Objavljeno 11. siječnja, 2016.
Vezani članci
NA STRESNE SITUACIJE REAGIRAMO PREKOMJERNIM UNOSOM HRANE
Nacionalni institut za zdravlje u SAD-u analizirao je različite navike u ishrani s istim unosom kalorija i utvrđivanjem utječu li na gubitak kilograma.
Tijekom istraživanja promatrana je 21 pretila osoba u dobi između 18 i 40 godina, a koje su u početku izgubile u prosjeku 10 do 15 posto tjelesne težine, što je iznosilo oko 14 kilograma.
Nakon što se njihova težina stabilizirala, svaki od ispitanika počeo je neku od tri dijete u vremenu od četiri tjedna: dijeta s manje masti, odnosno 20 posto kalorija iz masti, dijeta s manje ugljikohidrata, oko 10 posto prehrane iz ovih namirnica i dijeta s malim niskim glikemijskim indeksom, dijeta koja uključuje veći unos zdravih masti i integralnih žitarica.
Ishrana s manjim unosom ugljikohidrata je najefikasnija.
U sve tri dijete ispitanici su jeli identičnu količinu kalorija, a rezultati su iznenadili istraživače. Grupa koja je unosila manjak ugljikohidrata, potrošila je dodatnih 300 kalorija dnevno, u odnosu na ispitanike koji su bili na dijeti s manjkom masti.
A osobe koje su uzimale hranu s niskim glikemijskim indeksom izgubile su dodatnih 150 kalorija u odnosu na grupu na dijeti bez masti.
Jedno od mogućih objašnjenja jest činjenica da ova dva tipa dijete ne izazivaju povećan rast šećera u krvi i da manjak ugljikohidrata utječe na to da vaš metabolizam bolje i brže funkcionira.
Ako želite da vaše tijelo ima manje masti i više mišićne mase, onda je najbolji način da smanjite unos ugljikohidrata.(J.Kn.)