Novosti
INTERVENCIJA MINISTRA U SLUČAJU POLICIJSKE UPORABE SILE U OSIJEKU

Ostojić platio kaznu srušenoj ženi,
policajac i načelnik joj se ispričali
Objavljeno 18. prosinca, 2015.

Vezani članci

MUP OPRAVDAVA UPORABU SILE, GRAĐANI SE NE SLAŽU

“Hitno trebamo uvesti puno jači građanski nadzor nad policijom”

POLICIJSKA BRUTALNOST U SAMOM SREDIŠTU OSIJEKA

Policajac srušio ženu jer je prošla kroz “crveno”?!

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić reagirao je na postupak osječkog prometnog policajca koji je u srijedu u Ulici Hrvatske Republike, u središtu Osijeka, srušio 66-godišnju ženu, nakon što je prešla cestu dok je bilo crveno svjetlo na semaforu i nije mu dala osobnu iskaznicu.

Ministar je objavio i kako su načelnik Policijske uprave osječko-baranjske Milan Baričević i policajac koji je primijenio pretjeranu silu posjetili Osječanku i ispričali joj se. Ministar je platio i njezinu kaznu.

- Evidentno je da je gospođa napravila prometni prekršaj i odbila dati iskaznicu, nije postupala po naredbi policijskog službenika, no u taktici postupanja napravljeno je nešto što nije bilo potrebno i što ruši ugled dobrog i kvalitetnog rada policije - rekao je ministar Ostojić na konferenciji za novinare u Slavonskom Brodu. Dodao je kako se on ispričao gospođi time što je platio njezinu kaznu te dodao kako to nije poruka drugima da će im ministar platiti kaznu za prekršaj.

- U ovom slučaju nije bilo potrebe primijeniti prisilu - zaključio je ministar te poručio kako se zakon mora poštovati. Policajac neće biti sankcioniran jer je upotreba sredstava prisile, kako je utvrđeno, bila opravdana.

- Zakonito postupanje ima tanku granicu koja kroz taktiku postupanja može biti pogrešna. No, ne odbijajte zapovijedi policije - poručio je građanima ministar Ostojić, odbacujući paušalne ocjene kako policajci treniraju strogoću samo na slabima, potpuno uvjeren da hrvatski policijski službenici prema svima postupaju dobro. S.Lacić/M.Radošević

MEĐUSOBNE PRIJETNJE

Nakon što je Glas Slavonije objavio fotografije brutalnog policijskog postupanja, internet je uzavrio komentarima. Zbog potpuno suprotnih stavova došlo je do toga da su komentatori članaka jedni drugima upućivali prijetnje, što nema nikakvog opravdanja. Zanimljivo je da je ovaj slučaj većina građana opisala kao nasilje, a nakon toga su neki upravo nasiljem i prijetnjama pokušavali drugima nametnuti svoje mišljenje.

IVAN VRKIĆ

gradonačelnik Osijeka

Žao mi je zbog ove ružne slike

Osječkom gradonačelniku Ivici Vrkiću žao je što je ovako ružna slika otišla iz Osijeka, posebice u ovo blagdansko vrijeme kada se uglavnom govori o ljubavi i međusobnoj toleranciji. “Dogodilo se nešto što meni kao gradonačelniku nije na čast. Ne bih htio presuđivati, jer to nije na meni, ali u ovo teško vrijeme kada smo svi u svojoj zaokupljenosti, u depresiji, u žurbi, onda se događa sukob između nekoga tko radi svoj posao i nekoga tko ne razmišlja o tome da je crveno svjetlo opća opasnost. U toj situaciji mislim da nije dobro to što se dogodilo da se ide brutalno na jednu osobu, no s druge strane je pitanje gdje je mjera u obavljanju svog profesionalnog posla”, rekao je Vrkić uz poruku hrvatskoj javnosti kako je ovo što se dogodilo “slučaj, a ne praksa ne samo u Osijeku nego i u Hrvatskoj”.(D.Ku.)

Možda ste propustili...

PRIZNANJE TREĆEM ČASNIKU HRZ-A

General Križanec na počasnoj listi u SAD-u

PRVI PUT OD LIPNJA PROŠLE GODINE

Broj nezaposlenih pao ispod 100.000

Najčitanije iz rubrike