Regija
NAKON NIZA GODINA MANJE ZANIMANJE UČENIKA ZA UPIS U GIMNAZIJU

U brodskoj je gimnaziji još 15 slobodnih mjesta
Objavljeno 20. kolovoza, 2015.

SLAVONSKI BROD - Iako je brodska gimnazija zbog dobrih rezultata i uspjeha učenika godinama svrstavana među bolje srednje škole u Hrvatskoj, pa je i pritisak odlikaša za upis bio uobičajen, ove je godine nakon niza godina ostalo slobodnih mjesta za jesenski rok. Da je zanimanje manje, potvrđuje i ravnatelj škole Goran Zavor.

- Od ponuđena 234 upisna mjesta, kao i prošle godine, ostalo je 15 slobodnih. Razlog tome je možda i uvođenje bodovnog praga od 64 boda. To je inače prosječna vrlo dobra ocjena iz osnovne škole. Htjeli smo od početka osigurati kvalitetu učenika, no dogodilo se da su se oni bolji raspršili. Dio ih je otišao u četverogodišnje strukovne škole, medicinsku, tehničku, Srednju školu “Matija Antun Reljković”, ekonomsku... Premda mjesta za upis još ima, imat ćemo optimalne razredne odjele, prema pedagoškom standardu, od 24 učenika - kaže ravnatelj uskoro stogodišnje ustanove, jedne od većih u Hrvatskoj koja obrazuje kroz opće, jezične i prirodoslovno-matematičke programe.

Prvi i drugi izbor fakulteta samo na ljetnom roku upisalo je više od 170 učenika od njih ukupno 220, a tridesetak ih je upisalo fakultete u inozemstvu. Zavor dodaje kako ih je najviše (16) upisalo strojarstvo u Slavonskom Brodu, pa FER u Zagrebu (12), no ima ih na svim fakultetima. Očito su mogli birati, posebice učenici razreda u kojem je od ukupno 24 đaka bilo 17 odlikaša. Premda ravnatelj nema potvrdu je li riječ o najboljem razredu u povijesti škole, naglašava kako je sigurno jedan od najboljih, na što je, prema njegovu, ali i mišljenju učenika, utjecala i razrednica Ljiljana Čavić.

- Na satovima razredne nastave, razgovorima i savjetima jako je odgojno utjecala na naše međusobne i odnose prema profesorima. Uvijek nas je bodrila, podupirala i učila da jedni druge ne gledamo kao konkurenciju nego kao prijatelje, da si međusobno pomažemo, posebno ako netko ima teškoća s nekim predmetom - kazao je jedan od najboljih, sada već bivših, učenika Vedran Mihal.

Da je brodska Gimnazija “Matija Mesić” mjesto koje odgaja i obrazuje, pokazuju i odlični rezultati s brojnih natjecanja i međunarodnih olimpijada, odakle su učenici donijeli niz medalja i priznanja iz matematike, fizike, geografije, informatike..., kao i sa sportskih natjecanja, poput kajakaša Antuna Novakovića, koji je nedavno osvojio naslov viceprvaka svijeta, što ravnatelj ističe kao ponos škole, ali i šire zajednice. Marija Radošević

Izvrsni na maturi

Uspjesi na državnoj maturi, kao kruni srednjoškolskog obrazovanja, u ovoj su školi godinama iznad državnog prosjeka.

- Čak 98 posto naših maturanata s vrlo dobrim rezultatima polaže državnu maturu i upisuje fakultete - ponosno ističe ravnatelj, prezadovoljan i ovogodišnjim podacima.

- Šest je učenika iz svih predmeta dobilo odlične ocjene, a šest ih je pojedine ispite riješilo sto posto, i to Ivan Stanić engleski jezik, Matej Dobrovodski i Martin Đida fiziku te Ana Alagić, Vedran Mihal i Ivan Jerković matematiku. Osnovni ispiti su hrvatski, matematika i strani jezik te izborni predmeti, a od svih ispita - 170 je ocijenjeno odličnom ocjenom. Proteklih godina ih je bilo oko 100 - navodi ravnatelj Goran Zavor.

Možda ste propustili...

GRAD NAŠICE POZIVA SVE ZAINTERESIRANE

Predložite program za Dan grada

DANI FRANKOFONIJE U SŠ MARKA MARULIĆA

Upoznali francuski film, osmislili strip

Najčitanije iz rubrike