Osijek
PRIJAVE POLICIJI PUTEM NOVE MOBILNE APLIKACIJE

Zaprimljeno 78 dojava, najviše
prijava za nepravilno parkiranje
Objavljeno 27. studenog, 2015.

U prvih mjesec dana od kada je u funkciji mobilna aplikacija “MUP - Sigurnost i povjerenje”, kojom građani preko pametnih mobilnih uređaja mogu prijaviti kaznena djela, prekršaje i ostale događaje iz djelokruga rada hrvatske policije, u Operativno-komunikacijski centar PU osječko-baranjske pristiglo je 78 dojava. Od navedenog ukupnog broja zaprimljenih dojava, 59 su osječki policajci prihvatili, dok je 19 odbijeno.

- Od 59 prihvaćenih dojava građana, 51 dojava se odnosila na promet (46 se odnosilo na parkiranje vozila, a pet ostalo vezano uz promet), dok se osam odnosilo na ostale poslove policije kao što su poslovi kriminalističke policije, javni red i mir i slično. Od navedenih 59 dojava građana, jedna je bila videozapis, što je novost u radu aplikacije - doznajemo iz PU osječko-baranjske. Podaci se odnose na razdoblje od 15. listopada do 15. studenoga.

Iz policije podsjećaju građane da je način slanja dojava vrlo jednostavan, a sastoji se od samo nekoliko koraka. Prvo građanin pametnim telefonom fotografira ili snimi događaj, pri čemu je poželjno imati uključene geografske koordinate, nakon čega fotografiju/snimku pošalje centralnom portalu MUP-a. Ako želi, građanin može upisati i komentar, odnosno opis događaja te nastaviti anonimno komunicirati s policajcima, koji zaprime poruku, kako bi odmah odgovorili na eventualna dodatna pitanja. Za svaku na ovaj način zaprimljenu dojavu policajci iz operativno-komunikacijskih centara pri policijskim upravama odmah procjenjuju je li potrebno žurno postupanje te je šalju u rad nadležnoj službi ili je pak odbijaju kao nevažnu. S. Lacić

U DVADESETAK DANA 1500 DOJAVA

Prema dostupnim informacijama hrvatska je policija u nepunih 20-ak dana od kada je e-aplikacija stavljena u funkciju zaprimila 1457 dojava građana, a najviše dojava bilo je u Zagrebu. Od ukupnog broja zaprimljenih dojava 774 je prihvaćeno, a 516 je odbačeno.

Najčitanije iz rubrike