Regija
U ŽUPANJI OTVORENA PRAVNO-EKONOMSKA KLINIKA

Studenti besplatno daju pravne i
ekonomske savjete poduzetnicima
Objavljeno 16. prosinca, 2015.

ŽUPANJA - U Županji je proteklog četvrtka počela raditi ispostava Pravno-ekonomske klinike u Osijeku. Riječ je o jedinstvenom interdisciplinarnom projektu koji su pokrenuli Pravni i Ekonomski fakultet u Osijeku, uz potporu Poduzetničkog inkubatora BIOS, Centra za poduzetništvo Osijek, a u suradnji s Udrugom poslodavaca i Javnobilježničkom komorom. Projekt na županjskom području provodit će se u suradnji sa Savjetom mladih Grada Županje, a klinika će biti otvorena utorkom i četvrtkom od 10 do 12 sati. Cilj je projekta pružiti besplatne stručne savjetodavne usluge malim i srednjim poduzećima iz Županje i okolice, sinergijom znanja studenata Pravnog i Ekonomskog fakulteta u Osijeku, uz mentorstvo profesora i osječkih odvjetnika, ali i uz potporu županjskih odvjetnika i javnih bilježnika koji će se pridružiti projektu. Grad Županja ustupio nam je prostor u Gradskoj vijećnici, a Savjet mladih prikupljat će slučajeve koje će rješavati studenti - pojasnio je Petar Buljević, predsjednik Savjeta mladih grada Županje.

- Znanja koja su studenti stekli školovanjem na fakultetima sada primjenjuju na stvarnim slučajevima u praksi. Smisao pravno-kliničkog obrazovanja jest stjecanje praktičnih znanja i pomoć lokalnoj zajednici i drago nam je što se širimo i na druge lokalitete osim Osijeka - kaže asistentica na Pravnom fakultetu Osijek, Lidija Šimunović iz Županje.

- Naši su ciljani klijenti mali i srednji poduzetnici, što je i prirodno s obzirom na suradnju Ekonomije i katedre za trgovačko pravo. Mogu nam se obratiti svi klijenti koji imaju neki pravni ili ekonomski problem, a koji će rješavati timovi studenata koji su cijelo vrijeme pod stručnim nadzorom svojih mentora – odvjetnika, javnih bilježnika, sudaca, profesora s Ekonomskog ili Pravnog fakulteta… Korisnici na kraju dobiju kvalitetan i stručan savjet, i to bez ikakve naknade, pojašnjava. U prošloj su godini u Pravno-ekonomskoj klinici imali 56 slučajeva, većinom pravnih, nešto manje ekonomskih, ali bilo je dosta i kombinacija jer se klijentima nastoji pružiti što sveobuhvatnija usluga. A za pomoć i stručni savjet mogu se obratiti i poduzetnici koji žele proširiti tržište i poslovanje, kojima treba izrada određenog ekonomskog plana, ili analiza tržišta i ciljane skupine klijenata, ispitivanje pravne regulative… Pravno-ekonomska klinika nije ovlaštena zastupati pred sudom, ali je otvorena za sve druge usluge – sastavljanje ugovora, podnesaka, pravnih mišljenja, porezne savjete... A često u kliniku dođu poduzetnici početnici koji kažu da žele biti direktori, ne zanima ih kako, ali samo žele doći do te funkcije. U razgovoru im nastojimo pojasniti da je u samom startu vrlo važno odlučiti koje se društvo želi osnovati i izabrati dobar pravni oblik (obrt, d.o.o., jednostavni d.o.o.), jer si na taj način mogu znatno olakšati poslovanje - kažu u klinici.

Naime, neke medijski popularne stvari, pokazalo se često u praksi, ne moraju uvijek biti najbolje rješenje. Pristup klijentima je individualiziran, što je svakako prednost, jer tako klijent dobiva najbolji savjet. M. Lešić Omerović

Klinika će biti otvorena utorkom i četvrtkom od 10 do 12 sati

Dragocjeno iskustvo i studentima

U radu Pravno-ekonomske klinike sudjeluju i mlade Županjke Martina Mišković, uspješna studentica na Pravnome fakultetu u Osijeku te Ana Musa, studentica Ekonomskog fakulteta.

“Htjela sam osjetiti kako je to teorijska znanja primijeniti i u praksi. Klinika me uči onome što ću jednoga dana morati raditi, a to je razviti kvalitetnu komunikaciju s klijentima. Također mi je vrlo korisna i suradnja s ekonomistima, gdje stječem određena znanja i iz njihovog područja”, zadovoljna je Martina. Dva slučaja koja je do sada imala bili su joj, kaže, vrlo kvalitetno i korisno iskustvo iz kojeg je dosta naučila, a mnogo joj je značilo što je za mentora imala vrlo uspješnog odvjetnika koji svoja znanja i iskustva prenosi na studente.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike