Novosti
FARSA SE NASTAVLJA

Petrov je pokazao svoje pravo lice. Nakon svega nije samo jasno zašto je Hrvatska bila njihov talac ovih nekoliko tjedana
Objavljeno 22. prosinca, 2015.
SDP IZBAČEN IZ IGRE, PETROV I KARAMARKO SKUPILI 78 POTPISA

Vezani članci

NEOČEKIVANI RASKOL I U GRAĐANSKOJ OPCIJI GRADA OSIJEKA

Šimić otkazao poslušnost GOGO-u, ostaje uz Petrova

GOTOVA ISTRAGA O NEZAKONITOM UTJECAJU NA ZASTUPNIKE

Uskok: Nije bilo trgovine mandatima

Most nezavisnih lista u utorak je prekinuo pregovore s koalicijom Hrvatska raste, a kao razlog naveo je pritisak članova te koalicije na njihove zastupnike te da je vodstvo SDP-a ušlo u pregovore s ciljem rušenja ideje reformske vlade.

Čelnik Mosta Božo Petrov i Tomislav Karamarko, predsjednik HDZ-a, potom su otišli na Pantovčak i predsjednici RH pokazali 78 potpisa (15 potpisa Mosta i 63 Domoljubne koalicije) kojima dokazuju parlamentarnu većinu te zatražili 24 sata za dogovor o mandataru. Predsjednica RH objavila je da je pristala na njihov zahtjev te je rekla kako će u srijedu poslijepodne održati posljednji, peti, krug konzultacija, nakon kojeg će se morati znati tko će biti mandatar za sastavljanje vlade ili će ona imenovati privremenu nestranačku vladu i donijeti odluku o raspisivanju prijevremenih izbora.

Tako je nastavljena hrvatska poslijeizborna farsa s pregovorima, koje su obilježili brojni obrati, neodlučnost i prevrtljivost Mosta te gubljenje živaca svih triju strana.

Zauzeli stav

Božo Petrov nije rekao imena zastupnika na koje su navodno pokušali utjecati iz koalicije Hrvatska raste, a na to pitanje konkretno nisu odgovorili ni drugi zastupnici Mosta.

“Radi ideje reformske i tripartitne vlade do sada smo prešli preko svega što je Mostu učinjeno otkada je na izborima pokazao da može ugroziti nečije pozicije. Od prvotnih uspješnih ili neuspješnih pokušaja kupnje Mostovih mandata preko konstantnih vrijeđanja naših zastupnika, prelazili smo i preko izuzetno ružnih optužbi, preko strašnih uvreda na račun našeg glasnogovornika, preko sustavnih pokušaja manipulacije te tvrdnji da je reformska vlada neka suluda ideja, iako se radi o modelu koji je viđen u većini zemalja EU-a. Više od mjesec dana slušamo uvrede na naš račun i gledamo medijsko razapinjanje”, stoji u priopćenju Mosta o prekidu pregovora. “Ne glumimo žrtve, nego stoički podnosimo optužbe na naš račun zbog ideje iza koje stojimo i činjenice da smo promijenili situaciju u odnosu na prethodnih 20 godina. Cijelo ovo vrijeme od nas traže da budemo jasni i zauzmemo stav. Eto, zauzimamo ga - prekidamo pregovore s koalicijom Hrvatska raste jer je, istovremeno dok su pregovarali s nama, vodstvo te iste koalicije, tijekom zadnjih 48 sati, pokušavalo ponovno vrbovati naše pojedinačne zastupnike i na taj način definitivno razbiti Most. (...) Apsolutno je jasno da je vodstvo SDP-a ušlo u pregovore s nama s figom u džepu i s ciljem rušenja ideje reformske vlade. Mi u takvog partnera nemamo i ne možemo imati povjerenja. Ispričavamo se građanima, znamo da njima sve ovo izgleda kao neka loša sapunica i trakavica bez kraja. Ali, vjerujte, Most nije adresa na koju se trebate obratiti”, priopćio je Most samo dan nakon što se činilo da će postići dogovor sa SDP-om o mandataru i formiranju nove vlade.

Milanović: Na sve smo pristali

Zoran Milanović, predsjednik SDP-a, na konferenciji za novinare ustvrdio je kako su pristali na sve zahtjeve Mosta, zatraživši od njega da se izjasni na koga je provođen pritisak.

- U izbornoj sam noći rekao da je Most naš partner za nastavak reformi i zajedno bismo činili jednu stabilnu vladu. I preferencije birača su govorile da većina javnosti takvu koaliciju podržava. U ponedjeljak smo praktički sve finalizirali, pristali smo na sve zahtjeve Mosta - rekao je Milanović, dodavši da ga Petrov nije ni nazvao da mu priopći vijest o prekidu pregovora, nego mu je samo poslao poruku da ”ovako više ne može”. Čelnik SDP-a je rekao kako je Most tražio sedam ministarstava te mjesto premijera za Petrova.

- Podrška Petrovu bila je stvarno iskrena i materijalna. Pristali smo na sve što je traženo. Volio bih da se ljudi iz Mosta izjasne na koga je vršen pritisak - dodao je Milanović. Nabrojio je kako je Most tražio ministarstva unutarnjih poslova, pravosuđa, uprave, poljoprivrede, zaštite okoliša, gospodarstva te prometa i infrastrukture.

- Mi smo pristali na gotovo sve. Tu su bili i HNB i DUUDI. Zahtjevi su išli jedan za drugim, na sve smo rekli “da” - nastavio je Milanović, dodavši kako je sve bilo precizno dogovoreno za 29. prosinca, jer je Most tražio još sedam dana vremena.

Prema njegovim riječima, HDZ sada provodi svoju policijsku obavještajnu operaciju.

- Sada predsjednica mora odlučiti i pokazati je li državnica. Ona ne može reći da sve to ne vidi - rekao je Milanović, zaključivši kako je od početka Hrvatskoj samo želio dati stabilnu vladu od 80-ak zastupnika.

Dijana PAVLOVIĆ/Igor BOŠNJAK

IVAN VRDOLJAK

potpredsjednik HNS-a

Sve je ovo bila predstava

- Davno sam rekao da se Most i prije izbora odlučio za HDZ. Sve ovo bila je predstava koja nije dostojna hrvatske države. No dobro, 'ajde sada da vidimo te reforme - komentirao je najnoviji razvoj događaja Ivan Vrdoljak, potpredsjednik HNS-a.

BERTO ŠALAJ

politolog

Most je pokazao svoje pravo lice

- Čini mi se da stvari dolaze na svoje mjesto i da je to bilo ono što je Most otpočetka tražio. Samo mi nije jasno zašto je trebalo proći toliko tjedana da bi oni otkrili i pokazali svoje pravo lice, dakle, da mogu ići samo u koaliciju s HDZ-om. Meni, moram priznati, izgleda pomalo smiješno ovo objašnjenje o tome da ih je SDP vrbovao. Naročito to što oni ne želi ponuditi imena onih koji su to navodno činili. Tako da je sada očito velika šansa da ćemo na djelu vidjeti koaliciju HDZ-a i Mosta, mala ograda je jedino je li baš svih 15 njihovih zastupnika spremno odigrati takvu utakmicu. Jer čuli smo i profesora Podolnjaka da njega nitko nije zvao, niti pritiskao. No vidjet ćemo to vrlo brzo. Moram reći da sam stalno tvrdio kako nema šanse da Most ode u koaliciju sa SDP-om. Jer kada pogledate profile tih ljudi, njihove vrijednosti i stavove, ono što su oni zastupali, vidite da je to nemoguće. Ali mislio sam da su novi izbori najizgledniji scenarij. No oni su očito zaključili kako im ti izbori ne odgovaraju i sada će, izgleda, u koaliciju s HDZ-om. To je sve danas izgledalo gotovo nevjerojatno. Nekoliko preokreta napravio je Božo Petrov i bit će vrlo zanimljivo slušati kako će objasniti što je sada u tako kratkom roku dogovorio koaliciju s HDZ-om. Nakon svega nije samo jasno zašto je cijela Hrvatska bila njihov talac ovih nekoliko tjedana i njihova predomišljanja.

Branimir Glavaš

HDSSB

Sve nagle ljubavi završavaju propašću

- Ta rasplamsala ljubav između HDZ-a i Mosta brže će se ugasiti nego što se upalila. Sve nagle ljubavi završavaju propašću. Pokušalo se i nas uvući u taj ”kupleraj”, zvao nas je HDZ. No mi smo se radije odlučili čuvati za neka zdravija vremena i okolnosti. Nismo htjeli dati svoje potpise ako nas se, kako smo i najavljivali, ne uvjeri da su naši potpisi nužni kao 75. i 76. A u međuvremenu je i ljubav između Mosta i HDZ-a toliko bujala da za druge tu i nije postojala potreba. HDSSB ne pristaje na “grupni seks” - rekao je za naš list Branimir Glavaš, utemeljitelj HDSSB-a.

TOMISLAV KARAMARKO

predsjednik HDZ-a

Tražimo stručnost

- Nastojat ćemo da mandatar bude stručno, nestranačko lice - rekao je Tomislav Karamarko nakon konzultacija kod predsjednice ne želeći otkriti ime osobe koju će predložiti za mandatara. Dodao je samo: “Hrvatska nema prava na loše eksperimente. Tražimo stručnost.”

BROJNI

OBRATI, NEODLUČNOST MOSTA I GUBLJENJE ŽIVACA SVIH TRIJU STRANA OBILJEŽILI PREGOVORE

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike