Regija
ZORAN KOVAČ, GRADONAČELNIK DONJEG MIHOLJCA

Trasa u budućnost: ozdraviti proračun,
pripremati i ostvariti EU projekte
Objavljeno 29. rujna, 2015.
Projektno-tehnička dokumentacija za aktualne projekte stoji gotovo 900.000 kuna

Vezani članci

SVEČANO OBILJEŽEN DAN GRADA DONJEG MIHOLJCA

Proslavljen 958. rođendan najstarijeg slavonskoga grada

Blagdan svetog Mihaela Arkanđela Grad Donji Miholjac tradicionalno slavi kao svoj crkveni god, ali i kao Dan grada, što je bila prigoda da s čelnim čovjekom grada s gotovo tisućljetnom tradicijom, Zoranom Kovačem, porazgovaramo o trenutačnoj situaciji u gradu i planovima.

- Kada smo u lipnju 2013. godine preuzimali vlast u Donjem Miholjcu, situacija u gradskom proračunu nije bila blistava. Bile su tu izuzetno velike obveze, tekuća likvidnost pokrivala se kratkoročnim kreditom i trebalo je hitno sanirati proračun, pa smo si odredili da idemo u tri smjera: prvi se odnosio na sanaciju proračuna, drugi je bio izrada projektno-tehničke dokumentacije za projekte EU, a treći realizacija projekata. Uvijek sam naglašavao da je ovaj prvi dio koji se odnosi na konsolidaciju proračuna bitan jer proračun je srce sustava i treba ga postaviti na zdrave osnove. Proračun kakav je bio do 2013. godine nije bio održiv: u ranijim razdobljima smo generirali gubitke, kumulirani gubitak bio je 5,6 milijuna kuna, a danas je on smanjen na 3,9 milijuna kuna, što najbolje govori o smjeru u kojem idemo i pozitivnim trendovima koji se nastavljaju. Da bismo konsolidirali proračun, prvo smo morali smanjiti rashode, sustav maksimalno racionalizirati i smanjivati gubitke počevši od gradske uprave, gdje imamo manji broj zaposlenih i gdje se racionalno odnosimo prema gradskog proračunu, ali smo također bili svjesni da racionalizacija sustava mora ići i u drugim smjerovma i dijelovima sustava koji se naslanjaju na gradski proračun. Taj proces konsolidacije zaposlenih još uvijek nije završen jer sada idemo u konsolidaciju ostalih dijelova sustava i čvrsto vjerujem da će Gradsko vijeće ove godine usvojiti proračun koji će ići u tom smjeru iako okolnosti u kojima to radimo nisu povoljne.

Ne odustaju od projekata

Odluke s državne razine prilično su se negativno odrazile i na punjenje donjomiholjačkog proračuna.

- Izmjene i dopune Zakona o porezu na dohodak bile su veliki udarac na jedinice lokalne samouprave jer su im direktno smanjeni prihodi kojima te jedinice lokalne samouprave zatvaraju izvorne rashode. Gradski proračun na osnovi toga izgubit će do kraja godine oko 1,2 milijuna kuna ili oko 100.000 kuna mjesečno. Prihodi u proračunu od poreza na dohodak participiraju u izvornim prihodima s oko 40 posto, i po tome je najbolje vidljivo koliki je to bio velik udarac na sustav.

Kakva je situacija vezano uz projekte i programe za natječaje EU-a?

- Što se tiče drugog smjera djelovanja, odnosno izrade projektno-tehničke dokumentacije za programe EU-a, u Gradu smo u lipnju 2013. imali tri projekta i sva tri su se odnosila na izgradnju javne rasvjete u Donjem Miholjcu. Jedan projekt je istekao u svom produženju prvi dan kad sam stupio na dužnost, a drugi i nekoliko mjeseci ranije pa smo ih morali zanoviti i izraditi druge projekte koji će biti zanimljivi ne samo za stanovništvo Donjeg Miholjca nego i za natječaje EU-a. Riječ je o projektima koji su ugrađeni u gradski proračun. Za izgradnju i rekonstrukciju nogostupa po prigradskim naseljima projekt je koštao oko 78.000 kuna; dali smo izraditi i projektno-tehničku dokumentaciju za sanaciju domova u Golincima, Rakitovici, Radikovcima, Svetom Đurđu, a radi se i projekt novog doma u Podravskim Podgajcima. Ukupna je vrijednost tih projekata 257.000 kuna. Osim toga, dali smo izraditi i dokumentaciju za nerazvrstane ceste u prigradskim naseljima vrijednu 229.000 kuna, pa je to ukupno samo za dokumentaciju oko 565.000 kuna.

No to nisu i jedini projekti koje planira Grad Donji Miholjac?

- Naravno, već posjedujemo građevinsku dozvolu za projekt biciklističke staze u dužini od osam kilometara i idućeg mjeseca idemo u razgovor u mađarski Harkany i Siklos, s čijim smo čelnicima obavili razgovore kako bismo krajem godine, kada se otvori novi natječaj za prekograničnu susradnju, zajedno aplicirali na natječaje i pokušali realizirati taj projekt. Priprema se i izgradnja kuće oproštaja u Donjem Miholjcu, te izgradnja svlačionica NK u Svetom Đurđu koje su teško stradale u prošlogodišnjim poplavama, za što smo dobili i 200.000 kuna od HNS-a. Dakle, za sve nabrojene projekte samo projektno-tehnička dokumentacija stoji gotovo 900.000 kuna, u što smo uračunali i izmjenu Prostornog plana. Realizacija je, pak, drugi dio priče koja neće biti nimalo jednostavna.

