Regija
U ĐAKOVU POČELO UREĐENJE GRADSKOG I PRIGRADSKIH GROBLJA

Na židovskom groblju gradit će se Memorijalni centar Stjepana Kolba
Objavljeno 30. rujna, 2015.
Grobar Stjepan Kolb zapisao je imena 570 pokopanih žrtava logora

ĐAKOVO – Kako je do blagdana Svi sveti, kada građani masovno obilaze počivališta svojih najmilijih, preostalo mjesec dana, gradsko komunalno poduzeće Univerzal krenulo je u uređenje Gradskog groblja, kao i onih u prigradskim naseljima. Na đakovačkom groblju gradi se nova, glavna aleja uz Židovsko groblje s dvjema pomoćnima. No zanimljivost koju smo doznali u Univerzalu veže se upravo uz Židovsko groblje. Naime, ondje bi uskoro mogao biti sagrađen Memorijalni centar Stjepana Kolba, grobara koji je zapisao imena 570 pokopanih žrtava logora.

- Univerzal, Grad Đakovo i Židovska općina Osijek još su prošle godine potpisali sporazum o uređenju židovskog dijela katoličkog groblja, odnosno Gradskog groblja u Đakovu. I to je pokazatelj da se zajedničkim snagama u duhu demokracije i današnjih odnosa mogla skinuti žica koja je dijelila katoličko i židovsko groblje i koja je budila loše sjećanje na odnose između katolika i židova. Danas imamo jedinstveno groblje u Đakovu koje je spoj katoličkog, pravoslavnog, židovskog, kao i groblja časnih sestara i dječjeg groblja. Zaista, ne treba praviti podjele ni među živima, a kamoli među mrtvima - kaže predsjednik Gradskog vijeća Đakova Goran Soldo.

- Svjesni činjenice da je pod okriljem noći uz svjetlo svijeće grobar Stjepan Kolb, a znajući da se time i sam izlaže životnoj opasnost, upisivao u knjižicu imena žena i djece umrlih u đakovačkom logoru, te ih, suprotstavljajući se naredbama ondašnje vlasti da se ti ljudi pokapaju bez odjeće u masovnu grobnicu, ipak pokapao u vlastite, označene grobnice, odlučili smo se odati mu zasluženo priznanje. Židovsko groblje u Đakovu jedinstveno je u svijetu, u njemu je poznato oko 570 pokopanih žrtava logora osnovanog u prosincu 1941., a zatvorenog u lipnju 1942. godine. S obzirom na to, mi smo u suradnji s mladom Đakovčankom Marijom Protrkom, koja je studentica međunarodnih odnosa i diplomacije u Zagrebu, dogovorili suradnju u pisanju međunarodnog projekta u kojem ćemo, uz nominaciju infrastrukture na đakovačkom groblju, nominirati i projekt Memorijalnog centra Stjepana Kolba. S tim projektom ići ćemo prema europskim, ali i židovskim fondovima, koji su daleko izdašniji i podupiru ovakve projekte. Židovsko groblje, s obzirom na to da je jedinstveno u svijetu, ujedno je i đakovački turistički potencijal - zaključuje Soldo.

Maja MUŠKIĆ
Nove aleje do kraja godine

- Do kraja ove godine bit će izgrađena nova aleja s kompletnom komunalnom infrastrukturom, odnosno rasvjetom, vodom, klupama, zelenilom i hortikulturom, s dvjema pomoćnima. Budući da su radovi na uređenju već počeli, Univerzal je izvadio dotrajale, stare i bolesne čemprese uz postojeći dio i na ta će se mjesta zasaditi nove tuje, kao i uz ostale staze, pa će biti puno više zelenila u groblju. Radovi će biti izvedeni do 31. prosinca. Noviji dio đakovačkog groblja time će dobiti punu komunalnu opremljenost, a samim tim i puno lakši pristup grobovima najmilijih - kaže Goran Soldo.

Što će biti u Centru

Kako saznajemo, Memorijalni centar zamišljen je tako da u unutrašnjem prostoru bude popis imena žrtava, eventualno ono čime su se bavili, odakle su došli te fotografije, ako se uspije doći do njih. Ondje bi bili i predmeti sačuvani iz tog vremena.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike