Osijek
IZLET U ALJMAŠ

Hodanjem i molitvom do boljega zdravlja
Objavljeno 12. listopada, 2015.
Često se podcjenjuje važnost zdravlja, duhovnosti i kretanja u prevenciji i rehabilitaciji

Udruga cerebrovaskularnih bolesnika (CEREBRO) Osječko-baranjske županije organizirala je terapijsko-rekreacijski izlet tijekom hodočašća u aljmaško Svetište Gospe od Utočišta.

Pokretne osobe koje su doživjele moždani udar, medicinske sestre, neurolozi KBC-a Osijek koji volonterski stručno pomažu održavajući edukacijske tribine te prijatelji Udruge sudjelovali su u marijanskoj pobožnosti u kapelici Gospe pod lipom, zatim na zahvalnoj svetoj misi koju je predvodio preč. Ante Markić, aljmaški župnik i upravitelj Svetišta, te u pješačenju na brdo Kalvarija i pohodu spomen-križu poginulima u Domovinskom ratu na obali Dunava.

Osječani su molili Gospin zagovor za osobno i zdravlje bolesnih koji nisu mogli prisustvovati misi, za svoje bližnje te preminule članove Udruge, dok je Markić posebno pozvao na zahvalnu molitvu za obitelj i medicinsko osoblje koje poslužuje bolesne i pomaže nemoćnima nositi križ života.

Voditeljice izleta, dr. sc. Ružica Palić-Kramarić, predsjednica Udruge CEREBRO, i Nevenka Špoljarić, dopredsjednica Udruge CEREBRO, upoznale su članstvo s pozitivnim zdravstvenim učincima hodanja, suvremenim pristupom u liječenju i rehabilitaciji koji uvažava duhovnu potporu te o značenju i utjecaju vjere na ozdravljenje kroz biblijske i suvremene primjere. Rečeno je kako se često podcjenjuje važnost zdravlja, duhovnosti i kretanja, iako je poznato da dnevna 30-minutna šetnja prevencijski djeluje protiv moždanoga udara, pomaže cirkulaciji, a dokazano je da osobe potaknute kršćanskom duhovnošću lakše uspijevaju svladati rehabilitaciju, prihvatiti bolest i čuvati zdravlje.

Tijekom izleta putnici su se podsjetili kako je Udruga CEREBRO, uz dugogodišnje vodstvo neurologa i psihijatra, doc. dr. Josipa Palića, organizirala izlete sastavljene od terapijske zdrave šetnje prilagođene osobama treće životne dobi, duhovnog programa uz molitvu i svetu misu, posjeta značajnim mjestima (crkvama, toplicama, bolnicama, zavičajnim i domoljubnim spomen-mjestima) te njegovanja zajedništva. Duhovni programi kroz 20 godina održani su treći put u Aljmašu, Mariji Bistrici, Ilači, Dragotinu, Đakovu, Vukovaru, Slavonskom Brodu, Varaždinu, Lipiku, Valpovu, Našicama, Orahovici, Pečuhu... CEREBRO je na izletu, uz Ružicu Palić-Kramarić, pratila medicinska ekipa aktivna u radu Udruge u sastavu: Darko Vukašinović, Ružica Grgić, Ivana Kampić i Željka Popijač. Članstvo je zahvalno GPP-ovu vozaču Bošku Aničiću jer je aktivno sudjelovao u izletničkom programu pomažući teže pokretnim osobama, a posebna zahvalnost upućena je Gradu Osijeku, gradonačelniku Ivanu Vrkiću i osječkom GPP-u jer su darovali prijevoz.

Hodočašćem u Aljmaš CEREBRO je obilježio Međunarodni dan pješačenja i Dan međusobnog pomaganja (15. i 26. listopada), dok će Svjetski dan borbe protiv moždanoga udara (29. listopada) proteći u edukacijskom susretu s građanima na Trgu A. Starčevića u Osijeku.

Vesna LATINOVIĆ
Najčitanije iz rubrike