Regija
SVEČANA SJEDNICA GV U POVODU DANA GRADA

Grad Slatina ima najviše europskih, ali
nažalost i najmanje državnih projekata
Objavljeno 2. rujna, 2015.

SLATINA – Osim nabrojenih uspješno provedenih projekata, počete gradnje gospodarskih objekata, otvorenih novih radnih mjesta i dolaska inozemnih investitora, gradonačelnik Slatine Ivan Roštaš na svečanoj sjednici Gradskog vijeća u povodu Dana grada ukazao je i na teškoće. Požalio se na maćehinski odnos države kroz porezne reforme, centralizaciju prihoda i decentralizaciju obveza prema gradovima, općinama i županijama.

– Poreznom minireformom ostali smo bez značajnih prihoda poreza na dohodak, a istovremeno se povećao iznos povrata poreza na dohodak, koji se plaća iz gradskog proračuna, za više od tri puta - rekao je Roštaš.

– Ovo je grad s najviše EU projekata u Hrvatskoj, što znači da je grad koji Europa prepoznaje kao kvalitetan, i vjerojatno grad s najmanje državnih projekata u RH - istaknuo je izaslanik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, predsjednik Hrvatske zajednice županija i virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić.

– Ne znam tko je u toj priči lud, Europa koja prepoznaje Slatinu i daje joj novac, ili država koja na projekte ostaje gluha i na veliku većinu njih Grad ne dobije ni odgovor.

Tolušić je ustvrdio da su iznimni rezultati o kojima je govorio Roštaš postignuti u neprijateljskom okruženju, jer je svim općinama, gradovima i županijama uzela 20 posto prihoda, ali je izrazio nadu da će doći bolja vremena i pametniji i sposobniji ljudi koji će voditi državu. Prema Tolušićevim riječima, Grad Slatina, nažalost, bio je bez razloga najprozivaniji grad u županiji, a i šire, ponekad i omalovažavan zbog nečega što nije imalo veze s gradskom upravom.

– Zbog Domovinskog rata, loše privatizacije, vjerojatno u nekim segmentima i kriminala, dobar dio gospodarstva otišao je u potpuno krivom smjeru i mnogo tvrtki je propalo. A kad je gradska uprava nešto pokušavala, kad su se radile zone u Slatini, nailazila je na negodovanje oporbe. Te zone ni danas nisu pune, ali nisu više ni prazne. Da tada nisu napravljene, danas ne bi bilo investitora koji su tu, a u posljednjih godinu i pol dana u Slatinu je došlo najviše investitora u županiji. I uz manjak novca, Slatina postiže takve rezultate i ja vam na tome skidam kapu - rekao je Tolušić.

Čestitke građanima Slatine izrazili su predsjednik Gradskog vijeća Robertino Repić, gradonačelnik prijateljske Svete Nedelje Drago Prahin i saborski zastupnik i predsjednik Hvidre Josip Đakić, izaslanik predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka. Na sjednici su zaslužnim građanima i tvrtkama uručena gradska javna priznanja, tri srebrne plakete i osam zahvalnica. Uoči sjednice izaslanstva udruga proizašlih iz Domovinskog rata, predsjednice RH, Sabora, Županije, Grada Szigetvara, Policijske uprave VPŽ-a i Grada položila su vijence na spomenik poginulim braniteljima u Parku 136. slatinske brigade.P.Žarković

Sjednicu su nastupima uveličali Slatinska gradska glazba pod ravnanjem Zorana Vlajnića, pijanist Josip Jagušić i GPD Zrinski pod ravnanjem Antonija Brzice

Možda ste propustili...

USPJEŠNA SURADNJA GRADA I NAŠIČKE RAZVOJNE AGENCIJE NARA

Osigurano 1,64 milijuna € za projekte

AUSTRALSKA DOBRA PRAKSA

Edukacija: Briga o starijim osobama

Najčitanije iz rubrike