Osijek
IZLOŽBA OSJEČKA SPOMENIČKA BAŠTINA

Školarce učili da čuvaju spomenike, a ne da ih devastiraju
Objavljeno 25. studenog, 2015.

Čak 400.000 kuna Grad Osijek godišnje potroši na uklanjanje štete, nakon devastacije gradske spomeničke baštine i javnih površina.

Rekao je to zamjenik gradonačelnika Denis Ambruš govoreći jučer na otvorenju izložbe Osječka spomenička baština, autora Damira Rajlea u OŠ “Dobriša Cesarić”, i poručio: “Stop vandalizmu, čuvajmo naše spomenike i kulturnu baštinu, na koju možemo biti ponosni.”

Organiziranjem pokretne izložbe osječkog fotografa Damira Rajlea, koju čini izbor fotografija s motivima osječke spomeničke baštine, Grad Osijek je prošle školske godine počeo sustavnu edukaciju svojih mladih sugrađana.

- Snimio sam ukupno 65 spomenika, nastalih od razdoblja baroka do današnjih dana. Snimao sam ih u različita godišnja doba, a njihovim predstavljanjem u školama želimo osvijestiti djeci njihovu ljepotu i prisutnost u prostoru grada, ali i razviti svijest o potrebi čuvanja javnih spomenika, kao dijela osobnog identiteta grada - poručio je Damir Rajle.

Goste su dočekali učenici s pjesmom Moj Osijek, a pozdravila ih je ravnateljica Jagoda Koščević riječima: “Cilj je ove izložbe edukacija i senzibiliziranje učenika za čuvanje spomeničke baštine kojom je Osijek bogat, poput nekih europskih prijestolnica.

Grad Osijek i Damir Rajle s ovom su edukativnom, ali i umjetničkom, pokretnom izložbom do sada obišli četiri osječke osnovne škole, a cilj im je obići sve, i to ne samo škole, već i vrtiće, sa zadatkom da potaknu djecu da više cijene i vole svoj grad, a ne da ga uništavaju. A da ima djece koja poznaju i vole svoj grad, pokazali su članovi povijesne skupine OŠ “Dobriša Cesarić”, koji su istražili i opisali sve spomenike koje je fotografirao Damir Rajle. Izložba će biti otvorena dva tjedna, a krasit će ovu školu i za Dan grada.

Vesna LATINOVIĆ

Grad Osijek i Damir Rajle s ovom su edukativnom izložbom do sada obišli četiri osječke osnovne škole

Možda ste propustili...

INFO DAN EU PROJEKATA FAKULTETA ZA DENTALNU MEDICINU I ZDRAVSTVO

Projekti vrijedni 5 milijuna eura

U OSIJEKU O GOSPODARENJU OTPADOM

Unikom osniva Centar za obradu glomaznog otpada

Najčitanije iz rubrike