Regija
ZANIMLJIV PROJEKT POŽEŠKE OŠ JULIJA KEMPFA

Donijeli fotografije i predmete svojih predaka
Objavljeno 1. veljače, 2016.

POŽEGA – Učenici trećih razreda požeške OŠ Julija Kempfa kroz izvannastavne aktivnosti proveli su projekt “Prošlost, sadašnjost i budućnost tvoga kraja”. Skupili su fotografije svojih predaka te predmeta koje su oni koristili.

– To nam se činilo jako zanimljivo, a odlično su prihvatili svi učenici. Prvi put su se susreli s petrolejkom, zanimalo ih je kako ona radi, kako se uz nju čitalo. Čuli su i da je petrolej bio jako skup, pa nije svakome bilo dostupno svjetlo. Posebno su ih zanimali i stari radioaparati, koji su bili rijetki, i kako su se u obiteljima slušali. Upoznali su i neke igračke i igre iz onih vremena. Posebno ih se dojmila i igra riječi u imenima tih igara - klepka, stepka, zipka, pa smo proučavali kroz to i naš materinji jezik – istaknula je Dragica Ronko, učiteljica 3. razreda, kojoj su, uz učenike, u postavljanju izložbe i vođenju projekta pomogle i asistentice u nastavi za učenike s posebnim potrebama.

Zanimanje je posebno veliko za staru autohtonu narodnu nošnju i ručne radove.

– Ručne radove su radile mlade djevojke prije udaje, dok su njihovi dečki bili u vojsci. S mislima na njih, nekada i više od dvije godine, čekale su i radile ručne radove. To smo sve postavili zbog toga da se ne zaboravi jer odlaze generacije koje znaju pričati o tim vremenima – kaže Dragica Ronko, koja se i sama iznenadila kada su učenici počeli pretraživati svoje i tavane svojih baka u potrazi za starim predmetima.

Na školskom dvorištu učenici su se prvi put upoznali s igrom pinceka i pale. Već nakon nekoliko minuta svi su shvatili pravila i s radošću prihvatili staru igru. (AGM Kruna)

Ništa bez kave

Posebno je sve iznenadio mali ručni “stroj” za prženje kave, kojim se pržila kava na otvorenoj vatri ognjišta ili kamina, a takva svježe popržena kava odmah se mljela u starim mlinovima za kavu i kuhala u džezvama koje su u ovom kraju ostavili Turci. Stare predmete vezane uz kavu donio je učenik Stjepan Pujić.

– Na tome je pržila kavu moja prabaka, a našao sam ga kod svoje bake na tavanu u staroj kući. Kako mi je tata objasnio, nekada su se uz prženje kave svi družili, a nakon toga pili kavu. Donio sam još i jedan radio, star gotovo 70 godina - kazao je Stjepan.

Možda ste propustili...

RUKOMETAŠI SŠ I. KRŠNJAVOGA

Treći u državi

U NADBISKUPIJSKOM OBITELJSKOM CENTRU

Otvoren Vrt arkanđela Rafaela

Najčitanije iz rubrike