Zbrinuta i socijala

Koje ste još zahvate u prostoru realizirali u proteklom razdoblju?

- Osim izrade projektno-tehničke dokumentacije, radili smo i konkretne zahvate manjeg karaktera, ali bitne za kvalitetu življenja naših građana. Tu bih posebno izdvojio potpunu izmjenu asfalta u dužini od 200 metara u Kolodvorskoj ulici, koja je bila u doista lošem stanju. Od Ministarstva gospodarstva dobili smo 50.000 kuna za drugi dio izmjene stolarije na Dječjem vrtiću Pinokio u Donjem Miholjcu, koje ćemo udružiti s oko 25.000 kuna iz gradskog proračuna, čime ćemo kompletno riješiti problem vanjske stolarije na objektu.

Kako ste uspjeli realizirati planirani socijalni program?

- Znamo da je socijalna slika u nas izuzetno loša, pa smo uz realizaciju postojećih programa razvijali nove socijalne programe. I ove godine sudjelovat ćemo u sufinanciranju autobusnih karata za srednjoškolce, u gradu imamo 44 korisnika studentskih kredita kojima je isplaćeno 133.000 kuna, nastavljamo s donacijama novorođenoj djeci, a poznate su i jednokratne pomoći koje Grad daje socijalno ugroženim obiteljima. Nastavili smo sufinancirati i u novoj školskoj godini troškove nabave udžbenika za prvašiće u visini od 400 kuna. Novi projekti socijalnog karaktera ove godine su financiranje prijevoza za malu školu djeci iz prigradskih naselja, a zauzeli smo i stav, u suradnji sa školom, da osiguramo topli obrok djeci jer ne smije biti gladne djece u školi i djece koje neće moći imati topli obrok.

Asfalt na obilaznicu za mjesec dana

Kakva je suradnja sa Županijom i državom vezano uz projekte i povlačenje novca za kapitalne investicije?

- Oni koji podrobnije prate izvršenje proračuna uvidjet će da je ove godine ono nešto manje u odnosu na prijašnje godine, ali to se prije svega događa zbog toga što se tzv. veliki projekti koji su ranije bili realizirani, poput izgradnje infrastruktuture u Industrijskoj zoni, programa Pomoć u kući i drugih, više ne vode kroz gradski proračun. Ove godine radimo neke manje projekte, početkom godine javljali smo se na natječaje koja su raspisivala naša ministarstva, dobili smo sredstva u drugoj polovini godine, neka još očekujemo i realizacija će početi. Suradnja s Osječko-baranjskom županijom izuzetno je dobra, zajednički realiziramo neke projekte, a Županija redovito prati i kompletnu kulturnu infrastrukturu. Nastavak dobre suradnje očekujemo i ubuduće.

Kakva je situacija kada je riječ o nastavku gradnje donjomiholjačke obilaznice?

- Prilikom nedavnog boravka ministra Siniše Hajdaša Dončića i njegova zamjenika nešto kasnije bilo je rečeno da će prvi termini za asfaltiranje biti oko 25. rujna, odnosno Dana grada, no imamo naznake u razgovorima s predstavnicima Hrvatskih cesta da će termini ipak biti probijeni za oko mjesec dana, ali većih kašnjenja ne bi trebalo biti. Suradnja s Hrvatskim cestama iznimno je dobra, a kao rezultat toga je i dogovor da se napravi prijelaz u pravcu Mihanovićeve prema parcelama južno od same obilaznice, što nam je izuzetno važno zbog naših poljoprivrednika.

Lidija ANIČIĆ

Zbog izmjena Zakona o porezu gube

100.000

kuna mjesečno

Novi socijalni projekti su financiranje prijevoza za malu školu i topli obrok učenicima
Pred EU fondove s Poljacima

Nedavno ste boravili u Poljskoj. Kakva iskustva nosite iz tog posjeta?

- Nakon što je dogradonačelnik Darko Mikić s našom Glazbenom školom prošle godine boravio u toj zemlji i nakon što su uspostavljeni prvi kontakti između Donjeg Miholjca i prijateljske poljske općine Drwinia, posjet je uzvraćen te je potpisan sporazum o suradnji, koja je u međuvremenu ojačana. Izlaslanstvo Grada Donjeg Miholjca u kolovozu je boravilo u Poljskoj i doista smo svi bili ugodno iznenađeni ljudima, ali i iskustvima koje smo stekli tamo, pogotovo kada je riječ o povlačenju sredstava iz EU, u čemu su oni iznimno uspješni. I dalje ćemo jačati i unaprjeđivati našu suradnju, ali i razmotriti mogućnosti u kojim bi projektima mogli zajednički nastupati.

Puhački orkestar na okupu

Inicijator ste obnavljanja rada Puhačkog orkestra DVD-a Donji Miholjac koji je bio nadaleko poznat. U kojoj je fazi ovaj projekt?

- Naši ljudi rado se sjećaju ovog orkestra, i to je potrebno našem gradu. Iako ima diskontinuitet u radu, odlučili smo se revitalizirati Puhački orkestar kao zasebnu udrugu gdje su se prijavili ne samo novi zainteresirani članovi već i stariji koji su svirali prije u istom orkestru. Oni ovih dana počinju vježbe i bilo bi mi drago da što prije budu u mogućnosti građanima prikazati dio svog repertoara i naše ulice ispuniti zvucima limenih glazbala.

Najčitanije iz rubrike