Crna kronika
ISTRAŽNI ZATVOR ZA 32-GODIŠNJEG PREVARANTA IZ OKOLICE OSIJEKA

Pet godina uzimao je od žrtava predujam za ugradnju PVC stolarije koju nikada nije ugradio
Objavljeno 24. kolovoza, 2015.

OSIJEK – Tridesetdvogodišnjak iz okolice Osijeka koji je obećavao ljudima ugraditi stolariju, uzimao novac i “nestajao” završio je u istražnom zatvoru na mjesec dana. Dok je policija u prvom trenu utvrdila da je varao ljude 10-ak mjeseci, daljnja istraga otkrila je da se takvim “poslom” bavio punih pet godina i to od kolovoza 2010. do kraja lipnja ove godine. Za sada je otkriveno osam žrtava. Podsjetimo, 32-godišnjak je obećavao građanima ugraditi PVC stolariju uzimajući im novac unaprijed. Međutim, stolariju nikada nije isporučio niti je vratio novac. No, ovo nije prvi put da je uhićen, nego je već za iste prijevare osuđivan i trenutačno je pod uvjetom na slobodi.

- Istražni zatvor 32-godišnjaku je određen zbog bojazni od ponavljanja kaznenog djela, zbog brojnosti kaznenih djela koja mu se stavljaju na teret, te zbog činjenice da je dva puta pravomoćno osuđen presudama općinskih sudova za identično kaznano djelo, te što je ova nova kaznena djela učinio u roku provjeravanja, odnosno kušnje. Zatvor je određen i zbog činjenice da su nad njim u tijeku još dva kaznena postupka pred Općinskim sudom u Osijeku i Sisku, zbog kaznenog djela prijevare - doznajemo od Miroslava Rošca, glasnogovornika Županijskog suda u Osijeku.

Kako neslužbeno doznajemo većina njegovih žrtava je iz Osijeka i Osječko-baranjske županije, no varao je ljude i izvan tih granica. Posljednji slučaj zabilježen je u Belom Manastiru. Ondje je 32-godišnjak u lipnju obećao ugraditi stolariju na kući 45-godišnjaka i, kao i u svim ranijim slučajevima, uzeo više tisuća kuna. Baranjac više nije vidio svoj novac, niti je dobio ikakvu stolariju.

Zanimljivo je da je pri sklapanju posla s naivnim žrtvama davao svoje prave osobne podatke, tako da potraga za njim i nije bila komplicirana. Međutim, pokradenima je trebalo dosta vremena da shvate da od stolarije neće biti ništa da ga prijave. Od samo pet žrtava je unaprijed uzeo 40-ak tisuća kuna i potrošio ih, ali ukupan iznos za koji je prevario osam naručitelja posla je i veći. Tako je građane, koji su pokušali jeftinije ugraditi stolariju “na crno”, ovaj posao koji nikada neće biti obavljen koštao mnogo više nego da su se obratili nekoj tvrtci.

Sandra LACIĆ
POLICIJA POZIVA PREVARENE

Iako je do sada otkriveno osam žrtava 32-godišnjeg prevaranta, sumnja se da ih je i više. Zbog toga osječko-baranjska policija moli sve koji su se našli na putu 32-godišnjaka i nikada nisu vidjeli ni stolariju ni svoj novac, neka im se jave na besplatan broj telefona 192 ili dođu osobno prijaviti prijevaru u najbližu policijsku postaju.

Najčitanije iz rubrike