Regija
STRADALI OD ZAOSTALE PROTUTENKOVSKE MINE

Kod Voćina podignut spomenik lovcima
Objavljeno 16. studenog, 2015.

VOĆIN – Godišnjica tragične smrti skupine lovaca iz Voćina i njihovih gostiju iz Austrije obilježena je otkrivanjem spomen-obilježa na mjestu pogibije 1999. godine.

Dana 13. studenoga te godine, vraćajući se traktorom s prikolicom iz turističkog lova oko 14 sati, smrtno su stradali Zorica Runje, Marko Bartolović, Franz Scheitl, Joahnn Gehringer, Franz Nammerbacher i Franc Vogler, a još četiri lovca teško su ozlijeđena: liječnik iz Voćina Davorin Runje te austrijski državljani Gerhard Marx, Gerhard Lehner i Fritz Gedinger. Na šumskom putu u predjelu brda Budim, četiri kilometra od mjesta Hum nedaleko od Voćina, jedan kotač traktora nagazio je na protutenkovsku minu zaostalu iz Domovinskog rata, što je izazvalo eksploziju i stradanje nesretnih lovaca. Od deset stradalih, njih sedam bili su austrijski državljani.

U znak sjećanja Samostalna lovačka udruga Jelen iz Voćina, čiji su članovi sudjelovali i stradali u tom lovu, pokrenula je inicijativu i organizirala podizanje spomenika, a njihovu inicijativu financijski je podržala Općina Voćin i načelnik Predrag Filić, koji je i otkrio spomenik. Voćinski lovci koji su 1999. godine sudjelovali u lovu i svjedočili tragičnom događaju, na komemoraciji su se prisjetili strašnih prizora uništenog traktora i raskomadanih tijela svojih prijatelja, a toga događaja prisjetili su se i predsjednik udruge Jelen Krešimir Dorić i predsjednik Lovačkog saveza Virovitičko-podravske županije Miroslav Buneta te načelnik Predrag Filić.

Premda je od tragedije prošlo mnogo godina, na mjestu događaja još uvijek se vidi krater promjera oko tri metra i gotovo metar i pol dubok, kao i ostaci uništenog traktora.P.Žarković

Možda ste propustili...

KRAJNJI JE ROK ZA PROVEDBU PROJEKTA 4. LIPNJA 2025.

Gradit će se reciklažno dvorište

GRADSKO DRUŠTVO CRVENOG KRIŽA ORAHOVICA

Vladimir Kribl novi ravnatelj

Najčitanije iz rubrike