Crna kronika
MLADOM DILERU PRIJETI ZATVORSKA KAZNA

Nabavio ecstasy i marihuanu za prodaju na norijadi, optužen je
Objavljeno 17. travnja, 2024.
Protiv 19-godišnjeg mladića iz Slavonije podignuta je optužnica zbog neovlaštene proizvodnje i prometa drogama. Odvjetništvo mladića optužnicom tereti da je 26. svibnja 2023. godine u 21.40, u jednom malom mjestu u Slavoniji, u obiteljskoj kući, držao drogu u cilju prodaje na ilegalnom narkotržištu. Iako svjestan da je promet drogama zabranjen, neovlašteno je držao ukupno 7,11 grama amfetamina, 32 tablete koje u sebi sadrže metilendioksifeniletanamin (MDMA) te 125,42 grama konoplje koja sadrži više od 0,3 posto tetrahidrokanabinola (THC-a). Droga je bila pakirana u više plastičnih vrećica različite težine. Navedenim je posjedovao tvari koje su propisom proglašene drogom i koje su namijenjene neovlaštenoj prodaji, čime je počinio navedeno kazneno djelo.

Okrivljeni 19-godišnjak, ispitan kao osumnjičenik, naveo je da je većinom uzimao marihuanu za osobnu uporabu, dio je prodavao, a ecstasy je uzimao za prodaju, jer on to ne konzumira, ali nije želio reći od koga je nabavio tu drogu. Imao je 25 grama speeda, 50 esctasyja i 160 tableta. Samo je marihuanu imao na adresi stanovanja. Speed je platio 7-8 eura po gramu, a prodavao po 10 - 12 eura. Dodao je kako on sam marihuanu konzumira pretežito navečer prije spavanja. To mu je bio jedini izvor zarade, ali sad planira ići raditi u inozemstvo. Radi sam jer ne želi uvoditi druge ljude u probleme. Drogu većinski, stoji u optužnici, pribavlja s područja dvaju gradova u Slavoniji.

Ispitan tijekom istrage kao okrivljenik, po nalogu Općinskog državnog odvjetništva, rekao je da je istina da je posjedovao drogu, nabavio ju je u gradu i planirao ju za norijadu preprodati dalje. Konoplju je većinski uzimao za sebe jer ju konzumira. Bila je pakirana u manje paketiće, ali je i dalje, inzistirao je u obrani 19-godišnjak, bila namijenjena samo njemu.

Sutkinja ovlaštena za obavljanje poslova sudske uprave u nadležnom Općinskom sudu, po prijedlogu predsjednice optužnog vijeća, donijela je rješenje kojim se mladom Slavoncu postavlja branitelj po službenoj dužnosti. Naime, podneskom od 13. ožujka ove godine predsjednica optužnog vijeća predložila je da mu se postavi branitelj po službenoj dužnosti s obzirom na to da je obrana obvezna, a sam nema branitelja. Prema odredbi članka 190. stavak 2. Kaznenog zakona za kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i prometa drogama propisana je kazna zatvora od jedne do 12 godina.

U vrijeme dostave optužnice zbog kaznenog djela za koje je propisana kazna zatvora od 10 godina ili teža do pravomoćnog okončanja postupka okrivljenik mora imati branitelja. U slučajevima obvezne obrane, ako okrivljenik ne uzme sam branitelja ili ostane bez branitelja u tijeku postupka, a sam ne uzme drugog, predsjednik suda postavit će mu branitelja po službenoj dužnosti za daljnji tijek kaznenog postupka do pravomoćnosti presude. S.Lacić
Možda ste propustili...

ČEKA SE NALAZ OBDUKCIJE

Ukrajinac ubijen, još ne znaju kako

NA PRIJELAZU STARA GRADIŠKA

Pijan pokušao autom u BiH

Najčitanije iz rubrike