Novosti
OBITELJSKI LIJEČNICI O DANIMA OTVORENIH VRATA

Neće doći do izražaja pacijenti kojima su pretrage najpotrebnije
Objavljeno 3. rujna, 2015.

Dani otvorenih vrata bolnica koje organizira Ministarstvo zdravlja u najvećim hrvatskim bolnicama bili su povod i za reakciju KoHOM-a, udruge koja okuplja liječnike obiteljske medicine.

“Liječnici obiteljske medicine okupljeni u KoHOM-u smatraju da su Dani otvorenih vrata bolnica trebali biti organizirani na način da se pacijenti s već postojećih listi čekanja pomaknu na pregled ili pretragu u ranijem terminu. Sve pacijente kojima su neophodne hitne pretrage obiteljski liječnici temeljem povijesti bolesti i uputnica upućuju u bolnice po hitnom postupku. Protivimo se ovakvom načinu zdravstvene usluge u sustavu u kojem brojni pacijenti i dalje čekaju važne pretrage jer ovakvim načinom dolaze u neravnopravan položaj s onima koji su na bilo kakav način lakše došli do uputnice. Svi oni kojima je najpotrebnije da dođu na pretragu na vrijeme neće doći do izražaja. Smatramo da je misao vodilja zdravstvene administracije dobra, ali je nedopustivo da liječnici primarne zdravstvene zaštite o njoj budu obaviješteni preko medija - stoji u priopćenju KoHOM-a koje potpisuje njegova predsjednica Ines Balint.

Obiteljski liječnici smatraju kako je upitna realizacija tog projekta bez prethodnog dogovora s njima i bolničkim liječnicima. “Ovakvim načinom mi, obiteljski liječnici, dolazimo u poziciju da imamo pritiske od pacijenata koji traže da im izdamo uputnice za preglede i pretrage koji im zapravo nisu hitno potrebne. Bilo bi učinkovitije da se akcija na adekvatan način dogovorila s provoditeljima usluga jer bi time omogućili svim našim pacijentima, kojima su prvi pregledi ili pretrage žurno potrebni, da ih obave u što kraćem roku čime bi organizacija Dana otvorenih vrata bolnica bila smislenija”, priopćio je KoHOM.(D.Pav.)

Možda ste propustili...