Regija
IZASLANSTVO DUBROVNIKA I MINISTAR MATIĆ U VUKOVARU

Počeli radovi na hostelu
Objavljeno 30. studenog, 2015.

VUKOVAR - Izaslanstvo Dubrovnika i ministar branitelja Predrag Matić posjetili su jučer Vukovar i Memorijalni centar Domovinskog rata koji se nalazi u krugu nekadašnje vojarne 204. vukovarske brigade. Tamo je počelo preuređenju višestambene zgrade u hostel "Dubrovnik" koji će imati 270 ležajeva za smještaj učenika osmih razreda kojima je od ove školske godine u nastavnom programu obavezan dvodnevni boravak u Vukovaru kako bi se neposredno upoznali s obranom i stradanjima u Domovinskom ratu. Prije otvorenja radova obavljeno je uručivanje ključeva doniranog automobila JU Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar od strane Grada Dubrovnika, koje je uručio gradonačelnik Andro Vlahušić.

- Ovo je bio dogovor između ravnatelja JU Zorana Šanguta, ministra branitelja Predraga Matića i mene, kako ćemo nastaviti suradnju između Dubrovnika i Memorijalnog centra. Smatramo da Memorijalni centar u Vukovaru treba biti središte svih zbivanja Domovinskog rata. Vukovar i Dubrovnik su gradovi prijatelji, tako da pomažemo puno kod stipendija za djecu, a ovaj dio smatramo da je najvažniji. Dobra je odluka da svako dijete u Hrvatskoj dođe i posjeti Memorijalni centar - istaknuo je Vlahušić.

- Mi ćemo pomoći u opremanju ovog centra. Imamo Muzej Domovinskog rata koji svake godine posjeti oko 50.000 ljudi, a s obnovom muzeja to će biti i više od 100.000 ljudi. Mi smo već odlučili, a nadamo se da će Gradsko vijeće to i prihvatiti, da će dio ulaznica koji bude bio prodan u Dubrovniku ići za Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar, što je trajna donacija - istaknuo je Vlahušić.

Projekt adaptacije i gradnje hostela Dubrovnik od velikog je turističkog i gospodarskog značaja za grad Vukovar i Vukovarsko-srijemsku županiju, rečeno je jučer.

- Nastavljamo dobru suradnju između dva grada. Hostel Dubrovnik najveća je investicija u Memorijalnom centru, koja iznosi 18 milijuna kuna. Na proljeće 2016. godine planiramo otvorenje hostela, gdje bi ga otvorili Jacques Paul Klein i gradonačelnik Vlahušić - rekao je Zoran Šangut, ravnatelj Memorijalnog centra.

Ministar Matić ovom je prigodom istaknuo:

- Vlada je uložila 120 milijuna kuna u projekte Memorijalnog centra, a Vukovar i Dubrovnik su gradovi prijatelji, gradovi heroji i nema bolje prigode nego da upravo Dubrovnik bude pokrovitelj najvećeg objekta koji se radi u Memorijalnom centru. Do kraja školske godine svih 48.000 osmaša, kako smo i obećali, obići će u dvodnevnom posjetu Vukovar - rekao je Matić.

Svečanosti su nazočili i zamjenik vukovarsko-srijemskog župana Željko Cirba i dogradonačelnik Marijan Pavliček.M.Kokaj

Hostel će imati 270 ležajeva za smještaj učenika osmih razreda kojima je od ove školske godine u nastavnom programu obvezan dvodnevni boravak u Vukovaru

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike