Osijek
OKRUTNO POSTUPANJE PREMA ŽIVOTINJAMA

Nekoliko mačića bačenih u najlon-vrećici volonteri spasili od sigurne smrti
Objavljeno 3. kolovoza, 2015.

Osječke ulice prepune su odbačenih mačaka svih veličina. Građani, umjesto da kastriraju odrasle mačke, puštaju ih da se slobodno pare, a kada na svijet dođu mačići, bacaju ih posvuda.

U petak su tako tri mala mačića pronađena u najlonskoj vrećici u grmlju pokraj pruge. Pozvani su volonteri udruge 9 života koji su im pružili liječničku skrb i očistili ih od crvi koji su se već počeli izlijegati oko njih.

- Srećom, pronađeni su na vrijeme pa se crvi nisu uvukli u njih, ali bili su dehidrirani. Sada su kod mene na skrbi - kaže Mirta Kotromanović, volonterka udruge 9 života.

Kako dalje dodaje najčešće se u gradu pronalaze cijela odbačena legla u travnju, svibnju i kolovozu, a građani ih bacaju posvuda, od kontejnera do raznih mjesta na otvorenom, najčešće u vrećicama i kutijama.

- Često se pronađu i mačići stari oko tri mjeseca. To su mačke koje je netko uzeo i kada je shvatio da ih ne želi, jednostavno ih je bacio na ulicu - kaže volonterka.

Međutim, tri mačića koja su pronađena prošlog tjedna na prtenom putu nisu imala sreće kao ovi na početku priče.

- Bili su u groznom stanju. U njih su već ušli crvi i žive ih pojeli. Dvoje je uginulo isti dan kada smo ih pronašli, a jedan mačić je uginuo sljedeći dan - kaže Mirta Kotromanović.

U Osijeku je sve veći problem s neodgovornim odnosom prema populaciji mačaka koja se sve više širi. Volonteri udruge 9 života trenutno se skrbe za 100-tinjak mačaka, dok ih je 80-ak po domovima volontera. Ostale mačke žive slobodno na pojedinim hranilištima u gradu, no njih Udruga cijepi i kastrira. Sve mačke spremne su za udomljenje, a veliki problem volonterima predstavlja i to što financijska sredstva dobivaju isključivo od donatora. Uz to u gradu ne postoji nikakvo sklonište gdje bi pronađene mačke mogle biti do udomljenja.

Sandra LACIĆ
APEL UDRUGE

Volonterima je potrebno sve od hrane za mačiće do mlijeka, podloški, vitamina, novca za veterinara... Za sve koji im mogu pomoći objavili su i broj humatarnog računa Udruge HR3923400091110475218, uz vapaj: „Molimo vas, nemojte nam okrenuti leđa ni ovaj put“.

Možda ste propustili...

NATJEČAJ UPRAVNOG ODJELA ZA OBRAZOVANJE I MLADE OBŽ

Poslijediplomski studij uz potporu

Najčitanije iz rubrike