Regija
UNATOČ MOLBAMA ZA POMOĆ

15 godina plave im dvorišta i
vrtovi, nitko ništa ne poduzima
Objavljeno 1. kolovoza, 2015.
Obližnje korito rijeke Vučice je preplitko, a voda se poslije svake jače kiše redovno izlije

ORAHOVICA - Punih 15 godina mještani Ulice Stjepana Radića u Orahovici imaju velik problem s poplavljenim dvorištima, vrtovima i voćnjacima. Naime, obližnje korito rijeke Vučice je preplitko, a voda se poslije svake jače kiše redovno izlije i da mještani sami nisu iskopali kanale oko kuća, imali bi vode i u dnevnom boravku. Obitelji Stojić, Molnar, Maričić, Bunoza i drugi, već su očajni. Žalili su se svima, od Grada Orahovice do Hrvatskih voda u Zagrebu.

- Otkako sam doselio u ovu ulicu u Orahovici 1999. godine, imam isti problem. Malo jača kiša kad padne iz korita se izlije voda i mi plivamo. Zvali smo i žalili se svuda, Hrvatske vode koje su zadužene za uređenje korita i spas od poplava, već gotovo deset godina rade istu stvar. Dođu, pogledaju, sažale se nad nama i krenu graditi mali nasip. Svaki put izgrade nasip od nekakvog šodera i čim kiša padne, voda taj isti nasip odmah odnese pa onda uz vodu po dvorištima i vrtovima imamo i kamenja, voda donese balvane, panjeve i slično. No, imamo ''malu Veneciju'' oko sebe pa je to valjda lijepo – sarkastično zaključuje Franjo Molnar koji je po dolasku u Orahovicu osjećajući probleme, sam iskopao kanale oko svoje kuće koji ga danas spašavaju da voda ne uđe doslovce u kuću. Molnar je dodao i ovo:

- Prema mome mišljenju, mislim da je dovoljno napraviti pravi betonski nasip ili jednostavno dovest veliko kamenje koje bi služilo kao obrana. Ja čak gusto sadim drveće, jošiće, kako bi koliko-toliko smanjio količinu vode – zaključuje Molnar. Obitelj Stojić samo je nekoliko kuća dalje, a s Molnarovima preko ograde dijele vrt i voćnjak. Priča je jednaka.

- To više nije za izdržati. Redovno fotografiramo sve te poplave, šaljemo nadležnima, ali ništa. Kad se samo sjetim da smo pri gradnji kuće morali dati 18 tisuća kuna Hrvatskim vodama da bi dobili građevinsku dozvolu, danas se pitam za što je toj novac otišao. Ja sam slala molbe svuda, Hrvatskim vodama u Osijek, poduzeću Karašica-Vučica iz Donjeg Miholjca pa čak i Hrvatskim vodama izravno u Zagreb i ništa – ogorčena kaže Ljiljana Stojić. Prvi odgovor potražili smo u Grad Orahovici. Gradonačelnik Orahovice Josip Nemec rekao je kako Grad tu ne može mnogo.

- I mi smo pokušali intervenirati kod Hrvatskih voda, no konkretno ništa se dalje nije napravilo. Mi ''u korito'' ne smijemo, dakle tu smo potpuno nemoćni. Odradimo ono što prema zakonu smijemo i to je to. Ne znam što reći i kako pomoći našim sugrađanima, mogu samo reći da ni mi nećemo stati dok se to ne riješi – rekao je Nemec. Iz Ureda za odnose s javnošću Hrvatskih voda dobili smo sljedeći odgovor:

- Rijeka Vučica je na predmetnoj dionici bujičnog karaktera i kod većih oborina dolazi do naglog dotoka velikih količina voda iz brdskog dijela sliva iznad Orahovice, te plavljenja depresija uz korito. Obilaskom lokacije utvrđeno je da je na nekoliko mjesta posječeno drveće na samom rubu korita rijeke, čime je znatno oslabljen rub korita, uslijed čega dolazi do erozije pokosa i manjeg izmještanja vodotoka, odnosno izlijevanja vode na navedene parcele, te daljnjeg plavljenja preko susjednih parcela i vraćanja vode u korito neposredno iza stepenice. Nakon sličnih oštećenja Hrvatske vode već su u više navrata izvele radove sanacije mjesta izlijevanja i vraćanja rijeke u korito. Na temelju svega navedenog, ponovno će se izvesti radovi uređenja korita Vučice uz sanaciju i ojačanje obale.

Vladimir GRGURIĆ

da mještani

SAMI NISU ISKOPALI KANALE OKO SVOJIH OBITELJSKIH KUĆA, IMALI BI VODE I U DNEVNOM BORAVKU

IPAK će graditi NOVI NASIP?

Nakon našeg upita djelatnici poduzeća Karašica Vučica obišli su ponovno mjesto koje pravi problem navedenim obiteljima. Sudeći prema zaključku, ubrzo će krenuti gradnja čvrstog nasipa koji bi trebao riješiti ove probleme.

Najčitanije iz rubrike