Svijet
PRIHVAĆEN SPORAZUM UKINUTE SANKCIJE IRANU

Odmrzavaju se milijarde dolara u inozemstvu, na tržište stiže iranska nafta
Objavljeno 18. siječnja, 2016.
Iranski predsjednik Rohani kazao je kako se radi o zlatnoj stranici u povijesti zemlje

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) u subotu je prihvatila nuklearni sporazum između Irana i velikih sila - SAD-a i zemalja EU-a, koji se ocjenjuje povijesnim jer se njime utvrđuje da je Iran ispunio svoje obveze zbog čega se toj zemlji ukidaju međunarodne sankcije.

Sankcije su usključivale embargo na iranski izvoz nafte, ključnu državnu industriju, kao i na financijske transakcije s Iranom. “Iran je završio pripremne etape potrebne za pokretanje sporazuma zaključenog 14. srpnja 2015.” izjavio je glavni tajnik UN-ove agencije Yukiya Amano u priopćenju objavljenom u Beču.

Ukidanje sankcija značit će odmrzavanje milijardi dolara na iranskim računima u inozemstvu i ponovnu isporuku iranske nafte na međunarodna tržišta.

U Iranu, zemlji s 80 milijuna stanovnika, sporazum je dočekan gotovo euforično, a agencije u nedjelju prenose riječi iranskog predsjednika Hasana Rohanija, koji je obraćajući se naciji kazao kako je Iran otvorio novo poglavlje te da se radi o zlatnoj stranici u povijesti zemlje. Govoreći u parlamentu, Rohani je kazao kako je nuklearni sporazum prilika koju se mora iskoristiti za razvoj zemlje, povećanje bogatstva nacije i stvaranje stabilnosti i sigurnosti u regiji. “Mi Iranci pružamo ruku svijetu u znak prijateljstva i ostavljamo iza sebe neprijateljstva, sumnje i zavjere, otvaramo novo poglavlje u vezama Irana sa svijetom”, rekao je Rohani u nedjelju ujutro.

Ukidanje sankcija je "točka preokreta" za iransko gospodarstvo, dodao je istaknuvši da bi zemlja trebala manje ovisiti o prihodima od nafte.

Brojni svjetski dužnosnici pozdravili su primjenu nuklearnog sporazuma između Irana i šest velikih sila komentirajući to velikom prekretnicom, važnim korakom za međunarodnu zajednicu, sigurnost i mir. Iran sada praktički dobiva mogućnost političke i gospodarske suradnje sa Zapadom.

Odluku Europske unije o ukidanju gospodarskih i financijskih sankcija Iranu usvojilo je 28 država članica te će ona stupiti na snagu nakon objave u službenom listu EU-a. Visoka povjerenica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini kazala je kako provedba nuklearnog sporazuma Irana i SAD-a, Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Rusije i Kine ne znači samo ukidanje zapadnih sankcija Iranu već i to da će zapadne zemlje surađivati s Teheranom u području civilne nuklearne tehnologije.(I.M.)

U Izraelu sumnjičavi da će Iran razvijati nuklearno oružje

I dok je ukidanje sankcija Iranu pozdravljeno u većini zapadnih zemalja, u Izraelu su sumnjičavi. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je kako i dalje postoji prijetnja da će Iran izraditi atomsku bombu, odnosno kako će “bez primjerene reakcije na svako kršenje dogovora Iran smatrati da može nastaviti razvijati nuklearno oružje, destabilizirati regiju i širiti teror.” Iranski predsjednik Rohani naglasio je kako su svi sretni zbog dogovora, osim ratnih huškača u regiji, ukazujući na Izrael i tvrdolinijaše u američkom Kongresu.

Razmjena zarobljenika SAD-a i Irana

Ukidanje sankcija Iranu i otopljavanje odnosa Zapada s tom zemljom ogleda se i u razmjeni zarobljenika između SAD-a i Irana. Naime, Iran je u subotu oslobodio petero Amerikanaca, među kojima je bio i novinar Jason Rezaian, šef iranskog ureda Washington Posta, koji je uhićen 2014. i osuđen za špijunažu. Novinska agencija IRNA prenijela je da će i SAD pustiti na slobodu sedam Iranaca.

Najčitanije iz rubrike