Magazin
PREMIJER ISPALIO NOVI MOTO - STAY CALM AND GOVERN ON - OSTANI MIRAN I VLADAJ...

A sada proračun, i nove muke: Timov tim čeka vruća budžetska veljača!
Objavljeno 30. siječnja, 2016.
Ispada da Oreškovićeva reformska politika od prvog dana nailazi na miniranje, i to s mjesta prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka

Za razliku od pojedinih ministara u novoj vladi premijera Tihomira Oreškovića, on za sada ne gubi vrijeme. Čini se da doista želi reforme, a ne srljanje u idološke sukobe. Još je u prošli petak kritizirao maratonsku sjednicu Sabora, kao i temu ustaša i komunista pa ne čudi što građani, prema anketama, imaju bolje mišljenje o premijeru nego o Vladi.

Ipak, ispada da Oreškovićeva reformska politika od prvog dana nailazi na miniranje, i to s mjesta prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka. A i pojedini su ministri nastavili mlatiti praznu slamu i dalje, iako im je premijer dao zadatke odmah. Nakon primopredaje ministarstava morali su prvo u tri dana snimiti situaciju u ministarstvima te pripremiti i prezentirati izvješće o radu. Uz to je predsjednik Vlade poručio: “Sve je dio moje odgovornosti i u sve ću biti uključen”. Kada će sve to i koliko kvalitetno stići oni koji se bave sporednim ideološkim temama i kakve će posljedice nakon toga snositi, valjda će se uskoro znati.

Orešković se već u nedjelju sastao i s ministrom financija Zdravkom Marićem (HDZ). Opći je zaključak da će se rashodi rezati, a da u 2016. novih poreza neće biti, nego se poduzetnike namjerava rasteretiti daljnjim smanjenjem parafiskalnih nameta. Proračun pak treba donijeti i prije roka, odnosno prije kraja ožujka. Osim toga, Marić je izjavio i da prema njegovom mišljenju valutnu klauzulu ne bi trebalo dirati. Drugim riječima, on je protiv devalvacije kune i do 13 posto, a koju predlažu pojedinci iz Domoljubne koalicije, navodno na preporuku njemačkog ekonomskog IFO instituta, koji je HDZ-u i pripremio gospodarski program. Preporuka je i da se u slučaju odustajanja od slabljenja kune smanji cijenu rada za 10 posto, kako bi se stopa rasta podigla za približno jedan posto (sada je oko dva posto).

Mjere o kojima se Orešković i IFO slažu jest brža privatizacija svih državnih tvrtki koje nisu od strateškog interesa, kao i smanjenje javnog duga i deficita.

MINISTAR PROTIV NOVIH POREZA

Kako se doznaje na bubanj prvo idu Končar, Podravka i Hrvatski telekom. Od prodaje udjela u te tri tvrtke država bi mogla prikupiti približno milijardu kuna. Oreškovićev plan je i porez na nekretnine, dok IFO to ne spominje. Premijera ublažava i Marić, navodeći da je prerano za porez i da on još ne bi išao u nikakve porezne zahvate. “Za uvođenje poreza na nekretnine potrebno je napraviti mnogo predradnji i nije ga moguće uvesti preko noći”, objasnio je novi ministar financija. Inače, kako navode ekonomski analitičari, mnogi od IFO-ovih prijedloga i eventualnih poteza iz te popularno nazvane “doline suza” rezultate mogu donijeti tek za dvije ili tri godine.

Podsjetimo, stručnjaci IFO-a zaključili su i predložili:

Prvo, uz visoku stopu nezaposlenosti, prenapuhan i neučinkovit javni sektor, neisplative sustave za socijalnu pomoć i drastičan odljev mozgova, ne iznenađuje da Hrvatska ostvaruje loše rezultate.

Drugo, autori plana uvidjeli su ono što naši političari još nisu u stanju pojmiti, a to je da je spremnost hrvatskog naroda na promjene dosta izražena.

Treće, IFO predlaže sveobuhvatan pristup, jer su naši problemi međusobno povezani, dok naše političke stranke imaju problema s usredotočenjem na konkretne probleme.

Četvrto, ne predlažu novi režim tečaja razmjene, nego lagano ubrzanje godišnje devalvacije od 0,5 % prije intervenicije, što bi učinilo naše izvozne proizvode malo konkurentnijima.

Uglavnom, premijer se u potpunosti slaže sa stavovima njemačkih autora o pitanju javnog duga, fiskalnog deficita, privatizacije i rada na jačanju poslovne klime prema preporukama Svjetske banke.

Uz to, u utorak je već uslijedilo i prvo zaduženje Vlade, odnosno prodano je 668 milijuna trezorskih dionica. Inače, stručnjaci su Vladu i Sabor već upozorili da je dug neodrživ i da Hrvatska bez reformi neće moći plaćati svoje obveze pa je nužan zaokret politike.

PRAZNA STRANICA O CILJEVIMA?

Ako pak Orešković ostane samo na programu kojeg je prilično nezgrapno u manje od pola sata prezentirao u Saboru, možda ništa od gore navedenog ne provede. Podsjetimo, u samo 20 stranica PowerPoint prezentacije planova, prvoj u povijesti formiranja vlada, bilo je mnogo obećanja, floskula i fraza, a izostali su glavni ciljevi i rokovi ministarstava. Prazna stranica s tim ciljevima bila je mnogo više od slučajnog gafa u prezentaciji. Očekivao se bolji plan rada od predstavljenog. Doznali smo samo da će biti najviše usredotočen na infrastrukturu, energenitku, turizam i veće iskorištavanje EU fondova. Ili preciznije, glavni naglasci iz Vladine prezentacije glase: deficit ispod 3 % do 2017., povećanje izvoza za 30 %, izvući kreditni rejting iz smeća, uvođenje poreza na neiskorištene nekretnine, smanjenje parafiskalnih nameta, rast BDP-a za 4 % posto do 2020., povećanje BDP-a po stanovniku za 2000 eura, ulaganja u visini od milijardu eura, smanjiti nezaposlenost na manje od 14 %, a javni dug na manje od 80 % BDP-a do 2020. Spominjala se i racionalizacija zdravstva, revizija stečajeva...

