Osijek
OSJEČANI NA SPECIJALNIM OLIMPIJSKIM IGRAMA U LOS ANGELESU

Nogometaši Centra “Ivan
Štark” s reprezentacijom
osvojili izvrsno peto mjesto
Objavljeno 3. rujna, 2015.
Učenici Klaudio Opuvačić, Adrian Minkoš i Danijel Mišković putovali su u pratnji trenerice prof. Jasne Ižaković

Osijek je imao svoje predstavnike na Specijalnim olimpijskim igrama za osobe s intelektualnim teškoćama u Los Angelesu.

To su: Klaudio Opuvačić, Adrian Minkoš i Danijel Mišković, učenici Centra za odgoj i obrazovanje “Ivan Štark”, koji su putovali u pratnji trenerice Jasne Ižaković, prof. tjelesne i zdravstvene kulture. Mladi Osječani bili su članovi hrvatske nogometne reprezentacije, koja je, iako svrstana u najtežu skupinu, osvojila peto mjesto, od ukupno 36 ekipa.

- Riječ je o najznačajnijoj i najvećoj manifestaciji ove vrste. Bila je čast biti članom hrvatske delegacije koju su činila 22 natjecatelja, sedam trenera i dva člana uprave - kaže prof. Ižaković. Dodaje da bi ukupan plasman nogometaša možda bio i bolji da na posljednjoj utakmici nije ozlijeđen vratar, ujedno najbolji igrač hrvatske nogometne ekipe.

Do Los Angelesa stigli su nakon 14 sati leta. Prva četiri dana bili su smješteni u San Pedru, kako bi se prilagodili na vremensku razliku koja iznosi devet sati. “Tamo smo posjetili Hrvatsku iseljeničku zajednicu, ona nam je priredila izuzetno srdačnu dobrodošlicu, a na natjecanjima nas je pratila gromoglasnim bodrenjem. Primila nas je i skupina Amerikanaca, koja nam je priredila pravi američki objed i upoznala nas sa svojim običajima”, opisuje prof. Ižaković.

U Los Angelesu bili su smješteni u UCLA (University of California, Los Angeles), dok su na treninge svakodnevno putovali do Balboe, udaljene 40 minuta. A koliko Amerikanci drže do Specijalne olimpijade potvrđuje podatak da je Igre otvorila prva dama SAD-a Michelle Obama na slavnom stadionu Coloseum. Na tom je izuzetnom natjecanju sudjelovalo 7000 natjecatelja i trenera iz 177 zemalja svijeta. Bile su to prema broju sudionika najveće Specijalne olimpijske igre do sada.

Uz nogometaše, Hrvatsku su predstavljale ženska odbojkaška i plivačka ekipa. Odbojkašice su osvojile 2. mjesto (srebrnu medalju), dok su plivačice osvojile 1. i 3. mjesto (zlatnu i brončanu medalju) u leđnom plivanju.

- Dvotjedni boravak u Americi neprocjenjivo je iskustvo za naše učenike. Bilo je doista impresivno, a između ostaloga, posjetili smo slavni Hollywood. Zahvalni smo Ministarstvu socijalne skrbi i Zakladi za dijete, koji su financirali putne troškove, kao i donatorima, zahvaljujući kojima su naša djeca imala džeparac u SAD-u - zaključuje prof. Ižaković.

Vesna LATINOVIĆ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike