Novosti
U POSLJEDNJA TRI TJEDNA LITRA EURODIZELA JEFTINIJA JE ZA UKUPNO 36 LIPA

Gorivo nije bilo ovako jeftino od 2010.
Objavljeno 19. siječnja, 2016.

Vezani članci

PRIHVAĆEN SPORAZUM UKINUTE SANKCIJE IRANU

Odmrzavaju se milijarde dolara u inozemstvu, na tržište stiže iranska nafta

Zbog snažnog pada cijena nafte i naftnih derivata u svijetu, u Hrvatskoj su u utorak znatno pojeftinile cijene goriva. Prema informacijama portala cijenegoriva.info, litra eurosupera 95 od utorka je jeftinija za čak 26 lipa i sada se prodaje u rasponu od 8,49 do 8,53 kuna, ovisno o kompaniji. To je i najveći pad cijene u posljednja tri i pol mjeseca. Ujedno, to je najniža cijena litre eurosupera 95 od rujna 2010. godine. Cijena litre eurodizela u utorak je također snažno pala - za 27 lipa. Litra ove vrste goriva sada se plaća u rasponu od 7,27 do 7,30 kuna. U posljednja tri tjedna litra eurodizela jeftinija je ukupno 36 lipa. Ovo je ujedno i najveći pad cijene eurodizela u posljednjih mjesec dana. Također, litra ove vrste goriva najjeftinija je od početka veljače 2010. godine. Cijena litre autoplina je pala 28 lipa i sada se na većini postaja prodaje po cijeni od 3,58 kuna. To je ujedno i najveći pad cijene autoplina od kraja ožujka prošle godine. Neki distributeri spustili su cijenu još i više, kao što je Plinski centar Zagreb (PCZ) koji litru autoplina prodaje za 3,35 kuna. Promjena cijena goriva u Hrvatskoj posljedica je pada cijena naftnih derivata na Mediteranskom tržištu od 8,9 i 11,1 posto u odnosu na tjedan prije. Također, tečaj dolara pao je oko 0,2 posto, što je dodatno snizilo cijena goriva.

Građani Hrvatske koji žive u blizini granice s BiH gorivo toče u toj državi jer je tamo još jeftinije. Niže cijene goriva posljedica su puno nižeg PDV-a i trošarina na goriva u BiH. Kada bi Hrvatska imala PDV i trošarine na gorivo kao i BiH, cijena benzina kod nas bi bila oko 5,30 kuna, a eurodizela oko 4,60 kuna. (E.S.)

Cijena sirove nafte na razini iz 2003. godine

Nakon što su proteklog vikenda sankcije protiv Irana i službeno ukinute, bliskoistočni proizvođač nafte namjerava u što kraćem roku podići izvoz na 500 tisuća barela dnevno (te ga u srednjoročnom razdoblju povećati na 1 milijun barela dnevno). I to je jedan od razloga zašto je cijena sirove nafte pala na razinu ispod 28 dolara po barelu, čime je spuštena na najnižu razinu od 2003. godine. Cijena nafte tipa Brent (koja je referentna za europsko tržište) s isporukom u veljači u utorak se kretala na razini od 31,03 dolara za barel, dok je cijena sirove nafte tipa WTI (koja je referentna za američko tržište) bila na razini od 29,49 dolara po barelu.

Možda ste propustili...

OBILJEŽENA 29. OBLJETNICA RAKETIRANJA ZAGREBA

Položen vijenac za stradale civile

SIGURNOSNO-OBAVJEŠTAJNA AGENCIJA

Danielu Markiću produljen mandat

Najčitanije iz rubrike