Regija
POSAO NAJJEFTINIJEM, MA KOLIKO LOŠ BIO

Babina Greda: Umjesto dvorane pod krovom, jama koja prijeti Općini i školi
Objavljeno 26. listopada, 2015.
Novac je osiguran u državnom proračunu, a ne gradi se

Vezani članci

NAJMLAĐE MJESTO U NAJMLAĐOJ HRVATSKOJ OPĆINI

Ćeralije dobivaju mjesni dom i nogometno igralište

BABINA GREDA – Sva manjkavost provođenja postupka javne nabave, na koji se u Hrvatskoj već godinama uzaludno upozorava kao na jedan od gorućih problema u realizaciji brojnih projekata, pokazala se u slučaju školske sportske dvorane u Babinoj Gredi. Gradnja je počela lani u travnju, a resorno ministarstvo posao je dodijelilo tvrtki “Građevinarstvo Stipić” iz Sv. Ivana Zeline. Objekt vrijedan 22 milijuna kuna trebao je biti završen i svečano otvoren u travnju sljedeće godinu, za Dan općine, kada su babogredski učenici prvi put u povijesti sela trebali kročiti u dvoranu. No već su se u početku javili problemi u dinamici izvođenja radova. Ističući važnost investicije za cijelo selo i nužnost poštovanja rokova, reagirali su i na neozbiljnost izvođača upozoravali i općinski načelnik Josip Krnić, ravnateljica škole, Županija... Iako je do sada već trebala biti pod krovom i uskoro krenuti završni radovi, na gradilištu se ne naziru ni konture buduće dvorane, a mnogi bi pomislili da je ondje u tijeku gradnja olimpijskog bazena. Reagirala je i građevinska inspekcija jer se mora zaštititi jama koja najozbiljnije prijeti urušavanjem okolnih zgrada Općine i škole. Novac je osiguran u državnom proračunu, a ne gradi se, i to je, smatra Krnić, poražavajuće u cijeloj priči.

U Ministarstvu obrazovanja prije tri mjeseca su nam pojasnili da su radovi u zastoju zbog poslovne nesposobnosti izvoditelja radova, koji je pokrenuo postupak predstečajne nagodbe. Poručili su da poduzimaju sve potrebne radnje kako bi se radovi što prije nastavili s postojećim izvoditeljem, što bi bio najbrži put rješavanja babogredskog problema. U tome, međutim, nisu uspjeli.

- Ministarstvo je raskinulo ugovor i u roku od tjedan dana u posao će uvesti novog izvođača za utemeljenje, betonažu i sanaciju terena, sve ono što Stipić nije napravio. Postupak ide po hitnoj proceduri jer je rok završetka tih radova 60 dana kako bi se spriječile neželjene posljedice na školskoj i općinskoj zgradi. Cijelo je gradilište još uvijek jama, s obzirom na to da je prema projektu dvorana ukopana, i sada ju treba hitno riješiti i izići iz zemlje. I paralelno s tim, Ministarstvo raspisuje natječaj za novog izvođača za daljnju gradnju - pojašnjava Krnić. Dodaje da stručnjaci s Građevinskog fakulteta u Osijeku obavljaju monitoring nad spomenutim zgradama kako bi utvrdili sliježe li se zemljište, je li došlo do pomicanja tla i pucanja zidova.

- Dvorana je već trebala biti pod krovom, a s obzirom na to da smo dobili neozbiljnog i neodgovornog izvođača koji je preuzeo preveliki zalogaj i jeftino pogodio posao ispod cijene, gradilište se sada treba dovesti u stanje u kakvom je trebalo biti prije godinu dana - kivan je Krnić. Upozorava na to da je problem to što posao redovito dobije onaj čija je ponuda najjeftinija, što nije dobro jer zna se koja je tržišna cijena. Smatra da se hitno treba promijeniti način provođenja javne nabave i da buduća vlada, bez obzira na to o kojoj je opciji riječ, to obvezno mora učiniti. Upozorava i na to da je izvođač s kojim je raskinut ugovor prouzročio velike probleme lokalnim tvrtkama koje je angažirao kao podizvođače jer im nije platio račune.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
“Načelniče, aprilili!”

Krnić se prisjetio i anegdote vezane uz dvoranu.

– Djeca su se lani dobro našalila sa mnom i pokazalo se da su bila u pravu. Išao sam preko školskog dvorišta kada su me učenici pitali hoće li stvarno početi gradnja dvorane. Ushićeno sam im odgovorio: 'Da, evo upravo nam stiže izvođač radova po dokumentaciju.' A na to će oni meni kroz smijeh: 'Načelniče, aprilili!' A ja nisam ni razmišljao da je baš toga dana bio 1. travnja. I, eto, prvotravanjska šala naših učenika pokazala se istinitom - zaključuje Krnić.

Natječaj

za novog izvođača Ministarstvo hitno raspisuje

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike