Kultura
KNJIŽEVNICA I TEORETIČARKA KULTURE GOSTOVALA U PLETERNIČKOJ KNJIŽNICI

Prof. dr. Jasna Horvat predstavila roman Az i približila glagoljicu
Objavljeno 10. prosinca, 2015.

PLETERNICA - Hrvatska književnica, teoretičarka kulture i redovita profesorica na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, prof. dr. Jasna Horvat, gostovala je u Hrvatskoj knjižnici i čitaonici Pleternica i Pleterničane upoznala sa svojim književnim radom, prije svega romanima. Ona piše romane, eseje, knjige za djecu i mladež te znanstvena i stručna djela iz dviju znanstvenih grana, društvene i humanističke.

Jasna Horvat u svojem novom romanu “Az” nastojala je osvijetliti život i likove apostola staroslavenske jezične liturgije i pismenosti - sv. Ćirila (Konslantina Solunjanina) i sv. Metoda, kao i proces oblikovanja glagoljskog pisma. Fabulativno najizazovnija i najzanimljivija je priča ispripovijedana iz usta lika carice Teodore, koja je nakon 856. zbačena s prijestolja i zatočena s kćerima u manastiru Gastriju. Roman zbog svoje višeslojnosti privlači različite čitateljske skupine - studente zbog obrazovnih razloga, poklonike povijesti, ali i ljubitelje analiziranja ljudskih strasti, a u petoj razini namijenjen je filozofima, aritmetičarima, semantičarima, misticima i svim zaljubljenicima pradavnog hrvatskog pisma - glagoljice.

Napisala je još romane Bizarij, Auron, Vilikon i Alikvot, koji izražavaju njezinu naklonost eksperimentu očitovanom ponajprije u konceptualizaciji romaneskne forme.

Njezina djela za djecu Izgubljena vila, Alemperkina kazivanja i Krijesnici, tematiziraju mitološki koncept hrvatskog panteona, približavaju ga djeci, a posredovanjem ilustracija postaju i lako pamtljive predaje.

Roman Az 2010. je nagrađen prestižnom nagradom HAZU za književnost, a autorica popularizira glagoljicu ugrađujući glagoljicu u radnju romana na slovnoj, numeričkoj i simboličkoj razini. (AGM Kruna)

Možda ste propustili...

U ORGANIZACIJI TRIKO CIRKUS TEATRA

Peti Zagreb Clown Festival

SEMINAR ZA VODITELJE I ČLANOVE FOLKLORNIH I PJEVAČKIH SKUPINA U NAŠICAMA

Tema - scenska primjena folklorne građe

Najčitanije iz rubrike