Crna kronika
PRESUDA ZA NESREĆU U KOJOJ JE POGINUO ROČNIK U GAŠINCIMA

Majka: Ne osuđujem nikoga, ali našeg sina ništa ne može vratiti
Objavljeno 22. kolovoza, 2015.
Vojnik Danijel P. osuđen je na godinu dana zatvora, odnosno četiri godine uvjetno

OSIJEK - Danijel P. (25) koji je 14. kolovoza 2013. godine tenkom pregazio ročnika Marka Zalovića (21) na vojnom poligonu Gašinci osuđen je nepravomoćno na godinu dana zatvora, odnosno četiri godine uvjetno.

Na Općinskom sudu u Osijeku osuđen je da je prouzročio smrt iz nehaja općeopasnom radnjom.

U presudi je navedeno da je nesreći pridonijela i nekoordiniranost zapovjednika postrojbi u organizaciji vježbe. Zbog te nekoordinacije pješačke jedinice našle su se u neposrednoj blizini ceste kojom su se kretali tenkovi, što se u svakom slučaju nije smjelo dogoditi.

Zbog navedenog odgovarala su dvojica časnika, i to I.T, voditelj obučnog gađanja, i njegov zamjenik A.B. Dok je Danijelu P. u stegovnom postupku određen prestanak djelatne vojne službe, dvojica časnika su oslobođena bilo kakve odgovornosti.

Ljiljana Zalović, majka poginulog Marka, kazala nam je da nije čula kakva je presuda za smrt njenog sina.

- Ne osuđujem nikoga, ali našeg sina više ništa ne može vratiti - tužno dodaje majka.

Kako doznajemo, roditeljima je MORH isplatio odštetu, no nema toga novca koji bi nadoknadio nemjerljiv gubitak ove obitelji.

Marko je otišao u vojsku dragovoljno jer nikako nije mogao naći posao. Svi mještani Martina ističu kako je bio predivan dečko koji nikada nije pravio probleme.

Marko je s prijateljem Matijom, s kojim je odrastao, odlučio otići na služenje vojnog roka, jer nisu znali kamo nakon srednje škole. Zajedno su otišli služiti vojni rok 5. srpnja, a 29. kolovoza trebali su se vratiti kući.

Sandra LACIĆ
PREŠAO PREKO ZALOVIĆA GUSJENICOM TENKA

Vojnik Danijel P. tog je kobnog dana vozio tenk M48 vraćajući se s vježbe. Naglo je skrenuo ulijevo prema kanalu koji odvaja put od poligona za obuku pješadije i lijevom gusjenicom tenka prešao je preko ročnika Marka Zalovića koji je ležao na lijevoj vanjskoj strani kanala, okrenut leđima. Marko je istoga trena preminuo. Danijel P. je ispit za tenkista položio devet dana prije tragedije, a dva tjedna nakon tragedije dobio je diplomu za uspješno završenu obuku za vožnju tenkom. Danijel P. u svojoj obrani tvrdio je da nije bio kriv za skretanje tenka s ceste, a njegov instruktor je naveo da se netom prije nesreće vozilo “jednostavno naglo zakrenulo u lijevu stranu i cijelo ušlo u kanal.”

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike