Novosti
SEDMA GENERACIJA UČENIKA PRIPREMA SE ZA MATURU

Prijava ispita mature još samo do 2. veljače u podne
Objavljeno 28. siječnja, 2016.
- Učenicima savjetujem da dobro prouče Priručnik za prijavu ispita - kaže Marijana Kušen

Počela je državna matura za sedmu generaciju maturanata, školske godine 2015./2016. Učenici mogu prijaviti ispite koje će polagati na državnoj maturi još samo do 2. veljače u podne.

- Ovo je sedma u nizu državna matura i već smo svi navikli i prihvatili takav način završetka srednjoškolskog obrazovanja gimnazijalaca. Sve je manje prigovora i negativnih razmišljanja, jer se konstantno radi na poboljšanju i otklanjanju teškoća primijećenih tijekom provedbe - ističe Marijana Kušen, ispitna koordinatorica u II. gimnaziji (jezičnoj) iz Osijeka.

Dodaje da kao koordinatorica nastoji svakoj novoj generaciji dati jednaku pažnju kao i prvoj. “U radu s novom generacijom događa se ono što i s prvom: to je za njih nešto novo, čuli su, ali ih nije zanimalo, mnogi nisu posjećivali mrežne stranice Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) ili postani-student.hr, teško im je donijeti odluku i zbog toga dolaze k meni na konzultacije i razgovor, individualni, grupni ili s roditeljima”, kaže Kušen.

Održavanje Smotre Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, kao i u drugim gradovima, smatra izuzetno važnim, jer maturanti na jednom mjestu dobiju informacije o studijima i načinu studiranja još prije odabira studija te imaju dovoljno vremena razmisliti koji će studij upisati.

O tome kako se rezultati državne mature različito interpretiraju, naša sugovornica kaže: “Nije uvijek sve jednostavno. U neposrednom radu s učenicima to doživljavam drukčije od ostalih kolega. Evo primjera: učenik koji je bio odličan sve četiri godine opušteniji je i točno zna kako mora napisati državnu maturu da bi upisao željeni fakultet. Učenik koji je bio prosječan bira i pojačava one predmete koji su mu potrebni i tako si poboljšava bodove za upis. Slabiji učenici biraju manje zahtjevne fakultete i pokušavaju koliko-toliko popraviti svoju situaciju rezultatima državne mature.”

Isto je i s izbornim predmetima, učenici su svjesni da mogu izabrati više izbornih predmeta i kad vide da su dobro riješili onaj traženi, za fakultet koji žele upisati, onda ostale koje su prijavili riješe slabije, jer im se više ne da raditi. Stoga rezultate državne mature, osobito u izbornom dijelu, nije lako komentirati i uzimati ih zdravo za gotovo, objašnjava ispitna koordinatorica Marijana Kušen.

Ako se želi napraviti dobra analiza, moraju se uzeti svi parametri i dobiti odgovor na ova i slična pitanja: Zašto je učenik izabrao taj predmet? Je li mu to rezervna opcija? Koliko je ranije izišao iz ispitne prostorije? Koliko se pripremao?

- Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja iz godine u godinu osluškuje potrebe učenika, roditelja, koordinatora i svih ostalih koji su uključeni u ovaj proces i nude nova i kvalitetnija rješenja. Sve je to svima dostupno na stranicama NCVVO-a i postani-student.hr, stoga preporučujem učenicima da ih pažljivo prate te da svakako dobro prouče Priručnik za prijavu ispita državne mature na stranicama NCVVO-a - zaključuje naša sugovornica.

Vesna LATINOVIĆ
KALENDAR DRŽAVNE MATURE

Izborni ispiti, poput biologije, geografije, psihologije i drugih, polagat će se od 6. do 13. lipnja, nakon završetka nastave za maturante, ali dok još traje nastava za ostale učenike. Naime, tu je riječ o manjim skupinama učenika, pa se polaganje ispita može organizirati u to vrijeme. Obvezni predmeti, matematika, hrvatski i strani jezik, polažu se od 14. do 24. lipnja, jer te predmete polažu svi učenici, pa se čekalo da završi nastava, kako drugi učenici ne bi ometali maturante. Posljednji ispit ponovno je izborni, to je glazbena umjetnost, a polaže se 27. lipnja. Objava rezultata bit će 13. srpnja, rok za prigovore 15. srpnja, a konačna objava rezultata 18. srpnja. Svjedodžbe će se maturantima dijeliti 21. srpnja.

MARIJANA KUŠEN

ispitna koordinatorica u II. gimnaziji iz Osijeka

Sve je manje prigovora i negativnih razmišljanja, jer se konstantno radi na poboljšanju i otklanjanju teškoća

Možda ste propustili...

IZVJEŠĆE O PRIRODNIM KATASTROFAMA

Stručnjaci: Europa e posebno ranjiva

ADRESAR OBJAVLJEN NA STRANICI DIP-A

Više biračkih mjesta za EU izbore

U PREGOVORIMA O VLASTI - DAN STANKE

Plenković: Znao bih za anketu da postoji

Najčitanije iz rubrike