Osijek
IMA LI SPAJANJA RADNIH I NERADNIH DANA U OSNOVNIM I SREDNJIM ŠKOLAMA?

Petak je u nekim školama radni dan, u nekima nenastavni, no to uglavnom nije povezano sa štrajkom
Objavljeno 7. listopada, 2015.

Uobičajeno je da mnoge ustanove spajaju neradne i radne dane, posebice ako su blizu vikenda, tako da će mnogim zaposlenicima petak, 9. listopada, biti neradni dan, nakon neradnog četvrtka, 8. listopada, kada pada Dan neovisnosti.

Iznimka nisu škole, gdje je takva praksa česta. Provjerili smo je li zbog prošlotjednog štrajka više škola radi nego što ne radi. Zaključili smo da pravila nema i da je na odluku hoće li petak, 9. listopada, u školama biti dan bez nastave, štrajk samo djelomice utjecao.

- U našoj školi petak je normalan radni dan - kaže Dane Končar, ravnatelj OŠ Višnjevac. Dodaje da u nastavnom kalendaru nije ni bilo planirano spajanje petka s neradnim četvrtkom. Na pitanje je li razlog nespajanja prošlotjedni štrajk, naš sugovornik odgovara niječno. Do kraja školske godine imamo nekoliko radnih dana viška, pa bismo tada mogli nadoknađivati propušteno, a ako to ne bude dovoljno, nisu isključene ni radne subote”, objašnjava Končar.

Srećko Ivković, ravnatelj OŠ “Tin Ujević”, pojašnjava da će u toj školi biti nenastavni dan, dakle neće biti nastave za učenike, ali ne i neradni dan. “Iako nastave nema, učitelji će biti u školi jer ćemo održati svečanu sjednicu. Moji su kolege većinom radili za vrijeme štrajka, tako da nadoknade neće biti, osim izborne nastave njemačkog jezika”, kaže Ivković.

Iako su učitelji te škole uglavnom bili u štrajku, u petak neće biti nastave ni u OŠ “Mladost”. Potvrdio nam je to ravnatelj Josip Jukić: “Petak će biti nenastavni dan, učitelji će imati stručno usavršavanje, a djeca neće ići u školu. Neodrađene sate za vrijeme štrajka još analiziramo, no prve procjene govore da neće biti radnih subota.

U većini srednjih škola u petak, 9. listopada, održavat će se redovita nastava. Je li to zbog štrajka ili ne, većina ravnatelja nije željela potvrditi, ali ni demantirati. Vladimir Minarik, ravnatelj II. gimnazije (jezične), kaže kako su planirali da petak bude radni dan. Što se tiče nadoknade propuštenih i neodrađenih nastavnih sati, toga će, kaže, biti, no nada se ne subotom. I u III. gimnaziji (prirodoslovno-matematičkoj) u petak će biti redovita nastava. “Redovita nastava nema veze sa štrajkom. Mi smo krajem tjedna trebali slaviti Dan škole, ali smo, zbog praznika, proslavu odgodili”, objašnjava ravnateljica Snježana Barabaš-Seršić.V. Latinović

Možda ste propustili...

DESETO IZDANJE KREATIVNE RIZNICE

Rizničarska kreativnost usmjerava životopise

KREATIVNA RIZNICA: 520 VOLONTERA U 10 GODINA

Volonterski im je perfekt odredio poslovni prezent

Najčitanije iz rubrike