Novosti
NEOČEKIVANI RASKOL I U GRAĐANSKOJ OPCIJI GRADA OSIJEKA

Šimić otkazao poslušnost GOGO-u, ostaje uz Petrova
Objavljeno 22. prosinca, 2015.

Iako su iz Građanske opcije grada Osijeka u utorak ujutro objavili kako je odlučeno da se njihov predstavnik u Mostu Miroslav Šimić povuče iz Nacionalnog vijeća Mosta, Šimić je odlučio drukčije.

Kako nam je rekao, neće se povući iz Mosta te ostaje uz Božu Petrova. “Ne mislim rušiti Most. Ne slažem se s ovom odlukom jer mislim kako dio ljudi ne shvaća situaciju, te da su izmanipulirani popustili pod medijskim pritiskom”, kaže Šimić, jedan od osnivača udruge, a potom i stranke GOGO.

Sve je počelo objavom stranke GOGO na Facebooku kako Miroslav Šimić nije ovlašten bez prethodne odluke Glavnog odbora odlučivati o suradnji s drugim političkim strankama. “Na sjednici Glavnog odbora Građanske opcije grada Osijeka odlučeno je kako se Miroslav Šimić kao predstavnik stranke GOGO povlači iz Nacionalnog vijeća Mosta, te da kao saborski zastupnik nije ovlašten bez prethodne odluke Glavnog odbora odlučivati o suradnji s drugim političkim strankama i davanju podrške mandataru za predsjednika vlade. Prema Statutu političke stranke GOGO, odluka o izbornoj i postizbornoj suradnji s drugim političkim strankama u isključivoj je nadležnosti Glavnog odbora stranke”, istaknuli su.

U GOGO-u kažu da ovo što se događa s Mostom pokazuje kako to nije onaj izričaj “trećeg puta”, zbog kojega su se toj ideji pridružili. Ističu da je cijela priča oko tog stava začeta još krajem prošlog tjedna i nema veze s tim tko je od dvije velike koalicije - Domoljubne ili Hrvatska raste - u određenom trenutku bio ili jest u prednosti.

Šimić pak kaže kako je ta sjednica održana bez njegove nazočnosti te da joj je, prema informacijama koje je dobio, nazočilo tek devet od ukupno 17 članova Glavnog odbora. Jedan od njih je navodno bio suzdržan te nije želio glasati bez njegove nazočnosti (Šimić je tražio da se sastanak pomakne za srijedu kako bi i on mogao sudjelovati), a drugi protiv, ali je sa sedam ruku “za” donesena odluka o povlačenju predstavnika GOGO-a iz Nacionalnog vijeća Mosta. Također je zaključeno da on kao saborski zastupnik nije ovlašten bez prethodne odluke Glavnog odbora odlučivati o suradnji s drugim političkim strankama i davanju podrške mandataru za predsjednika vlade.

Šimić nam je potvrdio kako neće biti alat za rušenje Mosta, niti njegova Nacionalnog vijeća. “Most i Božo Petrov imaju moju punu potporu”, kaže Šimić, dodajući kako su svi pristali izaći na izbore pod Mostom nezavisnih lista, te formalnopravno GOGO, po njemu, nije ni sudionik izbora. Kaže da mu je žao zbog svega što se događa te da će vrijeme pokazati što se dogodilo s GOGO-om. “Nismo bili u koaliciji s Mostom, niti sam izabran na koalicijskoj listi pa da GOGO ima mandat”, kaže Šimić. Kako nam je rekao, on smatra da u ovom trenutku postoje važnije stvari od onoga što se događa u Osijeku i unutar GOGO-a i maksimalno je posvećen tome.I.Bošnjak

Miroslav Šimić

saborski zastupnik

U ovom trenutku postoje važnije stvari od onoga što se događa u Osijeku i maksimalno sam posvećen tome

GOGO: MOST OTEZAO SA SPORAZUMOM O MEĐUSOBNOM ODNOSU

U priopćenju Miroslava Vaneka, predsjednika stranke GOGO, naglašava se da je odluka Glavnog odbora statutarna, usprkos Šimićevu pozivu članovima odbora da se ne odazovu sjednici. Kažu da s Mostom nikada nije sklopljen sporazum kojim bi se definirao njihov odnos i način djelovanja unutar Nacionalnog vijeća, unatoč obećanjima Petrova i njihovom inzistiranju. Drže neprihvatljivom Šimićevu odluku da unatoč članstvu u GOGO-u prihvaća i provodi odluke NV Mosta bez jasnih i transparentnih postulata te pravila o sastavu i načinu funkcioniranja tijela koje donosi ključne odluke o kojima ovisi budućnost građana. “Ne želimo snositi odgovornost za odluke u čijem donošenju nismo sudjelovali. Mostu smo pristupili kao platformi nezavisnih i jedino kao takvi možemo djelovati i surađivati. U slučaju nepoštovanja odluka Glavnog odbora stranke GOGO, Predsjedništvo će postupiti sukladno statutu stranke”, ističu.

Možda ste propustili...