Regija
BRODSKA GIMNAZIJA U “GRUPI 18”

Novcem iz EU socijalnog fonda poboljšat
će nastavu prirodoslovnih predmeta
Objavljeno 29. listopada, 2015.

SLAVONSKI BROD - S projektom “STEM genijalci” slavonskobrodska Gimnazija “Matija Mesić” jedna je od 18 hrvatskih gimnazija dobitnika nepovratnih 2,5 milijuna kuna iz EU socijalnog fonda, operativnog programa Razvoj ljudskih potencijala (2007. - 2013.). Prije nekoliko dana uručen im je ugovor o dodjeli sredstava, a prema riječima ravnatelja škole Gorana Zavora, s realizacijom kreću već ovih dana. Riječ je o razvoju inovativnih kurikuluma iz STEM i ICT područja kroz pet fakultativnih programa (matematika i informatika, fizika, kemija i biologija te interdisciplinarni – obnovljivi izvori energije), što bi trebalo pridonijeti povećanju učeničkog zanimanja za te studijske programe i u konačnici potpori održivom zapošljavanju.

- Prvi su put projekti namijenjeni gimnazijskim učenicima koji stječu znanje za nastavak obrazovanja. Iz ove škole 98 posto učenika upiše fakultete, no manji dio, kao i iz ostalih gimnazija, upisuje prirodoslovne predmete. I kad ih upišu, često se pokaže da su im preteški pa, prema pokazateljima, čak 41 posto studenata ne uspije položiti sve ispite i upisati drugu godinu. Stalan je trend opadanja upisanih programa, a tržište EU vapi za stručnjacima iz tehničkih i prirodoslovno-informatičkih područja, medicine, strojarstva, FER-a, arhitekture, građevine... U tom smislu želimo motivirati i osposobiti učenike - kaže ravnatelj Zavora.

Za naziv “STEM genijalci” odlučili su se stoga što nekolicina učenika ove škole svake godine donosi zlatna i srebrna odličja s državnih natjecanja i olimpijada znanja iz prirodoslovnih predmeta. Cilj je projekta prije svega osuvremeniti zastarjele programe, opremu, cjeloživotno obrazovati nastavnike... i kroz pet fakultativnih programa učenicima omogućiti kompetencije iz STEM i ICT područja te time povećati konkurentnost na tržištu rada. Zadaća je da projekt bude realiziran do kraja 2016. godine, kada trebaju i zaživjeti fakultativni programi.

- Posebno smo motivirani jer već imamo dodatnu nastavu iz matematike, informatike, fizike..., a vjerujemo da će učenici dragovoljno polaziti i ove programe kako bi mogli lakše nastaviti školovanje na odabranim studijima - pojašnjava Zavora.

Partneri u projektu su novogradiška gimnazija te Strojarski fakultet u Slavonskom Brodu, koji će iz prve ruke ukazivati na nedostatke i ono što učenicima treba ponuditi kroz fakultativnu nastavu. Od namjenskih sredstava EU socijalnog fonda, kaže ravnatelj, slijedi opremanje praktikuma - od pametne ploče do laptopa ispred svakog učenika, po čemu će ova škola biti među opremljenijima. Ovo je, dodaje, za brodsku gimnaziju pionirski korak namijenjen prirodnoslovnim predmetima, no u budućnosti očekuje i nove projekte koji će profilirati i druge struke poput stranih jezika, također bitnih za EU. Marija Radošević

CTR: Prvi natječaji u studenome

CTR, razvojna agencija BPŽ-a, u suradnji s Ministarstvom rada organizirao je jučer s predstavnicima lokalnog partnerstva okrugli stol o temi EU socijalnog fonda. U razdoblju od 2014. do 2020. godine Hrvatskoj je na raspolaganju oko 1,5 milijardi eura, a područja aktivnosti su promoviranje zapošljavanja, ulaganje u obrazovanje, vještine i cjeloživotno učenje, borba protiv siromaštva... (ulaganje u ljude i opremu), kazala je Iana Jelić iz CTR-a. Prvi natječaji kreću u studenome ove godine. “A oni su vezani uz volonterizam u civilnom sektoru, za prevenciju zdravlja (prvi takvog tipa), natječaj za liječnike specijalizante kako bi ih se potaknulo da ostanu raditi u mjestima gdje sada rade, a do kraja godine ići će i natječaj iz socijalnog poduzetništva”, kazao je Mario Protulipac iz WYG savjetovanja. Na predstavnicima lokalnog partnerstva za zapošljavanje iz različitih sektora sada je osmišljavanje projektnih ideja i javljanje na natječaj. A da se isplati potvrđuje primjer brodske gimnazije.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike