Novosti
POLEMIKA O USTAVNOM ROKU ZA IZBORE

Pusić: Šeks se šali
Objavljeno 26. kolovoza, 2015.

Vezani članci

NESLUŽBENO:

Izbori krajem studenoga ili 6. prosinca

Vladimir Šeks, posebni savjetnik predsjednice RH za ustavnopravna pitanja u intervjuu za Večernji list rekao je kako smatra da je krajnji rok za održavanje parlamentarnih izbora 6. prosinca, te je najavio da će predsjednica Kolinda Grabar Kitarović štititi Ustav i raspisati izbore uvidi li da prolazi taj ustavni rok.

S njim se ne slaže nekolicina ministara.

- Gospodin Šeks se šali iz pozicije savjetnika - novinarima je rekla prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, te dodala kako će se izbori održati kada se o tome dogovore koalicijski partneri. Na pitanje hoće li izbori biti u ovoj, ili početkom iduće godine rekla je: “Kada bude vrijeme - reći ćemo”.

- U prošlosti se često pokazalo da Šeks govori netočnosti tako da ne vidim zašto bi on bio referentna točka za izbore i rasprave što je rekao - smatra ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras. I on je novinarima rekao kako će o datumu izbora odlučiti predsjednici koalicijskih stranaka te da će izbori biti u ustavnom roku.

- Izjava Vladimira Šeksa pravo je malo remek-djelo pravne misli u Hrvata - glasio je ironičan odgovor ministra uprave Arsena Bauka. Šeksovo mišljenje ocijenio je suprotnim od stava Ustavnog suda iz prosinca 2010.

- Ili gospodin Šeks nije pročitao to izvješće ili smatra ustavne suce neznalicama - rekao je Bauk.

HDZ smatra da je polemika vezana uz Šeksovo mišljenje kako bi svaki datum parlamentarnih izbora nakon 6. prosinca bio neustavan, potvrda “opravdanosti inicijative predsjednika stranke Tomislava Karamarka za konsenzusom oko fiksiranja datuma parlamentarnih izbora”.(D.Pav.)

RAST POTPORE HDZ-u

Prema najnovijem Crobarometru, koji je objavio Dnevnik Nove TV, HDZ kolovoz završava s 31,8 posto ili skoro dva posto većom potporom birača nego mjesec prije. SDP pak uživa potporu od 23,2 posto i nema značajnog rasta ni pada. Zanimljivo kako je u zadnja tri mjeseca HDZ s minimalnih tri povećao razliku na devet posto. HDZ u političkom smislu u najgorem slučaju može računati na 28,4 posto birača, a u najboljem 35,2. SDP pak u najgorem slučaju računa na 20,1 posto, a u najboljem 26,3 posto. Domoljubna koalicija uživa potporu od 34 posto i raste, a vladajuća koalicija trenutačno uživa 28,2 posto birača.