Novosti
POTPREDSJEDNICA EK-A NA FFOS-U

Šuica: Očekujem da će sve članice EU-a osnovati ministarstvo demografije
Objavljeno 8. svibnja, 2024.
Uz dvije velike tranzicije - digitalnu i zelenu - demografska je tranzicija jedna od najvažnijih o kojima se u Europi razgovara
Želimo da građani, bez obzira na to jesu li iz Osijeka, Hrvatske ili neke druge zemlje članice Europske unije, budu što bolje i više uključeni u demokratske procese i da osjete kako mogu utjecati na donošenje europskih zakona i propisa, poručila je potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica u utorak s Filozofskog fakulteta u Osijeku tijekom predavanja naslovljenog "Demokracija i demografija u Europskoj uniji – postignuća i izazovi".

Tema broj jedan


Također je istaknula da je uz dvije velike tranzicije, digitalnu i zelenu, demografska tranzicija jedna od najvažnijih o kojima se razgovara.

- Ne bavimo se samo stopama rađanja, nataliteta, mortaliteta, već se bavimo demografijom u puno višem smislu riječi budući da je demografija horizontalna znanost i disciplina koja se dotiče svih dijelova života. Riječ je o boljoj upotrebi kohezijske politike i sredstava te na koji način uskladiti teritorijalnu neuravnoteženost. Vidimo da se stvari u bitnom mijenjaju prema pozitivnom, dakle ljudi koji su se selili počinju se polako vraćati - tvrdi Šuica.

Kaže kako je zadatak od početka bio adresirati taj fenomen odljeva mozgova (brain drain), o čemu je bilo razgovora sa studentima Filozofskog fakulteta u Osijeku.

U Hrvatskoj se demograskom politikom bavi Središnji ured za demografiju, a Šuica kaže da u mnogim zemljama članicama nema ni središnjeg ureda, dok je zaključak španjolskog predsjedanja u prosincu prošle godine bila sugestija vladama zemalja članica da osnuju ministarstva demografije.

- Demografija je tema možda i broj jedan i mislim da će se to dogoditi u ostalim članicama EU-a, pa i u Hrvatskoj. Kada idem na Vijeće, razgovaram s ministrima europskih poslova, a nemam ministre demografije s kojima mogu razgovarati. Ministre demografije imaju Grčka i Italija, Hrvatska ima Središnji ured i nadam se da će se ići i prema ministarstvu - zaključila je Šuica dodajući da se ide u dobrom smjeru.

Voditeljica Ureda Europske komisije u Zagrebu Zrinka Ujević istaknula je da u Tjednu Europe, ususret Danu Europe, obilaze više hrvatskih gradova i govore o ovim temama potičući sve građane da shvate da su svi pozvani sudjelovati u kreiranju politika Unije.

- Europa je važna za sve nas i možemo govoriti o svemu što nam je dobrog donijela i što smo mogli osjetiti i u svojim životima. Koristimo priliku da sve te poruke prenesemo građanima u Osijeku - naglasila je Ujević.

Društvena skrb


Nakon predavanja na FFOS-u potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica posjetila je Centar za nestalu i zlostavljanu djecu u Višnjevcu, koji je izgrađen novcem EU-a.

Ravnatelj Centra Tomislav Ramljak predstavio je rad Centra za sigurniji internet koji djeluje na području Republike Hrvatske upravo iz Osijeka, naglasivši suradnju sa svim relevantnim institucijama, a posebno s MUP-om.

- Centar je otvoren 2023. godine, vrijednost mu je bila 10,9 milijuna kuna (1,45 milijuna eura) i to je najveći Centar za djecu i mlade obitelji u Hrvatskoj. Sto posto je financiran sredstvima EU-a i na jednom mjestu obuhvaća Centar za sigurniji internet, liniju za nestalu djecu koja djeluje na području naše države, poludnevni boravak za djecu s problemima u ponašanju, savjetodavni rad. U tijeku su pripreme za izgradnju javne ustanove socijalne skrbi za djecu i mlade obitelji s naglaskom na dijagnostiku i tretman - najavio je Ramljak.

Tomislav Prusina
Društvo koje će više cijeniti čovjeka
Da nije slučajno odabrano izlaganje potpredsjednice Komisije upravo na Filozofskom fakultetu u Osijeku rekao je dekan Ivan Trojan, napominjući da je tema demokracije i srž djelovanja Filozofskoga fakulteta.

- Kroz demokratičnost organiziramo rad, kroz različita druženja sa studentima i nastavnicima gradimo zapravo jednu savršenu mikrolokaciju, gdje kroz studijske programe pokušavamo izgraditi društvo koje će cijeniti mnogo više čovjeka i gdje će se čovjek osjećati ugodnije - rekao je dekan Trojan.

EU novac i standardi
Obnašatelj dužnosti osječko-baranjskog župana Mato Lukić podsjetio je da OBŽ povlači najviše EU sredstava. “Jako je dobro slijediti europske standarde europskim novcem. Zajedno s četiri slavonske županije imamo ured u Bruxellesu jer je dobro biti blizu mjesta gdje se odluke donose na EU razini”, poručio je.

Možda ste propustili...