Regija
POČINJE UREĐENJE OPĆINSKE ZGRADE VRIJEDNO POLA MILIJUNA KUNA

Općina Petrijevci prvi će put od osnutka imati vijećnicu
Objavljeno 28. siječnja, 2016.

PETRIJEVCI – Uspiju li se realizirati svi planovi za ovu godinu, Općina Petrijevci bi nagodinu do Dana općine i gotovo četvrt stoljeća nakon konstituiranja prvi put mogla dobiti vlastitu općinsku vijećnicu.

Dobre vijesti o obnovi petrijevačkog najljepšeg i jednog od najstarijih objekata u mjestu - zgrade općine - rezultat je dugogodišnjih priprema i pregovora, od kojih je najduže trajalo rješavanje imovinskopravnih odnosa s troje stanara koji su bili smješteni na katu općinske zgrade, potvrdio nam je načelnik Općine Petrijevci Ivo Zelić.

Najveći ovogodišnji projekt Općine vrijedan je oko pola milijuna kuna, a obuhvatit će uređenje pročelja s postavljanjem izolacije, uređenje prostorija na katu općinske zgrade gdje su prije bili stanari te prenamjenu velikog dijela kata za potrebe općinske vijećnice koju Općina Petrijevci dosada uopće nije imala, a sjednice je održavala u prostorijama Osnovne škole. Osim vijećnice, na katu bi se trebala urediti i dva ureda općinske uprave, a potkrovlje će se urediti za potrebe arhive prema najsuvremenijim standardima za zaštitu i čuvanje dokumenata.

- Najveću rekonstrukciju ove zgrade od njezine izgradnje namjerno smo ostavili za kraj, odnosno nakon što se obnove i urede svi ostali objekti u vlasništvu Općine, jer smo to smatrali prioritetnijim od naših prostora. No to nikako ne znači da smo u proteklih više od dva desetljeća, koliko je ovdje smještena općinska uprava, zanemarivali njezino održavanje. Na njoj smo dosad temeljito rekonstruirali i izmijenili krovište te kompletnu vanjsku stolariju u prizemlju zgrade, gdje je u četiri uređene i opremljene prostorije sa svim pripadajućim instalacijama smješteno nas šestero zaposlenika općinske uprave. Uredili smo i okoliš objekta te prilaze - kaže načelnik Zelić o dosadašnjim zahvatima na objektu, koji je u 19. stoljeću valpovački barun Prandau dao sagraditi za svoju šumariju i šumare.

U istoj su zgradi do konstituiranja Općine Petrijevci bili Matični ured i Mjesna zajednica, a poslije je postala općinsko sjedište. S obzirom na nemali iznos građevinskih zahvata koji će biti potreban da se objekt dovede u željeno i energetski učinkovitije stanje, u Općini Petrijevci računaju i na financijsku pomoć Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a ostatak će financirati sredstvima iz proračuna. L.Aničić

Zgradu je u 19. stoljeću barun Prandau sagradio za svoju šumariju i šumare

Možda ste propustili...

BARANJSKA BICIKLIJADA

U subotu starta 8. Deer & Bike

DVOSTRUKI “FESTIVAL DEMOKRACIJE”

Na isti dan izbori za EU i mjesne odbore

Najčitanije iz rubrike