Magazin
POLITOLOGINJA SVEUČILIŠNOG STUDIJSKOG ODJELA ZA STRUČNE STUDIJE SPLIT:

Jadranka Polović: Stabilnost zemalja regije žrtvovana je za interese SAD-a
Objavljeno 28. studenog, 2015.

Zašto je potpredsjednik SAD-a Joe Biden posjetio skup Brdo–Brijuni?

- Imamo malu gužvu američkih dolazaka u regiju. Osim Bidena, uskoro u Srbiju dolazi američki državni tajnik Joe Kerry na summit OESS-a, i to se uglavnom analizira u kontekstu obnove interesa SAD-a za regiju. No, SAD je kontinuirano prisutan u regiji, ne samo direktnim angažiranjem nego i kontrolom procesa proširenje NATO-a i EU. SAD zapravo kontrolira i izborne procese u ovom dijelu Europe, na neki način djeluje na postavljanje vlada i predsjednika u Hrvatskoj i Srbiji, u Makedoniji su pokušali rušiti vladu i održavaju Milu Đukanovića na vlasti u Crnoj Gori. Tu su, samo ponekad djeluju posredno, preko zemalja EU-a, primjerice Njemačke, koja tu ima prostor za realizaciju ekonomskih interesa, a predvodi i proces vezan uz zapadni Balkan - ispraznu priču gdje se zemlje okupe, dogovore projekte, ali to se u nas ništa posebno ne osjeti. Taj utjecaj je vidljiv i preko Turske, koja iskazuje nastojanje za obnovom utjecaja u regiji. Za SAD Turska je osobito značajna jer je upravo njezin utjecaj u regiji u funkciji zaustavljanja prodora utjecaja Rusije koja je postala ozbiljan protivnik Zapadu i dosta je prisutna u Crnoj Gori, Republici Srpskoj i Srbiji.

Što će to dugoročno značiti za regiju?

- Postoji stereotip prema kojemu se uloga SAD-a u rješavanju krize na prostoru bivše Jugoslavije ocjenjuje nekritički pozitivno nasuprot uloge EU-a koja se ocjenjuje negativno. Mnogi smatraju da je Europa uništila arhitekturu mira koju je SAD tu postavio. No, politika SAD-a prema regiji je kompleksan i objedinjen geopolitički pristup, koji obilježava niz politika i diplomatskih akcija čiji je cilj pomicanje granica Zapada prema istoku. Promišljeno je žrtvovana stabilnost i prosperitet zemalja regije u ime specifičnih ekonomskih i geopolitičkih interesa SAD i vodećih zemlja EU. SAD su nizom mirovnih sporazuma 90-ih godina tu zaustavile rat, ali su od Balkana napravile “bure baruta” ili tempiranu bombu čiji detonator, koji će aktivirati potencijalne sukobe po potrebi, drži SAD. Hrvatska ima sasvim jasnu zadaću. I naša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je “američki đak” te je zapravo preformulirala Obaminu inicijativu o uspravnici Baltik-Jadran. Riječ je o stvaranju tampon-zone prema Rusiji i još jednom načinu kako bi se Rusi izbacili iz regije. No, mislim da će to ići poprilično teško i da će se regija daljnje destabilizirati, što može biti okidač za daljnje sukobe.

Kako biste ocijenili geopolitičku situaciju u svijetu, u kojoj je mjeri zabrinjavajuća i podložna eskalacijama?

- Mislim da je na djelu puzajući svjetski sukob. Sve ovo što ljudi govore o 3. svjetskom ratu, on je na neki način već nekoliko godina sveprisutan tu. No, vodi se preko posrednika koji ratuju. U Siriji ne ratuju Rusi i Amerikanci sa saveznicima, nego određene skupine koje oni financiraju. No, rušenje ruskog aviona i sve češći incidenti mogu otvoriti i vrlo opasno direktno konfrontiranje velikih sila. Mene zabrinjava rast terorizma i jedna opća nesigurnost koja bi za Hrvatsku onda značila upropaštavanje turizma.(I.BOŠNJAK)

Možda ste propustili...

POSLJEDNJE UTOČIŠTE: TURIZAM I DAN NAŠEG PLANETA

Dom je tamo gdje je zemlja

DAN PLANETA ZEMLJE: VEDRAN OBUĆINA O VJERSKIM ZAJEDNICAMA I EKOLOGIJI...

Ekološka je kriza prije svega duhovna kriza čovjeka

Najčitanije iz rubrike