Regija
JUBILARNI KATARINSKI SAJAM

Najljepši je štand Udruge pčelara Zrinski
Objavljeno 19. studenog, 2015.

SLAVONSKI BROD - Dvadeseti Katarinski sajam u Slavonskom Brodu i ove je godine okupio više od 250 izlagača iz Hrvatske i regije na oko tri tisuće kvadrata unutarnje i vanjske površine sportske dvorane Vijuš. Oduvijek je popularni Katarinac bio prilika za susret gospodarstvenika, obrtnika, domaće radinosti, a danas kao svojevrsni brend, osim očuvanja tradicije, pridonosi promociji grada. Otvarajući sajam, gradonačelnik Mirko Duspara čestitao je obrtnicima koji su uspjeli pregrmjeti sva teška vremena i opstati te pozvao sugrađane da ih kupnjom podrže.

Osim nastupa neizostavnih mažoretkinja, Limene glazbe Željezničar i Folklornog ansambla Broda u prigodi otvorenja sajma i ove je godine odabran najljepši štand, a nagrada Turističke zajednice, Obrtničke komore i Županije uručena je brodskoj Udruzi pčelara Zrinski, koji su višestruko nagrađivani za kvalitetu proizvoda. Udruga ima 220 članova, a cilj im je, kaže tajnik Ivan Živić, predavanjima i radionicama popularizirati pčelarstvo i očuvanje pčela, bez kojih nema života, kao i popularizirati konzumaciju meda, važnog u prevenciji razih bolesti. A nepatvoreni med, poučava Živić, najbolje je nabaviti od pčelara kojeg poznajemo. Osim toga pravi med se jedini kristalizira i razvlači sa žlice.

Među izlagačima je i Zdenka Orešić, koja izrađuje mekane, živopisne lutke od krpe, razne božićne ukrase, pergamano slike... i tako si, kaže, ispuni vrijeme, daje oduška svojoj kreativnosti, a i pomaže kućnom budžetu. Maštovit unikatni nakit od konca, perlica, svile, vune, tekstila... izrađuje inženjerka strojarstva Gordana Božinović. “Krenula sam iz hobija još kao student, a sada od toga i živim, uglavnom prodajom preko ljeta na moru. Sve je perivo i rađeno od novih materijala”, kaže majstorica koja za komad nakita utroši po deset sati, no ideja, kaže, nikada ne nedostaje. A Jasna Radić iz Vukovara nudi sve za kreativnu kuhinju, pomagala koja poželi svaka domaćica. To su razni pileri, francuski noževi, tvisteri za izradu ukrasa od povrća, sira... “Nije loše, može se nešto zaraditi, uglavnom po sajmovima”, kaže.

Ovogodišnji sajam nudi i prvi Brodski festival piva te gastromanifestaciju Kuhajmo slavonski. Posebna zanimljivost je prezentacija Katarinskog piva, posebne linije koju je proizveo OPG Bošnjak, te demonstracija pripremanja ove tražene kapljice. Puno zanimljivosti donijet će i svojevrsni festival kulinarskih natjecanja najpoznatijih hrvatskih kuhara na zadanu temu, a sve će programe pratiti dobra zabava uz koncerte brodskih bendova. Ulaz na sva događanja, do zatvaranja u nedjelju, slobodan je. Marija Radošević

Čokoladne tenisice

Kreativan je i Eldin Alić iz Tuzle. Prvi je put na sajmu sa zanimljivim slasticama - čokoladnim tenisicama, cipelama, autićima, lutkama, loptama, pa čak i majstorskim alatom. Zanat je, kaže, ispekao u Italiji. Za svaku figuru potroši oko pola sata i već nekoliko godina ih prodaje u Tuzli. “Za sada ide dobro. Klinci se najprije poigraju pa onda pojedu figuru”, kaže.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike