Magazin
OSJEČANI JUŽNO OD 38. PARALELE

Bilo kuda Samsung svuda:
Zdravi život uz pivo s minus 8
i žesticu soju - od bambusa!
Objavljeno 10. listopada, 2015.
Nogometna ekspedicija (U-18 reprezentacija) boravila u Južnoj Koreji na “Suwon Cupu”...

Proteklo ljeto nacija se zabavljala sa zanimljivim pozivom koji je pristigao na adresu Wilsonova 2, gdje se nalaze kancelarije Nogometnog kluba Osijek.

Naime, mladi su nogometaši Osijeka bili pozvani na sudjelovanje na međunarodnom turniru u sjevernokorejskom Pjongjangu. No, ovaj put iz NK Osijek zahvalili su na pozivu (kako smo kasnije doznali), pa su umjesto njih prema najzatvorenijoj službeno priznatoj zemlji svijeta otišli mladi nogometaši sisačke Segeste.

SAMSUNG SE GLEDA I HLADI

Tek možda tjedan dana kasnije, putem Korejskog poluotoka zaputila se hrvatska U-18 reprezentacija, u čijem su stožeru bili zastupljeni i Osječani. Trener reprezentacije i prvi asistent izbornika Darija Bašića te vrlo darovite reprezentacije je Petar Krpan. Vođa puta bio je još jedan iz generacije “vatrenih '98” Goran Vlaović. Zdravstvenu službu činili su osječki liječnik dr. Želimir Orkić i fizioterapeut Zlatko Lozer, dok je u ulozi ekonoma bio Milan Vincek.

Daklem, za razliku od Siščana, mladi hrvatski reprezentativci i članovi stožera zaputili su se ipak južno od čuvene 38. paralele, koja je nevidljiva, ali vrlo čvrsta granica između Sjeverne i Južne Koreje. U gradu Suwon, s otprilike 1,2 milijuna stanovnika, tridesetak kilometara udaljenog od glavnog grada Seoula, odigran je “Suwon cup” za mlade reprezentacije. Suwon inače nazivaju “Gradom obiteljskog poštovanja”. To je jedan od rijetkih južnokorejskih gradova ograđenih zidinama koje su danas isključivo turistička atrakcija.

Stadion u Suwonu, na kojem se i igrao “Suwon cup”, bio je jedan od onih na kojem se 2002. godine odigralo i Svjetsko nogometno prvenstvo, kojem su Južnokorejci bili domaćini zajedno s Japancima. Danas je to dom kluba Suwon Samsung Bluwings, koji se natječe u tamošnjoj elitnoj K ligi. Središte Samsunga, jednog od najvećih svjetskih proizvođača elektrouređaja, upravo je u Suwonu. I nije samo simbolično nazočan u gradskom i južnokorejskom životu poput naziva i sponzoriranja nogometnog ili bilo kojeg drugog sportskog kluba. Južnokorejci su nacija koja i te kako svjesno pomaže vlastitoj industriji pa se tako u svim hotelima, shopping centrima, restoranima isključivo gledaju Samsungovi televizori, hladi ih Samsungova klima, razgovaraju na Samsungovim mobitelima, ili fotografiraju Samsungovim aparatima.

Slično se događa i na cestama. Vozni park sastavljen je isključivo od automobila južnokorejske proizvodnje, poput Hyundaia ili Kiae. Marke Audi i Mercedes doista su prava rijetkost. Uostalom, rijetko koji automobil na cesti prelazi pet godina starosti.

UREDNI I OTVORENI

Krpan je na licu mjesta mogao usporediti Južnu Koreju i Kinu, gdje je proveo dio svoje karijere.

- Južnokorejci su znatno uredniji. Možete zamisliti dolazak na aerodrom gdje hodaš po stotinama metara dugačkom tepihu na kojem nema ni jednog papirića ili nekakve prljavštine. Slično je i na ulici. Ono što ipak smatram južnokorejskim nedostatkom je slabo poznavanje engleskog, bar u trgovinama. No, strašno su pristupačni. Mnogo više od bilo koje azijske zemlje - priča nam Krpan.

Navodno, Južnokorejce zbog svoje otvorenosti i pristupačnosti zovu azijskim Balkancima. Je li to istina, pitamo Krpana?

- Nisam za to čuo, ali o njihovoj susretljivosti mogu samo reći - pohvalno. Moram pri tome spomenuti našeg domaćina, studenta Kim Hankgala, koji nam je boravak učinio lakšim i ugodnijim. Zamislite, kada smo se opraštali svim je igračima donio poklon zbog kojeg se vozio sat vremena. Meni i izborniku Bašiću uručio je dvije maske, koje simboliziraju korejsko zajedništvo. Kaže da je to za sreću koja će nam trebati jer nas već u listopadu očekuje nastup na Svjetskom prvenstvu u Čileu. Naravno i mi smo im podarili naš hrvatski dres. Možete misliti kako su bili sretni i ponosni kada su se obukli u naše “kockice” od glave do pete.

Inače, oni koji nemaju mogućnost odjenuti se od glave do pete u hrvatski dres, imaju zanimljiv modni izričaj. Sasvim je normalno vidjeti Korejca s košuljom i kravatom, a dolje čarape i japanke.

Što se pak hrane tiče, ona je od svih azijskih zemalja najsličnija europskoj kuhinji. Nešto je ipak začinjenija od naše. Ali, zato naši Osječani preporučuju korejski roštilj.

MRZLO PIVO

Buran im je i noćni život, bar tako svjedoči hrvatska ekspedicija, jer sa svih strana njihovog hotela čula se bučna glazba. Uputili su se i u mjesta gdje izlaze mladi. Na svim mjestima tradicionalno se pije soju (alkohol sličan votki, kojeg dobivaju od bambusa), a u ponudi su i piva svih poznatih europskih brandova. Naravno, i u tom pogledu preferiraju ponovno domaće.

- Imaju zanimljivu metodu hlađenja piva. Ohlade ga točno na minus osam stupnjeva, i prije otvaranja udaraju bocu gumenim čekićem po dnu kako bi oslobodili ledene komadiće. Nakon toga pivo doista teče kroz grlo - objašnjava Krpan.

Osječani za vrijeme boravka u Južnoj Koreji ipak nisu saznali kako se na korejskom kaže - Na zdravlje ili - U uzdravlje! Kažu, saznat će nekom drugom prilikom. Možda sljedeći put, kada ih Kim Jong Un pozove u Sjevernu Koreju? Jer jezik je isti, korejski, premda su Jug i Sjever dva svijeta različita...

PO ČEMU JE JUŽNA KOREJA BOLJA OD DRUGIH ZEMALJA

Južna Koreja prilično je malena država u svjetskim okvirima, tek je 107. po veličini, a na južnom dijelu poluotoka natiskalo se više od 50 milijuna stanovnika (491 stanovnik na kvadratni kilometar). CNN je izdvojio nekoliko stvari prema kojima je Južna Koreja bolja od ostalih zemalja svijeta.

1. TEHNOLOŠKA KULTURA

Čak 97,7 posto stanovnika u dobi između 18 i 24 godine posjeduje smartphone. S njima, osim uobičajenih mogućnosti, plaćaju u trgovinama, gledaju TV...

2. UPORABA KARTICA

U Južnoj Koreji zakonom je zabranjeno trgovcima odbijanje primanja kreditnih kartica prilikom plaćanja. Zbog plaćanja “plastikom” Seoul smatraju najjačim šopingholičarskim gradom na svijetu.

3. RADIŠNOST

Čak 98 posto Južnokorejaca ima završenu srednju školu, a 63 % više obrazovanje. Južnokorejci u prosjeku tjedno rade 44,6 sati.

