Regija
SLAVONIJA “OŠTRI NOŽEVE” ZA EX DAN REPUBLIKE

Ista cijena čvaraka i teletine,
toplo vrijeme odgađa kolinja
Objavljeno 10. studenog, 2015.
Za svinjokolju je, kažu iskusni, najbolje da je nula Celzijevih

ĐAKOVO – Živa na termometru jučer je još prije 12 sati, iako smo debelo zakoračili u studeni, u Đakovu pokazivala čak 20 stupnjeva pa se đakovačkim korzom prolazilo i u kratkim rukavima, a perač prozora na visini laštio staklo u – potkošulji. Hoće li vlasnici svinja također u potkošulji, a ne u (nepisano je pravilo – maskirnim) prslucima, jaknama, zimskim hlačama i čizmama zbog previsokih temperatura “rušiti” bravce za svinjokolju? Pravo je to pitanje ako se zna da se s približavanjem 29. studenoga, bivšeg Dana Republike, dogovaraju i datumi za kolinje. Neki su ga dogovorili već za idući vikend, 14., 15. studenoga, no sumnjičavo vrte glavom i razmišljaju o odgodi jer temperature su za meso previsoke.

– Da se bar spusti na 15 stupnjeva, ovako je previše toplo za meso - razmišlja naglas Đakovčanin Darko, koji je već kupio papriku i crijeva za subotnju svinjokolju. 'Pod nož' trebaju tri komada. Kila žive vage 11 kuna, a one s obradom u polovice i drugo 14, 15 kuna.

Slavonija će “proslaviti Dan Republike” te u pušnice i zamrzivače spremiti tone i tone mesa, neovisno o tome što je krajem listopada Svjetska zdravstvena organizacija javnosti odaslala upozorenja o kancerogenosti crvenog mesa, odnosno suhomesnatih proizvoda – kulena, šunke, kobasice, slanine… Jedan đakovački proizvođač suhomesnatih proizvoda kaže kako mu prodaja zbog toga nije pala te da kupci komentirjau upozorenja – šaleći se s njima.

- To nimalo nije smanjilo potražnju za tim mesom i proizvodima i njihovu potrošnju. Pa na čemu su naši stari odrasli neko na slanini!? - odmahuje rukom na najnovija upozorenja u prehrani mesar Željko Vuk iz đakovačke mesnice “Karlović”. U jednoj od tamošnjih rashladnih škrinja – uz kobasicu, i čvarci. Kilogram im je ovdje 60 kuna.

– Ne možemo ih nasmagati kolika je potražnja za njima - kaže Vuk. Dodaje, Đakovčani ih kupuju za sebe, ali i druge, koji žive izvan Slavonije. “U Zagrebu je kila čvaraka 120 kuna…” dodaje mesar Vuk.

Veliki povratak malog čvarka, nekad sirotinjskog jela, zbunjuje utoliko što narodu nije žao dati 60 kuna za kilogram, no zato će si rijetki na trpezi priuštiti kilogram – teletine. A kilogram tog cijenjenog mesa isto je kao i kilogram čvaraka – 60 kuna. Kao i kilograma janjetine – u mesnicama “Karlović” – 59,90 kuna. Na đakovačkoj gradskoj tržnici čvaraka za prodaju još nema; čekaju se svinjokolje, dok mu je na osječkoj 'piji' kila uglavnom 60 kuna. U nekim đakovačkim mesnicama cijena im je 50, a primjerice u mesnici “Bebrinka” 52 kune.

– Skupi su, a volim ih pa kupim po 20, 30 “deka” - kaže sredovječna Đakovčanka i potvrđuje apsurdnost da se u “svinjokoljskoj” Slavoniji čvarci kupuju – na dekagrame.

U prehrambenoj modi je i svinjska mast.

– Kod nas je kila masti 12 kuna - kaže Vuk. Na upit kako tumačiti veliki povratak do jučer među mnogima prezrene svinjske masti, kaže:

- A valjda i zbog mode, a i zbog sve lošijeg ulja. Jer kakvo je to ulje koje košta samo 6 kuna?! - pita se mesar Željko i kao potrošač. Za pretoplo vrijeme za klanje kaže da “kobasica i može podnijeti do 17, no da bi za svinjokolju ipak bilo najbolje da je – nula.”

Suzana ŽUPAN
Lani temperature počele padati nakon 21. studenoga

Prema podatcima Đakovčanina Bartola Bačića, koji već desetljećima svakodnevno prati obilježja vremena – temperaturu, oborine i druge vremenske (ne)prilike, ni na dan prije točno godinu dana – lanjskog 9. studenoga, nije bilo studeno. “Prijepodnevna temperatura bila je oko 13, a u podne i popodne 15. Dva dana prije toga – lanjskog 7. i 8. studenoga, dnevna temperatura dosezala je i do 20 stupnjeva. Zahladilo je tek nakon 21., kada temperatura nije prelazila 10 stupnjeva Celzijevih”, kaže Bačić o lanjskim temperaturama, što će možda nekima poslužiti kao orijentir kada da ove godine ugovaraju datume svinjokolja.

Dostavlja čvarke od Iloka pa sve do Slovenije!

U oglasnim prostorima more je oglasa za prodaju suhomesnatih proizvoda. Proizvođač iz Donjeg Miholjca čvarke prodaje po 50, mast po 20, a kobasice po 80 kn/kg. Osobno robu dostavlja - od Iloka pa sve do Slovenije, no minimalna narudžba mora biti u vrijednosti 400 kuna. Proizvođač iz Jagodnjaka svoje čvarke prodaje po 70 kuna, dok se u oglasu iz Zagreba prodaje špek leđni bez kože za topiti mast i čvarke po 10 kn/kg. U oglasu iz Šibensko-kninske županije čvarci idu po 60 kn, a u oglasu iz Siska po 35 kuna plus PDV.

Prehrambena moda

ponovno cijeni svinjsku mast

I dok teletinu malo tko kupuje, čvarke za istu cijenu kupuju svi

Najčitanije iz rubrike