Regija
6. MEĐUNARODNA IZLOŽBA BUNDEVA I TIKVICA U TOVARNIKU

Krunoslav Peić iz Lovasa uzgojio najtežu bundevu - 112,5 kilograma
Objavljeno 28. rujna, 2015.
Na festivalu u Tovarniku moglo se vidjeti mnogo štandova s vrlo raznolikom ponudom

Pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović u Tovarniku je održan deseti Festival voćnih rakija, likera, pekmeza i šesta Međunarodna izložba bundeva i tikvica.

Najteža bundeva ovogodišnje, 6. Međunarodne izložbe bundeva teži 112,5 kilograma, a uzgojio ju je Krunoslav Peić iz Lovasa, drugo mjesto pripalo je bundevi Ivana Udovičića iz Beravaca (Brodsko-posavska županija), koja je bila teška 75 kg, dok je treće mjesto osvojila Marija Varga iz Starih Jankovaca, a njezina je bundeva težila 61,5 kilograma. Na proglašenju je bio njezin suprug Šandor Varga.

U organizaciji Lokalne akcijske grupe Srijem, Udruge voćara “Rujan” iz Tovarnika, Općine Tovarnik i Vukovarsko-srijemske županije održan je i deseti Festival voćnih rakija, likera, pekmeza. Veliki broj štandova i raznolika ponuda dokaz su da se mnogi bore i nastoje održati u ovakvim teškim vremenima.

- Unatoč mnogim problemima u posljednje vrijeme, drago mi je da se uspješno održala i ove godine manifestacija. Pokroviteljstvo predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović samo govori u prilog tome koliko ona ovu manifestaciju cijeni - istaknuo je Božo Galić, župan Vukovarsko-srijemske županije.

Prošle godine smo imali najtežu bundevu 630 kilograma, no ove godine se skala na vagi zaustavila na 112,5 kilograma.

- Na ovo natjecanje sam se prijavio čisto da vidim kakva je konkurencija u odnosu na prošlu godinu, kad sam osvojio oko devetog mjesta s bundevom koja je težila 140 kilograma. Ove sam godine prijavio za natjecanje bundevu koja je težila 112,5 kilograma i nisam očekivao da ću osvojiti prvo mjesto. Puno se mora uložiti truda i rada kako bi se uzgojila toliko teška bundeva. Presretan sam jer jednostavno nisam mogao vjerovati da sam sa 112,5 osvojio prvo mjesto, ako znamo da je prošle godine prvo mjesto osvojila bundeva teška 630 kilograma. Ono što je zanimljivo imao sam još jednu bundevu koja je bila oko 90 kilograma, no nisam je želio prijaviti jer nisam očekivao da može ostvariiti visoki plasman, upravo zbog težine koje su bile prošle godine. Na kraju bih odnio prva dva mjesta jer su ove godine težine bile ispod 150 kilograma - istaknuo je pod puno emocija Krunoslav Peić.

Prema riječima Marinka Belje, predsjednika Organizacijskog odbora, osim bundeva, vidjeli smo u ponudi likere, voćne rakije i pekmeze, no bilo je tu i žena s rukotvorinama koje su se uklopile u ovu manifestaciju koja je privukla veliki broj posjetitelja, posebno kad su se vagale bundeve. Na kraju recimo da smo ove godine imali veliku Grahijadu te nastup mnogih kulturno-umjetničkih društava.

Mario KOKAJ
Možda ste propustili...

PROJEKT ZA RASTEREĆENJE RODITELJA

Traže 50.000 € za dječje aktivnosti

“LJEŠNJOMEDSKA RAPSODIJA MOGA KRAJA” - RADIONICA U SLATINI

Gastrosuvenir od meda, lješnjaka i čokolade

Najčitanije iz rubrike