Novosti
REZULTATI DANA OTVORENIH VRATA BOLNICA

U tjedan dana pregledano je više od 2200 pacijenata
Objavljeno 9. rujna, 2015.

Vezani članci

OBITELJSKI LIJEČNICI O DANIMA OTVORENIH VRATA

Neće doći do izražaja pacijenti kojima su pretrage najpotrebnije

Od početka provedbe Dana otvorenih vrata u okviru Programa plus pa do 7. rujna u sedam kliničkih bolnica u Hrvatskoj pregledana su 2222 pacijenta. Podsjetimo, tjedan dana pacijenti su, uz uputnicu, ali bez čekanja, mogli obaviti razne specijalističke preglede. Prilikom posjeta osječkom KBC-u ministar Siniša Varga rekao je kako očekuje da će do kraja jučerašnjeg dana, kada su Dani otvorenih vrata završili, biti pregledano oko 2500 pacijenata.

- Dani otvorenih vrata pokazali su da se može dobro funkcionirati i sve je odrađeno onako kako smo zamislili. Umjesto navike da se pacijenti naručuju za dva ili tri mjeseca, zahtijevamo da se pregleda istoga dana kad je došao. To smo testirali na tri radilišta i pokazalo se da se može dobro funkcionirati i da nema navale pacijenata - rekao je Varga i najavio da će se nakon tjedan dana stanke u koordinaciji s udrugama liječnika ići na proširenje tog programa i na opće bolnice. Dodao je da je namjerno izostala najava programa liječnicima i pacijentima kako bi se testiralo redovno poslovanje i pregledi bez odgode. Mišljenja je da će biti problema u onim bolnicama gdje nedostaju kadrovi, odnosno oprema, no smatra da se i ondje granice čekanja mogu svesti u medicinski prihvatljive okvire.

Na upit o negativnim komentarima vezanima uz Dane otvorenih vrata koje je uputila Hrvatska udruga bolničkih liječnika, Varga je rekao da same brojke pokazuju kako je takav projekt itekako provediv.

- Primjerice, u KB Merkur predvidjeli smo 95 termina, a iskorištena su samo 22. U redovnom poslovanju nema razloga za odgođene termine i zahvati mogu biti učinjeni isti dan dolaskom pacijenta u bolnicu - rekao je Varga. M.Mihelić

E-KARTONI U OSIJEKU DO SREDINE 2017.?

Puštanje u rad uređaja za brahiterapiju u osječkom KBC-u nije propustila ni Tatjana Prenđa Trupac, ravnateljica Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, koja je predstavila projekt implementacije elektroničkog zdravstvenog zapisa (e-kartona) koji je ovih dana započeo u Karlovcu. “U testnom razdoblju bit će tisuću pacijenata. U sljedeće dvije godine kad riješimo etička i legislativna pitanja, vjerujemo, uvest ćemo e-karton u cijeloj Hrvatskoj, a riječ je o važnom projektu jer će pacijentima donijeti sigurnost. Primjerice, pretrage neće biti duplirane, a liječnici će brže i lakše doći do dijagnoze jer će imati podatke o pacijentu kroz povijest bolesti - pojasnila je ravnateljica HZZO-a. Dodala je kako bi osječko područje moglo biti pokriveno e-kartonima do sredine 2017. godine.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike