Osijek
KAMO NA IZLET?

Dobro došli na fotosafari!
Objavljeno 11. siječnja, 2016.
Osječani otkrivaju ljepote zimskog Kopačkog rita

Osječani su opet otkrili Kopački rit! Iako imamo povlasticu biti najbliže ovom jedinstvenom zaštićenom ritskom prebivalištu brojnih ptičjih, životinjskih i biljnih vrsta, pomalo smo bili zanemarili ovu destinaciju.

No nakon brojnih investicija, Kopački rit ponovno mami… Tu je novi prijamni centar koji nudi multimedijalnu izložbu i videoprezentaciju, tu je šetnica kroz jezero Mali Sakadaš u dužini 2,5 kilometara, a od ljetos kao novi sadržaj i vožnja turističkim vlakićem (zimi grijanim). Tako je ponuda uz vožnju brodom sada nadopunjena i kopnenom turom otkrivanja ljepota Kopačkog rita koji u svakom godišnjem dobu nudi neke nove slike.

Uz pratnju Ružice Marušić, voditeljice Službe za prezentacijske aktivnosti i vodiča Tibora Vaša i Glasova reporterska ekipa otisnula se u obilazak. I nije nam bilo dosadno. Vrlo brzo u bjelini polja uočavamo divlju svinju, zabavljena je čeprkanjem po tlu i pronalaženjem još kojeg zalogaja. Iskusno vodičevo oko ukazuje nam na lisičji brlog, po tragovima se vidi da je i nju izmamilo subotnje sunce. Na podunavskim kanalima uvijek zanimljiva jata labudova, na jednoj su lokaciji u igri zabavljeni sami sobom, a drugoj nadmeću se za teren s jatom lisaka. Na poljima prema Tikvešu dva velika jata, jedno gusaka, drugo pataka, naši domaćini kažu na poljima provode dan, a noću na spavanje sele se na vodu…

- Zima je i ptice se drže u jatima, no za mjesec će dana početi sezona gniježđenja pa će se početi dijeliti na parove, kaže nam vodič Vaš. Pitamo za jelensku divljač, naravno, i ona je tu negdje, ali dublje u šumi. A kako još nije počela sezona, ne može se još naći ni odbačenog rogovlja.

No nije u Kopačkom ritu ljepota samo u životinjskom svijetu, na jezeru Sakadaš zamrznuta površina i omamljujuća bjelina pokazuju svoju draži.

- Kopački rit sve češće postaje zanimljiva lokacija za ljubitelje fotografije, koji ciljano dolaze k nama na fotosafarije - kaže Marušić uz napomenu kako Uprava rita nudi i mogućnost usluge komercijalnog fotografiranja. U ovakvoj situaciji, kada imaju produženu sezonu, u Ritu su zadovoljni upravo činjenicom da su glavni gosti postali Osječani, ponajviše obitelji s malom djecom. Uz osnovu cijenu ulaznice od 10 kuna posjetitelji tako uživaju u obilasku šetnjicom kroz vodu, koja se pokazala pravim hitom. Cijena vožnje vlakićem je 40 kuna, svakodnevni su polasci u 11 sati, vikendom i u 14 sati.

- Sve je navedeno dovelo do povećanja broja posjetitelja u zimskom razdoblju za deset posto, zaključuje Ružica Marušić. Dakle, prijedlog za zimski izlet - Kopački rit.

Dario KUŠTRO
Najčitanije iz rubrike