To su dakle ciljevi, a kako ih se planira provesti, nismo mnogo doznali. Kao ni o planovima Ministarstva gospodarstva, jednog od ključnih resora. Osim da će se zaustaviti bušenje Jadrana, malo o energetici, kao i o najavi o razbijanju HEP-a izdvajanjem reguliranih dijelova, što također može značiti skoru privatizaciju. U dokumentima se ne navode ozbiljna reforma lokalne uprave ili ukidanje županija.

Bilo kako bilo, u Zagreb su došli i predstavnici MMF-a, o čemu smo također malo doznali, a premijer očekuje i Europsku komisiju. U srijedu na sastanku novi šef misije MMF-a Khaled Sakr izjavio je da su “reforme vrlo važne za Hrvatsku koja ima golem potencijal”. Procijenjeno je da u osam mjeseci Vlada može uštedjeti približno dvije milijarde kuna, a rast će i prihodi. No, pred Oreškovićem je jedno od glavnih pitanja - kako do ušteda bez rezanja plaća, mirovina i socijalnih prava?

Piše: Damir GREGOROVIĆ
HDZ-ovo RUŠENJE
Sa školskom reformom ispočetka?

Iako su se i bivša vlada i tadašnja HDZ-ova oporba složili da reforma školstva ne dolazi u pitanje tko god osvojio vlast, čini se da je moguće stopiranje cjelovite obrazovne reforme. A tvrdilo se da reforma mora uspjeti neovisno o politici. Pričalo se kako nova vlada bez obrazloženja zaustavlja reformu školstva, a da ju nije niti vidjela. A zaustavljanje reformskog procesa značilo bi bacanje u vjetar deset milijuna kuna, koliko je potrošeno 2015. U nastojanjima da pretumba sve što je do sada već pripremilo čak 400 uglednih stručnjaka najviše prednjači šef Hrasta iz Domoljubne koalicije Ladislav Ilčić. Boris Jokić, voditelj projekta kurikuralne reforme odmah je izjavio da očekuju potporu predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović, sindikata, svih dijelova društva, svih vjerskih zajednica i manjina. Bivši ministar znanosti i obrazovanja Vedran Mornar još je dodao: “Iskreno sam iznenađen jer su sve stranke dale potporu toj reformi. Tko će ikada htjeti sudjelovati u nečemu za što se zna da će iduća vlada ukinuti?”. Stručnjaci i učitelji koji danonoćno rade na reformi obrazovanja izjavili su da su se rasplakali vidješi da HDZ sve kani srušiti. Stoga su i potpredsjednik Vlade Božo Petrov i novi ministar znanosti i obrazovanja Predrag Šustar morali ustvrditi da sve “ide dalje” i da je riječ o “čistom nesporazmu i da nema bacanja tolikog truda” kada je riječ o tom “prevažnom dokumentu”.

U utorak je već uslijedilo i prvo zaduženje Vlade, odnosno prodano je 668 milijuna trezorskih dionica...

Na bubanj prvo idu Končar, Podravka i Hrvatski telekom. Od prodaje udjela u te tri tvrtke država bi mogla prikupiti približno milijardu kuna...

PRVA SJEDNICA VLADE
Ministri zatražili zapošljavanje stotine novih službenika

Prva sjednica nove vlade u četvrtak je prošla u sjeni velike afere s ministrom branitelja Mijom Crnojom koji je isti dan morao podnijeti već unaprijed pripremljenu ostavku. O toliko najavljivanim reformama nije bilo ni riječi. Sjednica je bila obilježena izvješćima ministara o zatečenom stanju u svojim resorima. Zanimljivo je da je u većini sistematizacijom predviđeno više zaposlenih nego što ih ima. Pa je i većina ministara to odmah iskoristila ustvrdivši da imaju premalo ljudi te su već najavljena nova zapošljavanja više stotina državnih službenika. Primjerice, samo je ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović rekao kako mu, prema njegovoj gruboj procjeni, nedostaje čak 137 zaposlenika, što bi bio trošak od oko 100 milijuna kuna. Ipak, samostalno o tome neće moći donositi odluke, jer je stvoren novi centar moći, HDZ-ovo i Mostovo Vijeće za suradnju koje će im birati pomoćnike i ljude na svim razinama vlasti. Dakle, već na prvoj sjednici zaboravilo se na jedno od bitnijih reformskih obećanja, a to je smanjenje golemog državnog aparata.

Možda ste propustili...

POSLJEDNJE UTOČIŠTE: TURIZAM I DAN NAŠEG PLANETA

Dom je tamo gdje je zemlja

DAN PLANETA ZEMLJE: VEDRAN OBUĆINA O VJERSKIM ZAJEDNICAMA I EKOLOGIJI...

Ekološka je kriza prije svega duhovna kriza čovjeka

TEMA TJEDNA: SUPERIZBORNA PRVA TREĆINA

Do nove vlade prije europskih izbora

Najčitanije iz rubrike