Crna kronika
ALKOHOL I VOŽNJA NE IDU ZAJEDNO LAKŠE OZLIJEĐEN 35-GODIŠNJI VOZAČ U POŽEGI

Pijan sletio s ceste i prevrnuo Renault na krov
Objavljeno 1. kolovoza, 2015.
Pijanog vozača čeka gubitak vozačke dozvole i visoka novčana kazna

POŽEGA - Pod utjecajem 1,48 promila alkohola u krvi, 35-godišnji je vozač u četvrtak oko 22.45 sati u Mlinskoj ulici u Požegi, izazvao prometnu nesreću. Vozač Renaulta u jednom je trenutku izgubio nadzor nad upravljačem vozila te sletio s ceste pri čemu je došlo do udara vozila u zemljano tlo i prevrtanja na krov. U prometnoj nesreći 35-godišnjak je lakše ozlijeđen i protiv njega slijedi prekršajni nalog.

Istoga dana oko 21.45 sata između mjesta Golo Brdo i Kaptol policajci su u prometu zaustavili 42-godišnjeg vozača neregistriranog traktora Landini. Vozač je imao 1,78 promila alkohola u krvi. Policajci su ga odveli u postaju na triježnjenje, te protiv njega podnijeli prekršajnu prijavu.

Pijani vozači veliki su problem na svim cestama u Hrvatskoj, a u samo jednoj noći prošlog vikenda u četiri slavonske županije uhvaćeno ih je u prometu čak 60. Za vožnju pod utjecajem alkohola između 0,50 i 1 promila zakonom je predviđena kazna u iznosu od 1000 do 2000 kuna. Kazna od 2000 do 5000 kuna predviđena je za vozače koji imaju od 1 do 1,50 promila alkohola u krvi. Sve koji imaju više od 1,50 promila alkohola u krvi očekuje novčana kazna u iznosu od 5000 do 15.000 kuna ili kazna zatvora u trajanju do 60 dana.

Ista kazna očekuje i sve one vozače koji odbiju alkotest ili liječnički pregled, odnosno uzimanje krvi i urina. Osim novčane kazne, pijane vozače očekuje zabrana upravljanja motornim vozilima, na dužinu ovisnu o koncentraciji alkohola u krvi. Očekuju ih i negativni bodovi.

Sandra LACIĆ
IZVANREDNI PREGLED

Na izvanredni nadzorni zdravstveni pregled uputit će se vozač i instruktor vožnje kod kojeg je utvrđen udjel alkohola u organizmu viši od 1,50 promila alkohola u krvi, ili je utvrđeno da u organizmu ima drogu, te oni koji se odbiju podvrgnuti alkotestu. Oni koji naprave prometni prekršaj i uz to su pijani, a policija posumnja da bi nastavili kršiti pravila, odvode se na triježnjenje na najduže 12 sati.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike