskim putevima koje smo već radili preko IPARD programa, s kojim imamo iskustvo koje se pokazalo dobrim i potrebnim kako bismo od poljskih puteva napravili tvrde i prohodne ceste. Prema projektnoj dokumentaciji, vrijednost projekta iznosi oko 7,5 milijuna kuna, što je maksimalni iznos koji se može nominirati. Druga mjera je Mjera 7.4., za koju ćemo nominirati tri projekta. Tu je gradnja novog društvenog doma u Črnkovcima, jer je u planu da se postojeći dom, koji je već godinama u lošem stanju, sruši te da se na toj lokaciji naprave dva nova doma - posebno vatrogasni i posebno društveni. Projektantska vrijednost novog društvenog doma je 3,5 milijuna kuna, a vatrogasnog doma 1,6 milijuna kuna. Realizacijom projekata postojeća vizura središta Črnkovaca uvelike će se modernizirati i promijeniti nabolje. Naime, u sklopu projekta gradnje društvenog doma, u središtu sela, koji će biti okrenut Karašici, predviđeno je i uređenje obale te parkirališnog prostora, a u projektu budućeg vatrogasnog doma bile bi i vatrogasne garaže s dva ulaza i izlaza i prostorije za vatrogasce - objašnjava Dorkić.

- Naglašavam da realizacija ovih projekata ovisi isključivo o Fondovima EU i najavljenom financiranju za te mjere čak 100 posto iznosa nominiranog projekta, uključujući i projektnu dokumentaciju. Ako Općina bude morala sudjelovati s određenim postotkom, pa bilo to i 20 ili čak 10 posto iznosa – od realizacije ćemo morati odustati, iako smo dijelom vlastitim sredstvima financirali projektnu dokumentaciju, a dijelom uz pomoć Ministarstva regionalnog razvoja RH - napominje Dorkić.

Mjera 7.1., na koju u Općini Marijanci također “pucaju”, odnosi se na izradu plana razvoja Općine – dokumenta koji tek treba napraviti i koji će iziskivati novih 100-tinjak tisuća kuna, ali što također planiraju nominirati prema fondovima EU. Sve te stavke za buduće projekte u Općini Marijanci već su ukalkulirali u proračun od 20 milijuna kuna, s nadom da će bar dijelom uspjeti proći na natječajima sa svojim projektima te omogućiti njihovu realizaciju.L.Aničić

Možda ste propustili...

RADIONICA U POVODU FESTIVALA ZNANOSTI

Fakultet ojačao vezu s društvom

U ŠUMANOVCE PRISTIŽE SVE VIŠE HODOČASNIKA

Dan poljodjelaca, obiteljski dan, uz molitvu i druženje

Najčitanije iz rubrike