4. POSLOVNO OPIJANJE

Kada ne rade, Južnokorejci slave sklapanje ugovora ili oplakuju nedostatak istog utapajući se u litrama alkohola - soju. Nije neobično da vas na opijanje odvede upravo šef. Odbijanje se smatra nepristojnim.

5. INOVATIVNA KOZMETIKA

Južnokorejci ne mogu prestati eksperimentirati sa sastojcima kozmetičkih preparata niti metodama njihove primjene. Pojedine kozmetičke kompanije svoje proizvode mijenjaju na mjesečnoj bazi. Osim žena, ondje kozmetiku rado kupuju i muškarci. Čak četvrtinu svih kozmetičkih proizvoda za muškarce prodanih u svijetu, kupili su upravo muškarci Južne Koreje.

6. IGRAČICE GOLFA

The Economist je 2013. postavio pitanje: Zašto su žene Južne Koreje toliko dobre u golfu? Naime, od 100 najboljih žena u golfu, 38 ih dolazi iz Južne Koreje. Na prvih 25 mjesta, nalazi se devet Južnokoreanki.

7. NAJBOLJI U STARCRAFTU

Biti igrač Starcrafta u Južnoj Koreji je, vjerovali ili ne, prava karijera. Igrači zarađuju stotine tisuća dolara, a imaju i sponzore.

8. STJUARDESE

Stjuardese iz aviokompanija cijeloga svijeta dolaze u Južnu Koreju na trening kako bi izbrusile zanat. Južnokorejske aviokompanije imaju najuslužnije stjuardese na svijetu.

9. SPOJEVI NASLIJEPO

Taj je običaj toliko čest u Južnoj Koreji da se kroz veći broj razgovora provuče pitanje: Kada je tvoj sljedeći spoj naslijepo? U prosjeku, samac na spoj naslijepo iziđe dva puta tjedno. U prosjeku veza para koji započinje takvim spojem traje 10,2 mjeseci.

10. PLASTIČNA KIRURGIJA

Nema dijela tijela kojeg u Južnoj Koreji nije moguće podvrgnuti plastičnoj operaciji. Face lift (zatezanje lica) u SAD-u stoji oko 10.000 dolara, dok u Južnoj Koreji košta dvije do tri tisuće dolara.

SJEĆAJU SE 1998.
Slikali se s Krpanom i Vlaovićem, ali i dalje se klanjaju “Sukeru”

Uz trenera Petra Krpana, vođa puta u Južnoj Koreji bio je i Goran Vlaović. Nije dugo trebalo južnorekojskim domaćinima da shvate kako su njihovi gosti dvojica igrača koji su bili članovi hrvatske nogometne reprezentacije koja je 1998. godine osvojila treće mjesto na svijetu. Naravno, Krpan i Vlaović odmah su postali mete lovaca na slikanje i autograme. Padali su brojni “selfiji”. Ipak, kada su Korejcima spomenuli Francusku '98., prva asocijacija i dalje im je samo jedna osoba - Davor Šuker (Suker, govore). “Zlatna kopačka” i njegovih šest pogodaka u Francuskoj nešto je zbog čega se i danas omraženom predsjedniku Hrvatskog nogometnog saveza klanjaju u cijelom svijetu.

U Seoulu je sasvim normalno vidjeti Korejca s košuljom i kravatom, a dolje, na nogama - čarape i japanke...

Vozni park sastavljen je isključivo od automobila južnokorejske proizvodnje, poput Hyundaia ili Kiae. Audi i Mercedes doista su prava rijetkost...

Možda ste propustili...

TEMA TJEDNA: SUPERIZBORNA PRVA TREĆINA

Do nove vlade prije europskih izbora

DAN PLANETA ZEMLJE: VEDRAN OBUĆINA O VJERSKIM ZAJEDNICAMA I EKOLOGIJI...

Ekološka je kriza prije svega duhovna kriza čovjeka

Najčitanije iz rubrike