Magazin
TJEDNI OSVRT

Mazanje očiju
Objavljeno 3. listopada, 2015.
Shvatilo se da o “dolini suza” nije uputno govoriti, iako bi za početak to bio najizgledniji put za izlazak iz krize

Dočekali smo i taj dan. U četvrtak je HDZ konačno predstavio svoj dugoizrađivani i najavljivani gospodarski program, popularno nazvan 5+ Hrvatska. Valjda je toliko dobar da su ga ocijenili ocjenom višom i od školske.

Trijumf zbog dosad neviđene genijalnosti umova iz Muenchena koji su ekonomsku strategiju i sročili, kao i slavlje, malo je pomrsilo to što je Vrhovni sud baš isti dan ukinuo bivšem premijeru Ivi Sanadaru i HDZ-u presudu u slučju Fimi Medije, pa će bivši Karamarkov šef na slobodu nakon uplaćene jamčevine. U medijima je dobio znatno više minutaže od HDZ-ova izbornog programa. Kao po onoj - svakome prema zaslugama. A i što bi, obznanjene su samo smjernice, odnosno glavni elementi gospodarskog programa. Nakon toliko tajnovitosti, očekivalo se puno više. Kao u jednoj od pristojnijih država, HDZ je ukratko obećao kapitalne investicije, poticajne gospodarske mjere, smanjenje poreza, racionalizaciju birokratskog aparata i još puno toga. No, kako je odmah primijećeno, sve je to lijepo na papiru, ali se nije izašlo s detaljnijim prijedlozima kako reforme i provesti. To je navodno ostavljeno za naknadno objašnjenje. Samo da ne bude nakon izbora, jer onda ništa od toga. O povećanju mirovina za pet posto i tisuću eura po novorođenčetu da se i ne govori, iako ne zvuči loše, ali kako stvari stoje, nekome će se u tom slučaju morati uzeti. Kome, nije rečeno.

Shvatilo se da o “dolini suza” nije uputno govoriti, iako bi za početak to bio najizgledniji put za izlazak iz krize, pa ne moralo odmah biti ni svih 100 tisuća novih radnih mjesta, kako obećavaju. Uglavnom, i ekonomski analitičari se slažu, problemi su dobro uočeni, ali je pitanje provedbe i izostanka konkretnih reformi. Rezovi su također prešućeni. A takvih političkih programa svi su se već naslušali. Kao i Karamarkovih riječi da im za opstanak našeg naroda neće biti teško platiti ni jednu cijenu. No, kako su u HDZ-u vjerojatno svjesni da im je gospodarski program s nerealnim obećanjima na klimavim nogama, da bi došli do pobjede na parlamentarnim izborima i privukli što više birača imaju i rezervne političke ciljeve. Osim na glasove svojih koalicijskih satelita, računaju i na propale glasove malih stranaka koje ne prijeđu izborni prag, strah na istoku i jugu Hrvatske od novog vala izbjeglica, a što svakodnevno i podgrijavaju. Naravno, tu je i agresivna kampanja, a za nju glavne adute navodno čuvaju 15 dana prije izbora. Dakle, moglo bi biti još žešće, dok među umjerenijim članstvom HDZ-a strahuju da im se šef Tomislav Karamarko počinje ponašati kao političar koji pokazuje nedemokratske i autokratske tendencije.

Piše: Damir GREGOROVIĆ

Najčitanije iz rubrike