Osijek
VIŠEMETARSKE SKULPTURE U PARKU KRALJA DRŽISLAVA

Moćni Transformeri će iduća
dva mjeseca čuvati Osijek
Objavljeno 25. kolovoza, 2015.

Djeca, ali i odrasli, idućih će dana, uvjereni smo u tu, u velikom broju hrliti u osječki Park kralja Držislava kako bi vidjeli nove osječke zaštitnike - transformere!

Impozantne skulpure visoke i desetak metara, kao prekopirane iz blockbustera “Transformeri”, u Osijek su stigle nakon Podgorice i Beograda. U parku pokraj popularne školjke, ovi metalni monstrumi ostati će dva mjeseca. Autor ovih neobičnih skulptura je Danilo Baletić, 22-godišnjak iz Podgorice. Ovaj mladi umjetnik kaže da svojim uratcima želi promijeniti ekološku svijest građana. Dijelove za svoje skulputure, od kojih najveća teži i tridesetak tona, Danilo je mjesecima skupljao na autootpadima, a nakon toga je kreaciju ujedinio sa aparatom za zavarivanje te brojnim šarafima. Ideju za svaku skulpturu, inspiriranu filmom, imao je u glavi, a nakon toga ju je stvarao poput lego kockica. Prvu je skulputuru je osmišljavao pune dvije godine, da bi potom ostale dolazile same od sebe. Vrlo brzo se pročulo za neobičan hobi mladića iz Podgorice, pa je organiziranje gradske izložbe postala realnost. Prva je napravljena u Podgorici, a potom su se transformeri preselili u Beograd. U sklopu balkanske turneje transformeri su sada skrenuli u Osijek gdje će se udomaćiti do sredine listopada.

- Osječani, ne morate se brinuti. Optimus Prime, Starscream, Soundwave i Megatron, ali i Devastator će vas čuvati od svih ovozemaljskih zala. Posebno mlade koji za vikend u velikom broju dolaze u Tvrđu. Pogledi transformera tamo su upućeni, sa smijehom nam je rekao jedan od radnika koji su, naravno uz pomoć višetonske dizalice, transformer eskidali sa šlepera koji su ih dovezli ispred “školjke”.

Milan BUGARIĆ

Skulpture su djelo mladog, 22-godišnjeg Danila Baletića, umjetnika iz Podgorice

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike