Osijek
(PRE)SKUPO ZNANJE

Otac šestero školaraca: Da
nije sindikalnog kredita, djeca
bi mi u školu išla bez knjiga
Objavljeno 4. kolovoza, 2015.
Mnogi su roditelji još od polovine lipnja počeli štedjeti za udžbenike

Premda još ima dosta vremena do nove, 2015./2016. školske godine, koja će početi 7. rujna, mnogi su roditelji još od polovine lipnja počeli štedjeti i razmišljati o udžbenicima i školskom priboru za jesen. Smatraju da će jedino na taj način razborito potrošiti ionako mali kućni proračun.

Potvrđuje nam to obitelj Miškolc iz Baranje, koju smo sreli nakon kupnje u osječkoj knjižari Nova.

- Ne pitajte me koliko koštaju knjige i sve ostalo potrebno za školu. Znanje je jako skupo i to u doslovnom smislu te riječi - rekao nam je Janoš Miškolc.

Naš sugovornik otac je šestero djece i svi su školarci.

- Kupio sam djeci knjige, torbe i školski pribor na sindikalni kredit, jer da nije bilo te opcije, ili bi djeca išla bez knjiga u školu, ili bih posudio novac i zadužio se, bez mogućnosti vraćanja duga - objašnjava naš sugovornik.

I drugi roditelji slično razmišljaju, pa kombiniraju rabljene i nove udžbenike.

- Imam jednog osnovca i jednog srednjoškolca. Sin će dobiti rabljene udžbenike u svojoj školi, koje je Grad kupio prošle godine, a za kćerku srednjoškolku nabavljam rabljene knjige. Sve što ne uspijemo naći, morat ćemo kupiti, a knjige stoje pravo malo bogatstvo. Primjerice, komplet za drugi razred srednje škole stoji oko 2000 kuna - kaže majka Dragica.

Za sve one koji će kupovati knjige i radne bilježnice, a takvih je mnogo, osječke knjižare dobro su se pripremile. Svi su naručili udžbenike, od kojih je veći dio i stigao. Većina knjižara prima predbilježbe roditelja za školske knjige, radne bilježnice i školski pribor, i to do 15. kolovoza. Tako je i u poslovnici Školske knjige u Osijeku.

- Većina udžbenika i radnih bilježnica već je stigla u knjižaru. Imamo sva izdanja Školske knjige za osnovnu i srednju školu, koja inače imamo tijekom cijele školske godine, a polako nam stižu i udbženici drugih izdavača. Očekujemo da ćemo do početka nove školske godine imati sve naslove potrebne školarcima. Također, dobro smo opskrbljeni školskim priborom, imamo doslovce sve, od torbi, bilježnica do trokuta, gumica, olovaka, pernica i svega ostalog što učenicima treba u školi - kaže Kristina Kutleša, voditeljica poslovnice Školske knjige u Osijeku.

U ovoj knjižari predbilježbe kupaca primat će do 15. kolovoza, a već sada zadovoljni su odazivom roditelja, i to ne samo iz Osijeka već i cijele Osječko-baranjske županije. “Kupci koji se predbilježe, imaju pravo na deset posto popusta pri kupnji školskog pribora, ali i drugog asortimana u knjižari, primjerice na beletrističke naslove. Osim toga, ako potroše određeni iznos, dobivaju bon od jedne poznate robne marke i u toj prodavaonici također mogu ostvariti popust”, kaže naša sugovornica.

Slično je i u drugim osječkim knjižarama. Svi se pripremaju za špicu sezone, koja knjižarima tradicionalno počinje nakon blagdana Velike Gospe. Tada počinju gužve u knjižarama, koje kulminaciju doživljavaju u prva dva tjedna od početka nove školske godine.

Vesna LATINOVIĆ
SVI ĆE OSNOVCI DOBITI BESPLATNE UDŽBENIKE

Poznato je da će svi učenici u Osijeku koji pohađaju osnovnu školu iduće školske godine dobiti besplatne udžbenike. Potvrdio je to u više navrata osječki gradonačelnik Ivan Vrkić. “Sustav i model postavljeni su prije dvije godine, a to znači da će udžbenici i nadolazeće školske godine biti besplatni. Kupljeni su zato da škola koja je vlasnik skupi sve udžbenike iz prethodne godine i dodijeli ih učenicima koji dolaze sljedeće godine. Knjige se nisu mijenjale i nema spora - svi će dobiti besplatne udžbenike”, istaknuo je gradonačelnik. Što se radnih bilježnica tiče, Vrkić je rekao da Grad ima nešto novca i za tu namjenu, ali ne za sve učenike. “Ovisno o potrebama i omjeru novca, učinit ćemo sve što možemo. Sigurno ćemo pomoći socijalno ugroženim obiteljima”, izjavio je Vrkić.

2000

kuna stoji komplet udžbenika za drugi razred srednje škole

PREDBILJEŽBE

za udžbenike i školski pribor primaju se do 15. kolovoza

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike