Osijek
I NA OSJEČKOJ “AUTOPIJI” OSJETI SE KRIZA

Prodavač Mirko: Pa ne može baš sve koštati pet kuna!
Objavljeno 3. kolovoza, 2015.

I protekle nedjelje posjetitelji popularne “autopije” potražili su povoljne stvari za djecu, ali i za odjenuti nešto, pročitati, popraviti i provozati.

Već na nadvožnjaku na Čepinskoj vidjelo se da je posjetitelja mnogo i to zbog stotina automobila parkiranih diljem Ulice Sv. Lepoloda Bogdana Mandića. Limeni ljubimci ostavljani su na zelenim površinama, rubnicima ceste i blokiranim prilazima u nadi da ih čuvari zakona ovaj put neće kazniti. 'Autopija' je i ove nedjelje bila bogata ponudom rabljenih automobila koje posjetitelji većinom samo razgledavaju, a ponajviše se kupuju alati i razni dijelovi, te odjeća i obuća, koja povoljnom cijenom i velikom ponudom mami svakog posjetitelja.

Nedjeljom ovdje svatko može pronaći nešto za sebe, jer tamo ima svega “od igle do lokomotive”, ali i družiti se možete sa starim poznanicima i zaljubljenicima u iste hobije. No, na ulazu se posjetiteljima odmah odvraća pozornost od razgledavanja i kupovine i budi apetit širokom ponudom hrane: ukusnim hamburgerima, janjetinom, prasetinom, te usputnim langošicama. Šetnja “autopijom” i razgledavanje po štandovima tako nas je navelo na ugodne razgovore s nekolicinom prodavača. Nedaleko od ulaza zatekli smo vrlo zauzetog prodavača strojeva i njihovih dijelova koji se na 'autopiji' može zateći svake nedjelje u posljednje četiri godine. Odmah nam je srušio zablude da se od nedjeljnjih prihoda na može preživjeti, te naglasio da je to samo usputna zarada za plaćanje režija i ostalih potrepština. Istinitost te činjenice potvrdio nam je i sljedeći sugovornik koji je na “autopiju” počeo dolaziti prošle godine, kada je slučajno odlučio prodati višak dječjih stvari. Postupno je počeo shvaćati prednosti slobodnog sustava prodaje na “autopiji”, rekavši kako: “Uz dječje igračke i crtiće, nudim i retrositnice (satove, gramofone...), izrazito popularne među današnjim kupcima, a ponekad ujutro kupim nešto jeftino, kako bih kasnije udvostručio cijenu - tako to ide”.

S takvom filozofijom preprodavanja nije se složio Drago Križanović, naš sljedeći sugovornik, koji je ovo mjesto 'otkrio' tek posljednjih pola godine. “Bitno mi je samo usrećiti kupca s jeftinim sitnicama iz moje garaže te mu tako pomoći u popravku svakodnevnih kvarova”, navodi simpatični Drago, koji nedjeljnju zaradu uglavnom potroši na ćevape i sladolede za cijelu obitelj.

Naposljetku smo upoznali i zanimljivog gospodina Mirka, prodavača knjiga, stripova, ali i militarističkih stvari, poput starinskih sablji, noževa i ordena. On nam je predočio jednu stranu hobija na 'autopiji', gdje se mogu pronaći stvari za svačiju kolekciju - od markica, razglednica, stripova, do njegove omiljene, stare vojne opreme koju skuplja posljednjih 40 godina. “Smeta mi mišljenje mnogih da na 'autopiji' nema kvalitetnih stvari. Ovdje se mogu pronaći izrazito kvalitetne i vrijedne stvari za koje je mnogima teško zaviriti dublje u džep.”, navodi Mirko, dodajući da “ne može sve koštati pet kuna”.

Za kraj obilaska pozdravili su nas užurbani i zaposleni ugostitelji koji usprkos tradiciji i mnogobrojnim posjetiteljima, teško uspijevaju ostvariti veliki nedjeljni profit.

Marko MANDIĆ
GDJE SU ONE GODINE PRIJE KRIZE...

Posjetitelji nedjeljom većinom razgledavaju štandove i rijetko da itko kupuje. Prodavači nedjeljni profit broje od 100 do maksimalnih 300 kuna, te svi dodaju da je “prije bilo lakše”, jer je usprkos manjoj ponudi, bilo više zainteresiranih kupaca. Ugostitelji također napominju da se današnja zarada ne može mjeriti s onom prošlih godina, kada najprodavanije nisu bile kave i pića, nego su posjetitelji dolazili na obroke za cijelu obitelj.

ZABLUDA

mnogi misle da se može živjeti od prodaje na “autopiji”, što nije istina

Najčitanije iz rubrike