Regija
(NE)TREBA IM POMOĆ U PLAĆANJU ELEKTRIČNE ENERGIJE?

Komotna socijala: Čak 40
posto nije podiglo vaučere
za struju od dvjesto kuna
Objavljeno 27. studenog, 2015.

ĐAKOVO – Na europskoj ljestvici rizika od siromaštva pri samom smo vrhu, sa stopom od gotovo 20 posto. Tako nam je svaki peti građanin siromašan pa dobar dio nema novca, a dio discipline za (uredno) plaćanje režija, pogotovo struje, te HEP rigoroznim mjerama naplaćuje dugovanja. Reklo bi se – svaka pomoć u plaćanju struje dobro je došla. No centri za socijalnu skrb neugodno su iznenađeni – brojni korisnici zajamčene minimalne naknade (ZMN) i osobne invalidnine koji imaju pravo na vaučere za struju od 200 kuna mjesečno nisu došli po kupone! Izostankom interesa iznenađena je i ravnateljica đakovačkog Centra Dubravka Petrović, koja ocjenjuje da vaučere za struju dosad nije iskoristilo čak 40 posto korisnika ZMN-a i osobne invalidnine. “No kada sam naše rezultate o toj mjeri prekjučer iznijela drugim kolegama, rekli su mi da je naš centar postigao još i solidan rezultat, da je u većini centara odaziv toj mjeri još manji - oko 50 posto!”, kaže Petrović.

Očito, nakon mjere otpisa duga građanima koju je Vlada pokrenula početkom 2015., i ovdje 'medalja ima dva lica', svi sliježu ramenima. Jer, ni solidno situirani ne bi imali ništa protiv da ih 'zakači' mjera pomoći u plaćanju struje, a kamoli socijala, no ne koristi sva, govore rezultati od 1. listopada dosad, pomoć države. Teško bi bilo reći da je neobaviještena jer početku akcije prethodila je informativna kampanja i u Ministarstvu socijalne politike i mladih (MSPM) i u medijima…. Svaki centar informirao je korisnike pomoći o tome i dr. pa je iznenađenje to veće. “Još i ne mora iznenaditi što, npr., neki korisnik osobne invalidnine, a to može biti dijete ili netko tko je solidnih prilika pa račune za struju plaća bez problema, nije došao po vaučer, no da brojni korisnici ZMN nisu došli po kupon – to nas uistinu iznenađuje. Jer od ukupno 1.730 onih koji imaju pravo na vaučer s osobnom invalidninom samo je 280, sve ostalo su korisnici ZMN-a”, kaže Petrović.

Da stvar bude bolja, prvoga dana izdavanja vaučera, 1. listopada, u đakovačkom Centru prvi kuponi jedva su dočekani – prvi korisnici su tada stigli već u 7, a do pauze ih je prvoga dana bilo izdano već 50-ak. No početna atmosfera očito je u nastavku splasnula. Da li zbog neinformiranosti, mišljenja da će trebati 'puno papira' i procedure, zbog ponosa ili, možda – i lijenosti, 'komotnosti' dijela korisnika…? “Tko god dođe kod nas, svakog podsjetimo na vaučere, pitamo jesu li ih podigli. Zvali smo i načelnike da u općinama izvijeste o tome”, kaže Petrović.

Pravo na naknadu od 200 kn/mj. ima, podaci su MSPM-a, 125.000 ugroženih kupaca energenata, 70.000 kućanstava. Trošak vaučera snose opskrbljivači, a u MSPM-u su na početku mjere poručili da zbog toga neće biti poskupljenja struje, odnosno da ova mjera neće pasti na teret građana. A u đakovačkom Centru dobro su se od samog početka organizirali za podjelu vaučera te odmah nailazili na reakcije korisnika da su ugodno iznenađeni jednostavnošću i brzinom izdavanja. “Stvarno je sve pojednostavljeno maksimalno; dobra je strana i što stranke ne moraju dolaziti k nama i podnositi zahtjev, već mi po službenoj dužnosti donosimo rješenja, tako da korisnici ZMN-a i osobne invalidnine samo dolaze po rješenja uz koje dobivaju i kupon, s tim idu u Finu”, govori o proceduri Petrović. Uz predočenje rješenja, osobne iskaznice i računa za struju, Fina uplaćuje iznos distributeru od kojeg korisnik dobiva struju. No, očito, nekima je i to preteško… Evo i povoda za razmišljanje državi, o njenim mjerama, ali i o socijali. Suzana Župan

Pomoć i za druge energente?

Centri za socijalnu skrb dobili su vaučere za tri mjeseca, za listopad, studeni i prosinac, pa se čekaju upute što će biti s kuponima u siječnju 2016. Pravo na ovaj oblik pomoći uneseno je i u Zakon o socijalnoj skrbi, a očekivanja su da će ovaj oblik pomoći biti proširen i na pokrivanje troškova za druge energente poput plina i dr. Jer, mjera i glasi na “ugrožene kupce energenata”, a ne samo električne energije.

Otpis duga za 60.000 građana, dosad odobren za tek 17.571

Izostale su očekivane brojke kada je riječ i o mjeri otpisa duga koja je krenula početkom godine, a za što je najavljivano da će obuhvatiti 60.000 najsiromašnijih građana. Prema najnovijim, jučerašnjim podacima, u Registru otpisa duga evidentirano je 24.925 zahtjeva, od čega je 17.571 odobren, što jest 70,5 posto u odnosu na broj zahtjeva, ali i daleko manje u odnosu na početne najave. Nadalje, 9.426 zahtjeva odnosi se na kategoriju dužnika B, od čega su 8.202 zahtjeva odobrena, a 9.939 zahtjeva odnosi se na dužnike koji su naveli da ispunjavaju kriterije za kategoriju dužnika A, od čega je 9.369 zahtjeva odobreno. Odbijenih je zahtjeva 1.694, a nepotpunih ili onih koje su podnijeli dužnici koji ne zadovoljavaju kriterije iz čl. 4. st. 4. Protokola o postupku provedbe Sporazuma je 5.560.

Možda ste propustili...

POTPORA OSOBAMA S AUTIZMOM

Predstava Aut Male scene iz Zagreba

ODIGRAN 2. BRZOPOTEZNI TURNIR OPEN BIZOVAC 2024

Najbolji Dinko Huis, Matej Filić i Damir Meško

Najčitanije iz rubrike